Fråga från en läsare om ”mitt” stall

Härom dagen kom nedanstående kommentar från en läsare och givetvis vill jag svara både henne och andra eventuella nyfikna.
 
Skulle du inte kunna skriva lite mer om ditt stall(fodringar/dygn, hagtid, plats i ridhus osv) Är nyfiken! vet att du skrivet om det tidigare men rutiner ändras.
Kan du inte heller skriva om hur du skulle ha ditt ”ideal” stall och även bjuda in oss läsare att skriva. Roligt med andras tankar och åsikter
Givetvis utan att klanka ner på ditt nuvarande ställe, men det finns ju alltid saker som man tycker mindre om.

 
Om jag ska skriva lite om rutinerna i ”mitt” 7-hästarsstall och anläggningen i stort ser det ut ungefär så här:
 
Hästarna morgon-fodras runt 06.00 och släpps ut mellan 7.30 och 8.00.
 
Intag mellan 14.00 och 14.30 (kan bli tidigare om det är dåligt väder) då kraftfoder och stråfoder serveras. I hagen finns endast vatten- mat får ej läggas ut. Vi har både gräs och grushagar, gräshagarna räcker ej till alla utan vi får turas om att använda dessa. Under leriga/ regniga delar av året används gräshagarna inte.
Vi har även 2 konvalescenthagar i box-storlek- utmärkt om man har en skadad häst
 
Kvällsfodring sker runt 19.00.
 
Fodringarna utförs om inget annat sagts av stallägarna som bor ”på plats”.
 
I mitt stall kan man välja mellan hö och torrt ensilage (produceras på gården) och mellan havre och korn. Betfor ingår också.
 
Halm (egenproducerad och fin) ingår i stallhyran, vill man ha spån ingår 2 balar/ månad, resten får man köpa till.
 
På anläggningen finns även ett 17-hästars stall som bara är några år gammalt och där är rutinerna desamma bortsett från att man där har flera olika sorters kraftfoder att välja bland och som ingår i stallhyran.
 
Medan mitt stall endast har kallvatten finns det en riktig spolspilta med varmvatten i det stora stallet och även sadelkammaren är av modernare snitt (finns i stallet medan vår är i en uppvärmd träbod).
 
I mitt stall mockar man själv och gör i ordning sina höpåsar och kraftfoderspannar (3 per per dag), i stora stallet är det ”all inclusive” och man behöver bara göra i ordning kvällsfodrings-spannen.
 
Eftersom det finns många fler hästar i det stora stallet har man där endast jour ungefär var 12:e vecka, i mitt stall är det var 7:e söndag som man ska fodra de 3 målen samt släppa ut och ta in hästarna från hagarna.
 
Bortsett från detta behöver man inte hjälpa till med något mer egentligen mer än att vara med och tvätta stallet på sommaren vilket tar några timmar i anspråk.
 
På anläggningen finns plats för hästtransporter- det kostar en hundralapp per månad att ha släpet där.
 
Vad gäller ridhuset är detta ca 20 x 60 med speglar på ena kortsidan. Sköts mycket bra, dvs har ett välfungerande underlag för både hoppning och dressyr. Upp-plockningstvång råder och följs bra.
 
Sprinklersystem finns och kan användas av alla om man tycker att ridhusbottnen är dammig.
 
Vill man träna hoppning är den som driver anläggningen c-tränare i hoppning och har både regelbundna veckoträningar för grupper och även privatlektioner om man önskar detta.
 
För dressyrryttare står det fritt att ta dit sin egen tränare eller försöka organisera träningar med andra som är intresserade.  
 
De som använder ridhuset är dels vi som står på anläggningen men även sådana som löst ridhuskort. Hur många dessa är har jag ingen aning om- före 16.00 upplever jag att man mestadels är ensam i ridhuset medan det kan vara uppemot 10 ekipage per gång kvällstid- det är vad jag har hört i alla fall (jag rider aldrig efter 17.00).
 
En grusbana (också kanske 20 x 60) som är öppen året runt finns i direkt anslutning till ridhuset, gräsbanan strax intill är säkert dubbelt så stor men används bara från ungefär juli-november.
 
Uteridningsmöjligheterna tycker väl jag är ganska dåliga men det beror så klart på med vad man jämför och vad man har för typ av häst.
 
När jag hade en häst som kunde gå över eld och vatten utan att blinka reflekterade jag inte alls lika mycket över hur begränsade möjligheter man har att rida utan att behöva hålla till på vägar där både bilar, motorcyklar och jätte-lastbilar kan dundra förbi- nu är jag mer än medveten om detta och upplever det som mycket negativt. Bortsett från omgivande 70 och 50-vägar kan man rida på grusvägar och grässtigar; några öppna fält, skog eller egentliga ”klätterbackar” finns ej vilket jag saknar.
 
Ja, detta var lite (eller mycket) om mitt stall och jag kan säga att jag valde det NOGA:).
 
Min erfarenhet är att det ALLTID finns något man skulle vilja förändra, ta bort eller lägga till men detta är så nära den FÖR MIG optimala anläggningen som jag kan komma utifrån mina önskemål och förutsättningar.
 
Jag vill sköta det mesta själv, kunna utnyttja ridhuset tidiga morgnar, ha möjlighet att rida ensam där, ta med mig min hund, ha stallet nära och få lov att själv bestämma hur mycket jag ska strö och  fodra- alla dessa krav uppfylls här utan att jag blir ruinerad.
 
Fick jag önska mig något på denna anläggning skulle det vara en egen gräshage- hade faktiskt kunnat tänka mig att betala en hel del extra för detta och då hade jag också kunnat sköta hagen som jag ville, tex bygga ett vindskydd och lägga ut stråfoder.
 
En duschspilta med varmvatten hade också varit trevligt att ha men det är inget jag egentligen SAKNAR utan det hade mer varit lite ”grädde på moset” liksom exempelvis en skrittmaskin.
 
Men sammanfattningsvis är jag nöjd och har också insett att jag varken skulle kunna ha hästen BILLIGARE eller ”enklare” om jag hade haft eget stall- då hade jag fått jobba många gånger mer än idag och ändå inte haft det som bra som jag har det nu med ridhuset tex.  
 
Vad säger ni readers? Vad är bra/ dåligt med era stall? Trivs ni? Vill ni flytta? Drömmar/ erfarenheter? Fram med allt!

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Lite om ”vårt ställe”:

    Privat anläggning där ägarna är uppfödare/unghästutbildare i liten skala. Sammanlagt 11 boxar uppdelade i två stall, med dörr emellan. för närvarande har vi tre hästar och det finns ytterligare en inhyrning och vi väntar på ytterligare en. Fina stora rasthagar som aldrig blir speciellt leriga. Går oftast två och två, men våra tre har vi ihop. Tillgång till stort sommarbete. Ridhus 20*50 och ridbana 20*60 ingår i stallhyran. Fodring tre ggr/dag plus att vi själva ger hösilage vid insläpp. Morgon och middag äter de oftast ute. En dag i månaden jourar vi. Träning när vi önskar för ägaren och A-tränare i dressyr kommer en gång per månad. Silage görs på gården oxch vi köper till själkostnadspris. Ägarna ser också till att det kommer hem halm(inte i år tyvärr),spån, havre och betffor. Allt till självkostnadspris. Övrigt kraftfoder köper vi själva. Känns som att vi är i himlen!

    Svara
  2. Malin

    Får ni använda spolspiltan i det andra stallet eller det kostar extra?

    Hälsn Malin

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Malin:

    Vi får låna den om vi tex ska åka och tävla men inte sätta i system så att säga.

    Fullt förståeligt då det skiljer över 1000 i stallhyra på stallen- då ska vi som står billigare ”givetvis” inte utnyttja det som de andra bl.a. betalar mer för.

    Vi kan hämta varmvatten från en annan kran och tvätta hästarna i vårt eget stall eller spola med kallvatten ur slang.

    Svara
  4. sofia

    Har inte hästarna tillgång till ståfoder på 6 timmar?!! 😮

    Jisses amalia, äter era hästar stråfoder under hela natten då?? Hästar ska ju tugga på i minst 18 timmar.

    Eller missuppfattar jag saken??

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Det är väl inget konstigt om hästar står utan stråfoder i 6 timmar i hagen?

    Då skulle du se hur det gick till på ridskolan när jag köpte min första häst!

    Sista stråfodret gavs 15.00, de flesta hade ätit upp till 16.00. Nästa fodring var vid 6-7 nästa morgon!!!!!

    Jag säger så klart inte att det var BRA men bara som ett jämförande exempel.

    För övrigt står de hästar som står på spån utan stråfoder långt fler än 6 timmar mellan kvällsfodringen och morgonfodringen. Räkna att en sådan häst har ätit upp allt stråfoder senast 21.00 och får nästa giva 6.00- det blir 9 timmar. Ännu en anledning till varför jag inte skulle ställa min häst på annat än halm ännat än i YTTERSTA nödfall….

    Svara
  6. AnnH

    Att ge sista måltiden klockan 19 tycker jag är väldigt tidigt. Att ge den kl 15 är inte ens i närheten av okey! Jag undrar VARFÖR och var hade de lärt sig något om hästar??? En ridskola har ju ofta öppet till typ 21, varför gavs inte sista höet efter sista lektionen?

    Jag har ju eget stall och ger sista måltiden mellan 20-22 beroende på när jag tar in. Och frukosten vid typ sex. Om jag någon gång ger sista målet tidigare, eller planerar sovmorgon så får de istället mer, så det uppväger.

    6 timmar utan stråfoder tycker jag nog hästar kan klara. Men om man ger sista målet kl 15 så blir det troligen 10-12 timmar utan för de hästar som får normal giva och äter normalt fort. Stackars djur.

    Svara
  7. Anonymous

    Personligen tycker jag att 6-7 timmar i hagen är för länge utan något att äta. Har aldrig förstått stallägare som har den inställningen att man inte får lägga ut foder i hagen. Hästarnas bästa bör ju gå före eventuella andra skäl anser jag. Sedan kan jag tycka att hästarna är ute för lite.
    Samtidigt vet jag att så är det när man är inackorderad man får inte alltid som man vill.
    Blir smått upprörd när vissa personer väljer att ha sina hästar på spån och håller helt med om att halm är det bästa(av hälsoskäl är det givetvis helt ok)
    Tycker att man får lösa tuggtiden på annat sätt i så fall. Typ lågkalori hö eller dylikt.
    Mitt drömställe står jag på nu. Stora hagar med sällskap, fodringar 4/dag. Många timmar ute, nära till ridhus, stor skog att rida i och en fantastisk stallägare.
    Med varma hälsningar
    Lena-Marie

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Ann:

    Jag skulle kunna skriva en bok om allt konstigt ”man” gjorde på min ridskola för 25 år sedan, så är det tack och lov inte nu.

    Exempelvis var maxgivan hö 5 kg?!?!?! och det fanns hästar som aldrig gick i hagen, ägarna vill inte.

    Idag hade ovanstående troligen inte accepterats någonstans.

    Varför man fodrade så tidigt var för att stallpersonalen slutade 16.30 och då skulle allt vara klart.

    Numera har man ett helt annat system och alla hästar får stråfoder på kvällen.

    Att våra stallägare fodrar 19.00 kan jag förstå- de vill också ha lite fritid och kunna ”hålla kväll” utan att vara uppbundna allt för sent och nästan ingen är kvar på anläggningen mycket senare än 19.00.

    Eftersom folk redan är ovilliga till att hjälpa till med enklare saker tror jag att kvällsfodringar på schema bland de inackorderade hade blivit svårt.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Lena-Marie:

    Att vi inte får lägga ut mat i hagen beror på att fodret lätt blir utspillt och nertrampat.

    De hästar som är ”gamiga” får lätt i sig en massa grus i sina försök att äta det nertrampade = stor risk för kolik.

    Sägas ska att våra grushagar är MKT små och att det tex i dagsläget inte finns en centimeter torr yta.

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Anonym:

    Jag betalar 2400 inklusive transportparkering och köper till soja och lucern pga ensilagets låga proteinvärde.

    I stora stallet betalar man 3650 (eller 3600, minns ej säkert) och där ingår så många olika kraftfodersorter att en normal häst lätt klarar sig utan att man behöver köpa något extra (skulle vara diverse tillskott då).

    Svara
  11. Cecilia

    Står hos en av mina absolut bästa vänner i skogen. Superfint stall, byggt 2003, 6 boxar varav 2 fölboxar samt en utebox i direkt anslutning till stallet med öppning för huvudet in till en av boxarna i stallet. Uteboxen är 17 kvm och i den står mitt sto. Fina hagar, bland annat en kuperad skogshage. Superfina ridvägar på Söderåsen. Kompisen fodrar och släpper ut och in. Ridhus inom ridavstånd. Min dotter brukar rida dit medan jag pysslar i stallet så hämtar jag henne med släpet efteråt. (4 km). Betalar strö och foder. Arbetar av boxhyran. (Mockar till hennes hästar på vardagar). STORMTRIVS! 🙂

    Svara
  12. AnnH

    Ingen i stallet efter 19?

    Jobbar inte folk? På ridskolan hos mig är det proppfullt med privathästägare efter kl 19 (fram till 21–22 när stallet stänger). De flesta jobbar ju till 17 el 18 och sen ska man till stallet. Trots allt är ju inte ALLA lyxhustrur som slipper arbeta och kan vara i stallet på dagen… 🙂

    Svara
  13. sofia

    Inte konstigt att hästar har magsår om det dröjjer så länge innan man fodrar hästarna.

    Här uppe är det en känd travtränare som har sina hästar stående på hö!! 😉 Men ok det är ju ingen hobbyhäst då.

    Själv brukar jag ha halm till hästarna och jag ger dom så mycket hö att aldrig står mina hästar ”tomma” 6 timmar utan hö.

    Bara en reflektion i det du skriver. För klassiska felet är ju att man ger massa kraftfoder i stället…..bara en reflektion som sagt!!

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Ann:

    Nu åker jag ju IFRÅN stallet vid fem, halv sex men det är då de flesta verkar komma och sedan sitter dom ju inte där och ugglar i flera timmar eftersom de har fullskötsel.

    Säg att de stannar max 2 timmar, tja då är ju klockan sju, halv åtta när de kör hem.

    Och som sagt; eftersom folk i gemen inte är så pigga på att hjälpa till pga kostnaden för att få fullskötsel så vill de nog inte kvällsfodra på schema heller.

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Om jag hade ägt alla hästar på anläggningen hade jag absolut modifierat vissa foderstater till mindre/ inget kraftfoder och mer stråfoder men eftersom det ingår dyrt kraftfoder i den dyrare stallhyran gissar jag att vissa vill ha lite mer valuta för pengarna.
    Hade de fått betala kraftfodret separat och rent av få åka och köpa det själva gissar jag att portionerna hade varit mindre och man hade gett mer av gratisensilaget.

    Svara
  16. Anonymous

    Intressant att höra att det finns andra som fodrar så sent som framåt 22 – det gör jag ofta. Mina är ute (och har tillgång till gräs året om, även om det inte växer så snabbt mitt på vintern, men hagen är iaf grön hela året, annat än vid grindhålet) tills jag tar in dem och det blir nån gång efter kl 20, ibland framåt 22. När det är bra (torrt) väder är de ute dygnet runt, men senaste veckorna har det regnat mycket och då kommer de in och har varsin box (med öppen dörr) och varsin minihage (grus med litet grästuvor längs kanterna) utanför boxen (med elstaket runt). Hönät hänger precis innanför dörren så de kan stå utanför och äta om de vill. Ungefär nu, dvs i januari, blir de hungriga nog att äta litet hösilage om jag lägger ut i hagen, men det känns meningslöst att lägga ut om det inte äts upp (för att det finns gräs så det räcker).

    Tror att det är 16h som man anser hästar står och tuggar, kanske inte så länge som 18. Tänkte först att ni menade 6-7h i hage var för länge utan att ge extra hö, vilket jag inte tycker – men inser nu att ni då kanske menar i hagar UTAN någon vegetation att tugga på? Då skulle jag nog gärna se att det fanns något att äta, men det är ju inte helt enkelt på stora anläggningar att se till att höet inte blir nedtrampat i leran och i större grupper kan det ju bli tjafs mellan hästarna också, så kan ju i och för sig förstå att det inte funkar.

    På de stall jag stått (har eget sedan ett antal år nu) har folk anlänt vid typ 17:30 och ofta stannat till 21, och de sista pallrar sig väl iväg vid 22tiden – fast de som stannar till 22 anländer ju senare än 17:30 förstås. Att det är folktomt vid 19 låter ovanligt, men har inte haft fullskötsel – behöver man inte mocka och annat sådant så är det väl klart att man inte står och hänger i stallet hela kvällarna, för ridningen kan man väl göra efter förmiddagens pilatesklass och innan manikyren och frissan?! :)) Att stänga till stallet vid 15tiden och inte ge något mer foder förran nästa morgon låter vansinnigt, skönt att de inte gör så längre. Jag ser till att mina hästar har stråfoder så det räcker hela natten, men det skulle nog vara svårt om ”natten” är 15:00-07:00!

    Hur kan du åka FRÅN stallet kl 17 förresten – trodde du jobbade kontorstider?
    CeciliaL

    Svara
  17. Birgittas hästsida

    Cecilia:

    Nu har ju inte jag fullskötsel själv men förmodar att majoriteten som väljer detta dyrare alternativ gör det snarare av tidsbrist än slöhet, dvs de har andra åtaganden (tex familj) som gör att de inte kan/ vill häcka i ett stall till sent på kvällen.

    De som gör detta brukar oftast vara (eller BLI, ha ha) singlar- få familjemedlemmar accepterar att hästägaren kommer hem mitt i natten :).

    För egen del rider jag ju oftast på morgonen och är på jobbet vid 7 vilket innebär att jag slutar strax innan 16.00 och är i stallet vid kanske 16.15. Då mockar jag en gång till (gör det på morgonen också), gör i ordning 3 höpåsar och borstar av hästen och tar av yttertäcket- that's it. Inte heller jag sitter av tiden i stallet- det är jag för gammal för och har annat att göra. Visst kan jag stanna en kvart extra och bara ”snacka skit” men sen kör jag hem.

    Även om jag rider på ”kvällen” blir detta vid 16-16.30 och det tar ju inte sååå lång tid utan då är jag kanske klar vid 17.30-18.00 på sin höjd.

    Svara
  18. Anonymous

    Ahaa, fattade inte att du slutar sa tidigt! Eller att du borjar sa tidigt for den delen, josses – pa kontoret redan kl 7!!! Har aldrig borjat annat an kl 9 jag. Da hinner man bade det enda och det andra innan jobbet, utan att stiga upp kl 4 som du gor! 😉
    CeciliaL

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>