Fråga från en läsare om läsvärda bloggar

Nyligen fick jag en fråga från en bloggläsare vad gäller bloggar:”Hej Birgitta. Vad tycker du kännertecknar en bra hästblogg och kan du ge exempel på några sådana.”

Jag skulle vilja dela upp mitt svar i flera olika punkter och så här tycker jag:

1. Skrivstilen: det som gör en blogg intressant för mig är det sätt den är skriven på. Kan som ett exempel nämna att en av mina absoluta favoritbloggar skrivs av mamman till en autistisk flicka. Jag har verkligen inte ett ”specialintresse” för varken barn i allmänhet eller autistiska barn i synnerhet men sättet som denna mamma skriver på gör den ÄNDÅ intressant och läsvärd för mig.

2. Stavningen: att många (ungdomar till 90 %) inte har en aning om hur man stavar korrekt blir otroligt tydligt när de ska försöka sig på att skriva en blogg och sådana bloggar brukar jag sortera bort direkt. Det blir för tröttsamt med 5 stavfel i varje mening, meningsbyggnadsfel, syftningsfel osv. Att man inte kan stava till namnen på favorit-märkena (Schockemöhle är en klassiker….) må väl vara hänt men när man inte ens ids korrekturläsa den man skrivit utan skriver dne i stället för den, tebax (tillbaka) eller sadelen…nä..

3. Uppdateringar: jag läser nästan uteslutande bloggar som uppdateras dagligen. De som bara skriver någon gång i veckan eller ännu mer sällan orkar jag liksom inte ”hålla koll på”.

4. ”En röd tråd”: efter att ha läst många bloggar märker jag att en del har svårt att följa en röd tråd. Jag tycker exempelvis att ”har man sagt A får man säga B” men en del skribenter kan tex skriva ”imorgon ska jag åka till veterinären med min häst” för att sedan inte med ett ord kommentera vad som hänt där de kommande trettioelva inläggen. Samma om man skriver att man ska åka och träna eller whatever. Som läsare undrar man ju: hur gick det på träningen, blev den inställd och varför i så fall osv men några svar får man aldrig. Samma sak med de som skriver ”idag köpte jag ett nytt träns- bild kommer senare” och sedan ser man aldrig någonsin röken av någon bild.

5. Intressanta ämnen: jag föredrar bloggar som tar upp lite aktuella frågor, diskussionsämnen osv- det är alltid intressant att läsa om hur andra tycker och tänker.

6. Obesvarade frågor: Ibland kanske man inte VILL svara på en fråga men då tycker jag att man antingen ska låta bli att publicera inlägget eller svara något i stil med ”angående din fråga vill jag inte kommentera just detta.” Annars sitter ju kanske även andra läsare och väntar på ett svar som aldrig kommer.

7. Bilder: En bra/ intressant blogg får gärna innehålla RELEVANTA bilder, helst sådana som bloggaren själv tagit och inte bara hämtat från nätet och helst aktuella sådana. En blogg helt utan bilder eller en där man bara visar samma gamla bilder om och om igen kan bli lite trist och då måste innehållet uppväga bristen på foton tycker jag.

8. Film: ännu intressantare än bloggar där man kan se lite bilder är de som filmar tex sina träningar och tävlingar. Vissa bloggare är väldigt generösa med att dela med sig och all heder till dom då jag också sett hur kvicka vissa kommentatorer kan vara på att racka ner på minsta lilla film som läggs ut. Då är det kanske inte så kul att lägga upp filmer, så kan jag själv känna tex. Jag har i princip aldrig tillgång till någon som kan/ vill filma när jag rider, jag vet inte hur man redigerar filmer och tar bort ljudet (min tränare vill INTE höras på mina filmer) och då krävs det rätt så mycket bök för att få till en film som kanske sedan andra bara ska sitta och leta fel i.

9. Komentarer: bloggar som nästan inte har en enda kommentar är inte så kul och de bästa bloggarna tycker jag är de som faktiskt har många vettiga läsare som kommenterar (min egen blogg tycker jag är en sådan). Jag tycker att man kan ha minst lika mycket utbyte av att läsa kommentarerna som det som bloggskribenten avhandlat men då får det som sagt vara vettiga saker och inte bara ”åhhh vad gullig din häst är” och ”snygga ridbyxor”.

Sådär ja…då hoppas jag att du Anonym tycker att jag har besvarat i alla fall första delen av din fråga på ett tillfredsställande sätt.

Tips på bra hästbloggar överlåter jag åt mina läsare att ge dig :)!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Helena

    Jag bloggar mest för att få ur mig allting och för att hålla min familj hemma i Sverige uppdaterade så det är inte så noga vem som läser min blogg eftersom den inte är sådär jättespännande..

    Däremot så rekommenderar jag mullebloggen.se – hur kul som helst! Vill även slå ett slag för en matblogg med massor av recept som heter kryddburken.se

    Svara
  2. rackemarie

    Jag följer din blogg regelbundet, Birgitta, och uppskattar mycket i den. Den är omväxlande och modig. Du vågar sticka ut hakan ibland och får givetvis då lite mothugg. Håller med om att kommentarerna är halva bloggen! Skulle aldrig själv våga lägga ut film på mig och Gold så det är extra modigt gjort. Tycker det var längen sen ”Birgitta 12” skrev något.
    Själv orkar jag inte ”driva” min blogg så med inlägg varje dag. Ibland blir det lite komaliv tyvärr. Speciellt när det inte händer så mycket. Favoriter förutom de som jag själv länkat är Mullebloggen, Havrepappa och Arga bibliotekstanten.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Marie:
     
    Ja, jag tycker själv att det är kul med min blogg, annars skulle jag ”givetvis” inte skriva så mycket i den.
     
    Hade jag inte fått en enda kommentar skulle jag nog lägga ner den men så länge läsarantalet är så pass högt och folk är engagerade så fortsätter jag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>