Inte bara hästmänniskor…..

För att ännu lite mer ta oss hästmänniskor i försvar efter gårdagens inlägg så måste jag säga att det verkar väldigt vanligt inom många olika ”grupper” med tävlan, intriger, missunnsamhet, kritik osv.

Jag vet att någon vid något tillfälle påstod att det inte var så konstigt om det var en massa intriger i ett stall ”eftersom det var fullt av kvinnor” (läs: kvinnor är mer benägna till sådant beteende) men jag undrar jag….

För att ta ett exempel som jag har fått i alla fall en liiiten inblick i sedan några år tillbaka tack vare inköpet av Soya så skulle jag vilja berätta lite om det jag lite förenklat kallar ”whippet-världen”.

Ni som inte har whippet ska betänka att detta är en förhållandevis liten ras i Sverige och att utövarna inte på långa vägar går att jämföra med tex hästfolket som det ju går 13 på dussinet av.

Trots (eller kan det vara TACK VARE????) denna lilla värld tillhör whippetfolket verkligen inte ”klubben för inbördes beundran”- tvärtom.

Man är oeniga om en hel del och drar sig inte för att lufta sina åsikter på olika nät-forum där man kan få läsa både det ena och det andra, ibland rena personangrepp.

Jag deltar sällan och aldrig i dessa diskussioner, mycket för att mina kunskaper är allt för begränsade.

För mig är Soya tusen gånger snyggare än många av de champions som skördat stora framgångar så jag har liksom inte så mycket att komma med när det diskuteras rasstandard och dess utvecklig eller tillbakagång tex.

Eftersom man inte bara tävlar i skönhet med whippets utan även i olika grenar som har att göra med exmpelvis en hunds snabbhet och smidighet så finns det även åsikter kring både detta och hur hundarna bedöms, vilka hundar man ska avla på etc.

Som sagt ibland väldigt hätska åsikter och debatter och jag skrattar lite igenkännade och jämför med hästvärlden.

Men…frågan är om det inte är så ”lite överallt” och vilka hobbys/ sporter/ intressen man än ägnar sig åt.

Eftersom det i alla fall i vissa människors natur verkar ligga att TÄVLA/ komma först är det kanske naturligt att inte vilja att andra ska ”komma ifatt” en på olika vis och att det är därför dessa ”små-krig” uppstår eller vad tror ni?

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Det du säger om att det kan bero på att hästvärlden är kvinnodominerad tror jag inte på. Själv är jag tvärtemot alla andra på den punkten, jag älskar och vill jobba ihop med tjejer. Det är då det blir något gjort, vi är helt enkelt sjuhelsikes effektiva i team:) Jag går i en klass med enbart tjejer och vilket gäng vi är, smarta, härliga, effektiva tjejer som jag bara älskar att jobba med.

    Men jag förstår hur du menar för jag har sett att det kan bli så på vissa platser och det gör mig så dj-la ledsen. Vi tjejer har det svårt nog som det är i samhället utan att rivalisera och bråka med varandra. Vi tjejer ska gå ihop, stötta varandra och visa en enad front. Vi ska hjälpa varandra, inte motarbeta varandra. När detta funkar är vi oslagbara, finns inget gäng av män i världen som är mer effektivt än ett sammansvetsat tjejgäng.

    Nu menar jag inte att jag inte gillar män för så är det inte. Men jag blir så förbannad när tjejer bråkar och hänger ut varandra i stället för att hålla ihop och stötta varandra.

    Som jag redan sagt, jag jobbar hellre i team med bara tjejer, killar är inte alls lika effektiva och rappa i tanken.

    Att det uppstår tjafs när det gäller ”djurvärldarna” tycker jag inte är så konstigt, det finns sällan rätt eller fel, alla djur är enskilda individer och det som är rätt för en är inte alltid rätt för en annan. Men när man hittat sin väg vill man gärna tro att det är den enda vägen och då ska alla göra likadant. Jag har full förståelse för att man reagerar när ett djur mår dåligt eller blir illa behandlat. Men alla hästar behöver inte ha sadlar som ligger likadant, äta samma foder, vara täckade på samma sätt o.s.v. Även om det ibland är helt uppenbart fel så kanske hästen ändå trivs och mår bra. Min häst är van vid en ganska usel ryttare (jag) men hon vet inget annat och lider inte av det. Hennes sadel ligger inte 100 men väl 90-95, det får hon leva med o.s.v.

    Långt inlägg som kanske blev lite OT, sorry.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Tror du sätter fingret på i alla fall en orsak till att det kan bli så mycket tjafs kring våra djur, såväl hundar som hästar: FÖR VISSA MÄNNISKOR ÄR DESSA NÄSTAN SOM DERAS BARN!

    Och försök du att kritisera någon vad gäller deras avkomma så kommer du att upptäcka samma sak; när det kommer till barnen blir många föräldrar nästan som tigrar/ tigrinnor.

    Svara
  3. Bodil Celander

    Håller med dig o inser också att kattvärlden är ungefär likadan…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>