Fredag- gruppträning pågår


Ska jag komma till dig eller du till mig?


Okej då…du har väl nå´t jag kan äta hoppas jag?

 

Även idag blev det ett litet ridhusbesök- ni kan tro att jag hastade upp när jag såg att det lös därinne och jag förstod att jag inte skulle vara ensam.

Planen är att ta tillfället i akt och träna Kreon på att vara med andra hästar i ridhuset nu när han ändå ska vila och bli longerad, läs: ingen Birgitta som riskera att ramla av om gossen skulle få tuppjuck.

Idag blev det lite trav och galopp när de hästar som var i ridhuset när vi kom dit lämnade oss men det var ändå ganska oupprört så att säga.

Vi fortsatte även vår cirkusträning och Kreon kommer så glatt travandes emot mig för att tigga godis men i ärlighetens namn tror jag faktiskt inte bara att det är gotterna som lockar.

De gånger jag släppt honom lös tidigare för att tex lägga ut lite bommar på marken har han också följt efter mig väldigt intresserat.

På tal om något heeeelt annat är jag väldigt trött idag- delvis beroende på att jag sovit ganska dåligt vilket i sin tur beror på att Soya drabbats av ”skendräktighet light”.

När jag googlade på SKENDRÄKTIG HUND var det som att läsa om Soyas nyupptäckta intresse för att bära omkring på vissa leksaker och att krafsa hårt i sin fåtölj och vår säng i natt- det sistnämnda var inte optimalt för min sömn kan jag säga.

Måste förresten delge er utdraget jag läste- jag fascineras än en gång av hur otroligt snillrik naturen är. Läs stycket om vildhundar, detta var något jag inte hade en aning om men är verkligen fantastiskt- människan hade inte kunnat tänka ut det bättre!

Skendräktighet har sitt ursprung från hundarnas tidigare vilda flockliv. I en vild flock är det bara alfatiken som paras och får valpar samtidigt som alla tikar i flocken löper och blir skendräktiga. På så sätt kan övriga tikar ta hand om valparna och föda upp dem även om alfatiken skulle avliva under förlossning eller digivning. Skendräktighet har alltså en biologisk förklaring även om vi kan tycka att det är en besvärlig period.

En tik blir skendräktig efter ca 2 månader från löpet, dvs under den tid då hon skulle ha valpat om hon blivit dräktig. En skendräktig tik kan få förstorade juver som avger mjölk men oftast får de mer psykiska symptom. Man räknar med att ca 40% av tikarna uppvisar symptom på skendräktighet. Hon kommer att förbereda sig för sina ”valpar” genom att bädda och bygga bo åt sig. Därför är det inte ovanligt att en skendräktig tik bär runt på kuddar och gosedjur. Tiken kan också adoptera leksaker, skor eller något annat som surrogatvalpar. Hon kommer kort sagt att bete sig som om hon skulle ta hand om sina valpar på bästa sätt. Motverka symptomen genom att plocka bort hennes ”valpar” och aktivera henne istället. Öka motionen och sysselsätt dig med henne mer än vanligt. Hon behöver något annat att tänka på, men att försöka lära henne något nytt brukar vara svårt. Även om hon är motsträvig, ge inte upp det är nu hon behöver dig, din omtanke och din aktivering mer än någonsin.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Min gamla tik har faktiskt blivit så skendräktig att hon fick krystvärkar. Förra året när hennes dotter fick en valp (det blev bara en)så var hon blixtsnabb med att smita in till sitt barnbarn när mammahund var ute..

  Här är det alltså mormor som gullar med bebisen..:-))
  http://www.youtube.com/watch?v=f89cLJT1c_4

  En annan tik jag hade tog över sin halvsysters kull när valparna var fem veckor gamla. Mamman hade totalt ledsnat på sina egna barn så halvsyster Indra hoppade in som överlycklig extra mamma.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Gulligt!

  Soya verkar tack och lov knappt påverkad, hon har bara burit på någon leksak i någon minut och krafsat i sängen och fåtöljen vars en gång. Men eftersom hon aldrig bär omkring på sina leksaker eller krafsar så har det ju varit något. Nu har jag plockat undan dom.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>