Mera söndag- kvällsmotion av en frusen (???) stackare

Nu har jag precis kommit hem efter ett för mig jätteseeeent pass i ridhuset med Kreon :).

Jag hade tur när jag kom in, samma häst som Kreon blev så upprörd när den övergav ridhuset och lämnade honom helt allena under NN-träningen i onsdags var där tillsammans med en liten ponny så idag kunde jag träna med 2 hästar.

Medan Kreon fick skritta på lina (jag tillät ingen annan gångart) så red de 2 andra ekipagen omkring och när de hade ridit klart blev vi lämnade ensamma.

Denna gången sa inte Kreon ett knyst, varken när de gick ut eller när de hördes utanför ridhuset, han skrittade på hur behärskat som helst, om det sedan var för att han var blasé efter 45 minuters vankande låter jag vara osagt :).

I stallet skrattade jag gott åt flickorna som tyckte sååå synd om ”stackars Kreon” som hade fått tillbringa ridhusvistelsen utan…..TÄCKE!!!!

Tja..förvisso helklipptes han för 2 månader sedan men dels är han välnärd och dels var det + 8 grader och vindstilla ute så jag kunde inte tycka synd om honom…jag försökte inte ens :).

Vad är det man säger förresten…något om att man ”aldrig kan bli profet i sin egen stad” (stall)? Så jag kan nog lägga ner projekt ”bota folk från täckes-hysteri” i stallet…eller vad tror ni :)?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. annelie

    Konstigt hur det lätt blir så att ”alla” gör likadant i samma stall. Hos oss är det tvärtom ett BRA grupptryck, märkligt nog då det verkligen är ett tränings-/tävlingsstall. Över 20 valacker delar en jättestor hage, och de flesta ston en annan. Sen finns det också en hel del hästar som går två och två, eller ensamma, men de flesta går i storhagarna. Inne har de flesta hästarna inte täcken förrän det är minusgrader ute, och täckesanvändningen ute är inte överdriven heller. Inte heller är det någon överdriven användning av länd/skritttäcken.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Här är det mycket vanligt att hästar rids med ländtäcke inomhus- vi har haft plusgrader hela vintern.

    Dubbla, tjocka vintertäcken i hagen används också- åter igen i plusgrader.

    Nåja…bara jag får göra som jag vill med min häst så är jag nöjd- jag tror mer på forskning än vad ”alla andra” gör.

    Svara
  3. Madeleine

    Jag brukar säga till tjejerna på stallet, så länge du inte behöver en mössa så behöver hästarna inget täcke.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Madeleine:

    Fast i mitt stall är man duktiga på att bylta på sig själva också så det argumentet kan jag inte använda:).

    ”Man” kan rida ett helt ridhuspass i vinterjacka ?!?!, själv tar jag av mig jackan direkt och då är jag känd för min frusenhet. Men jag tycker man får upp värmen av att rida.

    Svara
  5. Åsa T

    Vi har inga täcken på våra hästar nu. jag lägger på ett reflexländtäcke när jag rider ut, men det är bara för att vi ska synas bra i trafiken. 🙂

    Vi får många blickar från andra ryttare i ridhuset när vi kommer in utan täcke och sedan rider våra hästar länge och mycket, även på våra hoppträningar då hästarna blir svettiga har vi inga täcken att lägga på för att gå 50 m till stallet.
    Det roliga är att många rider med hela fleccetäcke den första kvarten, sedan rider den en kvart till för att sedan lägga jackan för att sedan när de skrittar av hästen böka på fleecetäcket igen…
    Jag är förmodligen för lat för detta arbete. ;O)Jag tar av mig jackan direkt och blir varm av att rida tämligen fort. Vi kommer att lägga på täcke när det blir minusgrader och KALLT ute, jag lovar… Än så länge har ingen kommenterat detta, men jag väntar på det.. Hahahaaa

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Tack och liv menar i alla fall jag att täckeshysterin inte är speciellt farlig även om en del varnar för att hästen kan få både hudutslag och ont i ryggen av att ha tunga och varma täcken på sig. Jag har aldrig sett det i alla fall.

    Snarare kan man väl jämföra det med som om någon skulle gå med täckjacka på sig inomhus eller mitt i sommaren.

    JAG vill inte utsätta min häst för sådan överhettning men om andra vill skylta med sin okunskap på detta vis och hävda att hästen annars fryser så FINE, kör på!

    Svara
  7. Anonymous

    Tycker det ar litet sa att man 'behover' det man blivit van vid. Till exempel fryser min svarmor extremt nar hon kommer till oss, men sa har hon ocksa typ 25 grader inomhus hemma hos sig och jag holl pa att storkna nar jag var pa besok. Vad galler hastar sa vanjer de sig ju ocksa faktiskt: jag var och besokte ett sto jag salde hos nya hagaren och de sade 'oooh, hon ar ju saaaa frusen!!' och hade TRE tacken plus halskrage pa henne (i utebox)!! Detta var den hast som frusit minst av alla hastar jag agt i hela mitt liv, och som hade en tjock tat silkeslen pals som en sael! Hade enbart regntacke pa henne nar det var ruskvader pa vintern, annars kunde hon ga utan, och aven sta i boxen utan. Men nu hade hon da som resultat en extremt tunn och gles pals! Sa hon hade val anpassat sig efter den behandling hon fick dar. Konstigt!
    CeciliaL

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Cecilia:

    Jag önskar att jag kunde vänja mig vid att tåla kyla bättre- jag lider när mina arbetskamrater vill ”lufta” och springer och öppnar fönster i tid och otid. Men icke- är lika frusen nu som för 20 år sedan.

    Däremot tror jag att man kan vänja sig vid att ha det varmt och därefter frysa lättare- som din fd häst tex.

    Just därför vill jag inte heller täcka Kreon I ONÖDAN medan jag inte vill se på när Soya darrar av köld för att jag ska härda henne.

    Fryser man så fryser man men gör man det inte så ska man inte heller övertäckas så att säga :).

    Svara
  9. Anonymous

    Ja, det är nog lättare att vänja sig vid värme, medans man antingen är köldtålig eller inte! Fast min svärmor… skulle nog må bra av att motionera litet mera och sitta och trycka vid elementet litet mindre, tycker jag! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>