Ramaskri kring TR-ändring, vad tycker DU?

Har precis läst MASSOR av indignerade inlägg på Bukefalos gällande en ändring i det för 2012 uppdaterade TR (1) som enkelt uttryckt handlar om synliga märken på hästens och den egna utrustningen.
 
Man har till och med bildat en grupp på Facebook:
Så här står det i TR:
”2. Identifiering av ickesponsortillverkare
På tävlingsområdet och under prisutdelningar får namn eller logotyper som identifierar
tillverkaren av icke-sponsrade kläder, utrustning och/eller fordon endast förekomma
en gång per klädesplagg, utrustning och/eller fordon och endast på en area
som inte överstiger:
2.1 Kläder och utrustning
3 cm² (1 cm hög och 3 cm bred) för kläder och utrustning med undantag för selar
under körning.
2.2 Fordon
50 cm² (5 cm hög och högst 10 cm bred) på varje sida av fordon under dressyrmomentet
i körning och i precisionsmomentet.
2.3 Remmar i körning
Storleken av remmen som identifierar tillverkaren, får inte vara längre än tio centimeter
(10 cm), och får visas endast en gång på varje sele under körning.
3 Övrigt
3.1. Arrangörer får visa namn eller logga på tävlingssponsor på tävlingsfunktionärer
på tävlingsområdet och på de tävlandes startnummerlappars fram och baksida
under uthållighetsprovet i fälttävlan och distans. Storleken på namn och/eller
logga på de tävlandes nummerlappar får inte överskrida 100 cm².
3.2. På fritidskläder/överdragskläder är det tillåtet med reklam.
3.3 All reklam på hästtäcken inne på tävlingsbanan är förbjudet på alla tävlingar
inom eller utom Sverige. Undantaget är överlämnande av sponsortäcke vid prisutdelning.”

Det som merparten av kommentarerna på Bukefalos handlar om är att ”man” nu tydligen måste byta ut i princip all sin utrustning eftersom framför allt allting som hoppryttarna använder är täckt av stora ”blaffor” som visar att saken är en Kingsland, Horseware eller whatever-pryl.

Själv känner jag att jag sitter lugnt i båten, dels för att jag aldrig varit en ”märkesbög” om uttrycket ursäktas och dels för att jag i princip bara använder schabrak, sadel och träns när jag tävlar.

Jag använder sällan benskydd/lindor, ländtäcken eller ridtäcken och de jag har är inte ”taggade”.

Inte heller står det på mina ridbyxor eller ridjacka vem som tillverkat dom, i alla fall inte på utsidan:))).

Vad säger ni läsare? Kommer ovanstående regler att påverka ert tävlande? Måste ni ut och storshoppa eller går allt sin gilla gång?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    Loggor är enligt mig såååå FULT! Så för mig får man gärna ta bort dom, man ser mer ut som vandrande reklampelare i dag.

    Dessutom tycker jag man får förstå att sponsorer kan lacka ur. Dom betalar för att SYNAS!

    Så för mig får dom gärna ryka! ;-P

    Svara
  2. Johanna

    Men har inte du en Equipe?
    Visst har de väl loggan inpräglad på kåpans utsida?
    Enligt nuvarande TR får ju inte den synas (den är större än 1×3 cm) så då borde du alltså tejpa över den (eller byta sadel).
    Ditt träns (pannband) är inte märkt på båda sidorna med en knapp?
    Mitt är,och är därmed inte längre tillåtet på tävling.
    Täcken får inte ha logga större än 1×3 cm, och trots att mina täcken i princip är märkeslösa är det väldigt många täcken som har märket tryckt på täckets utsida vid bogen eller på bogspännena.
    Sadelgjorden har märket (billigt, Globus) inpräntat i lädret på mitten och är alltså ej längre tillåtet.
    Benskydd är det som är svårast för hoppryttarna, och besvärligt med transportskydd för alla eftersom märkena oftast är större än 1×3 cm.

    JAG är ju dressyrryttare, som du, och för oss är ju detta klart enklare men jag blir ändå irriterad på orimliga regler…

    Jag förstår syftet, att de som sponsrar faktiskt ska sticka ut och att de som inte ger några pengar ska döljas, men det blir orimligt att ha regler i TR som sedan knappast kommer att kunna följas upp på tävlingsbanorna.

    Varför ha regler som gör de flesta sadlar och träns (pga logga på sadeln och två märkningar på tränsen) ”olagliga”?
    Och jo, jag förstår varför…
    Men jag förstår också att överdomare och tävlingsdomare säkert kommer se förbi denna regeln.. Och varför ska vi ha regler i TR som man ”får” bryta emot?

    Svara
  3. Corre

    Nja, jag kan väl säga att jag tycker det är töntigt av ridsportsförbundet att lägga krut på sådant här ist för att fokusera på god hästhållning, doping med mera.

    Om jag ska följa TR:s nya regler så får min nya Prestige sadel för ca 30.000 inte vara med och inte heller några benskydd/boots. Inte heller mitt träns tror jag är godkänt :(.

    Funderar på att skrota ridningen och gå över till travet igen ;). Haha.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag har ju personligen inte heller några jättebekymmer med detta, tävlar dressyr och har inga loggor på utrustningen direkt. Men ska man vara riktigt petig får jag ju inte använda min sadel. På den står det Passier präglat i lädret på kåpan…

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Alla:

    Jag misstänker att det är den enorma och enligt mig överdrivna märkeshysterin, ffa bland ungdomar som till slut utlöst denna, i vissas ögon löjliga motreaktion.

    Att man tex numera ser var och varannan människa tävla med ridbyxor där hela låret består av ordet PIKEUR i kolossalformat tex, antingen tycker man det är coolt att visa omvärlden att man har råd med dessa byxor eller så tycker man bara att det är fjantigt.

    Johanna:

    Jag kan inte på rak arm säga om mitt träns har 1 eller 2 pyttenärken men gissar att de går lätt att peta bort och i annat fall lätt dölja med en bit maskeringstejp.

    Sadel har kanske som du säger en inpräglad logga men även den går att sätta en tejpbit över. Tror inte att loggan syns när man sitter i sadeln men jag kan ha fel.

    Oavsett lär det komma förtydligande regler kring just inpräglade märken i mkt dyra sadlar misstänker jag 🙂 och/ eller blir det ingen påföljd om man bryter mot reglerna eftersom ingen överdomare lär bry sig.

    Så visst: urfjantigt med regler som ingen kommer att kontrollera att de efterföljs (min teori) men också synd att märkeshysterin gått till sådan överdrift att ”man” sett sig tvingad att agera.

    Svara
  6. Malin

    Det mesta av min tävlingsutrustning får tejpas. Jag har ingen överdrivet dyr utrustning och allt med mindre loggor. Loggorna är dock större än 1*3cm. Tråkigt att vara övertejpad när man på tävling vill vara lite extra fin. Får tejpa över benskydden, ländtäcke, täcket, tranportskydden, sadeln, sadelgjorden, vinterjacka…

    Jag tycker att regeln bara borde gälla just tävlingsbanan. Tycker att det känns underligt att någon annan (förbundet) kan få bestämma över vad man har på sig utanför banan. Man kan inte ens ha med sig en ikea-kasse utan att tejpa…

    Hälsn Malin

    Svara
  7. Louise

    Kan inte påstå att jag har lusläst vad de nya reglerna innebär (tävlar inte själv) men tycker det låter löjligt. Det är en sak att ha regler kring utrustningens funktion och säkerhet, men att lägga sig i om där är en lite för stor logga eller inte verkar bara fånigt.

    Är sponsorerna så gnälliga att de tycker att andras ”obetalda” loggor syns för mycket får man väl omförhandla sina sponsoravtal och öka exponeringen av sponsorn.

    Reklam och loggor är en stor del av vår vardag, allting har ju trots allt en tillverkare. Det är åtråvärt för alla märken att synas i rätt sammanhang. Klädmärket Abercrombie and fitch betalde tidigare i år deltagare i nån amerikansk reality-serie för att deltagarna INTE skulle bära klädmärket i TV, för att man inte ville bli förknippad med seriens skandaler. Detta blev så omskrivet att seriens namn och artiklar om händelsen nu syns tidigt när man googlar på klädmärket, vilket gör att märket förknippas med serien i alla fall, så det känns ju lyckat…

    Men visst, står det att man ska ha ljusa ridbyxor och ridbyxorna förvisso är vita men har en gigantisk svart text över hela benet kan man ju diskutera om byxorna verkligen räknas som ljusa, men att börja detaljstyra loggor men nån cm hit och nån cm dit känns löjligt när det finns så mycket annat att lägga energi på.

    Svara
  8. Anna

    En sak att man inte har loggor på tävlingsbanan men varför man inte får ha märkesgrejer inom tävlingsområdet är bara fånigt tycker jag. Känns ju väldigt tråkigt att jag inte ska få ha mina nya fina catago dressyrskydd på framridningen tex. Har önskat mig dem länge och fick dem igår av min man. Vill inte hålla på med lindor på tävlingsplatsen men hittar inga skydd som inte har loggor på. Vet inte hur det är med min sadel. Det är en albion och den har albions emblem på båda sidor. Borde ju inte vara tillåtet då. Får jag inte ha den på tävling då? Har ingen annan dressyrsadel. Vill inte heller förstöra sadeln genom att karva bort ”knapparna” som är deras emblem.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Anna: för det första tror jag att reglerna kommer att justeras ganska snabbt (man kan ju hoppas) och för det andra kan du använda eltejp eller dylikt under tiden. Kommer ju att vara hur fult som helst men men….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>