Ännu mer att tänka på vid hästköp

Att man ska tänka på att fråga om ALLT när man köper en häst för att gardera sig är verkligen ett råd även jag skulle vilja förmedla till er som går i hästköpartankar, här det senaste exemplet:
 
En bekant köpte för några månader sedan en ”hobbyhäst” tänkt att användas för hopp och dressyrtränande och tävlande i lätt klass.
 
Hästen är 10 år gammal, gick igenom veterinärbesiktning ua.
 
Efter endast 2 månader blev den halt- kotledsinflammation båda fram.
 
Utan att skriva för många avslöjande detaljer har det på olika sätt i efterhand framkommit att den som sålde hästen var vad jag brukar kalla en ”30-minuters-ryttare”, dvs människan hade i mina ögon knappt ridit hästen under de flera år som den ägde nämnda häst.
 
Lättare ridning i ca 30 minuter/ dag hade varvats med i vart fall 2 hela vilodagar per vecka samt även ”viloperioder” (från VAD undrar jag) om några veckor per gång flera gånger om året- hästen var med andra ord inte i någon bra kondition och framför allt inte VAN vid att ridas vad jag menar borde vara NORMALT.
 
Och ni vet ju hur det är när man köper en ny häst? Man är så klart överlycklig över att äntligen ha förverkligat sin dröm och man vill RIDA!
 
Även om jag tror att min bekant inte ”ridit ihjäl” hästen så blev den säkert riden 1 timme om dagen 6 dagar i veckan och det verkar den inte ha klarat av utifrån vad den var van vid.
 
Nu går det så klart inte att bevisa att det enbart var den förra ägarens/ ryttarens slappa inställning till ridning som bidrog till hältan men helt klart KAN det ha spelat roll.
 
Och därför ska man enligt mig i alla fall FÖRSÖKA att få ärliga svar på hur mycket den häst man vill köpa EGENTLIGEN har ridits de i vart fall 2-3 senaste månaderna.
 
För precis som den som nyss köpt en häst VILL rida så är det nog inte helt osannolikt att den som vill sälja sin häst för att den har tröttnat INTE gärna vill göra det.
 
Då finns risken att ridningen mer blir ett nödvändigt ont som man kan tänka sig att hoppa över- de tankarna hade i alla fall jag när jag skulle sälja Archie.
 
Nu höll ju mitt försäljningsprojekt inte på särskilt länge med dagens mått mätt men jag ska vara ärlig och säga att även om min disciplin gjorde att jag verkligen red lika ofta som alltid så var min motivation inte i närheten av vad den en gång varit vilket var synd för det är ju när hästen ska säljas som man vill visa den som bäst- inte helt oriden och ur kondition.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hästis

    Tycker kanske inte att man kalla förra ägaren/ryttarens inställning slapp, utan vidare…Alla får ju lov att ha sin egen ambitionsnivå när det gäller sin häst och sin ridning.

    (Givetvis under förutsättning att hästen har tillgång till utevistelse minst 8 timmar om dagen och kan röra sig fritt i alla sina gångarter, som det så fint heter. Att den i övrigt mår bra och blir väl omhändertagen är ju också förutsatt, förstås.)

    Alla hästar är ju olika, en del blir deppiga om dom inte arbetar, en del är lika glada ändå.

    Min egen häst är ett bra exempel. Energi som få, men lika glad de perioder hon har fått vila. Hennes favoritsysselsättningar är att äta och att springa fort. Hon har förmånen att ha en hage som låter henne busa runt när hon känner för det.

    Får hon vara i hagen, komma in i sin box på kvällen med mat och godis, snacka lite med de andra hästarna och bli borstad och kliad är hon lycklig.

    När jag köpte henne var säljaren noga med att tala om att hon hade inte haft tid att rida min häst de senaste månaderna så jag ska skulle ta det lugnt och låta henne komma igång. Lika viktigt tycker jag det är att fråga om foderstat och annan info som kan vara bra, tex. att min häst inte tål att man sprayar något på henne.

    (Vet vad du tycker om det, Birgitta, :-)) men jag väljer att inte ta den striden. Enligt förra ägaren, som är en mycket duktig tränare,har det alltid varit så. Hon är så väluppfostrad och positiv när det gäller det mesta och blir så livrädd när man sprayar på henne)

    Svara
  2. Anonymous

    Trist att få en halt häst precis när men har köpt den. Men det händer nog rätt ofta. Ny risdtil, nya rutiner, och som du säger, kanske inte så mycket riden innan.
    Tycker min häst har bra kondition, men var ändå skeptisk när ena dottern ville ha med henne på en träningshelg i hoppning.
    2 stenhårda pass ena dagen, och en rejält pass dagen därpå, resulterade i en om möjligt piggare häst ! Kul att se…
    Vi har fördelen, fast det är trist, att det är 20 min. skritt till ridhuset. Vilket gör att ridpassen ofta blir långa, fast med mycket skritt före och efter. Det är nog en av anledningarna till bra kondition. Fast tokgalopperna, och kapplöpningarna i skogen gör nog sitt till…
    Navajo

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Hästis:
     
    I sak håller jag med dig- det ska inte vara ett självändamål att rida x antal minuter / dag och hästar (och ryttare) är olika och ska få lov att vara det också.
     
    Nu vill jag inte avslöja för mycket detaljer kring just detta exempel men hästen var verkligen även OBJEKTIVT sett ”för lite” om inte riden så i vart fall MOTIONERAD under lång tid. För som du säger så kan en häst få motion även på andra sätt än genom ren ridning- exempelvis genom en lång, vettig hagvistelse.
     
    Som motpol kan jag ju säga att jag räknar tex Kreons hagvistelse som NOLL och då menar jag NOLL motion- i alla fall nu sedan våra gräshagar inte används vintertid. Han står mer eller mindre blickstill de ca 6 timmarna han är ute och det gäller för alla hästarna på anläggningen (tack och lov- skulle inte vilja att de sprang omkring på knöligt/fruset underlag). 

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Hästis:
     
    OT tillägg:
    Min häst Décima var också världens snällaste men hade EN grej hon inte tålde: manryckning för hand. Med ”kniv” gick det utmärkt och därför framhärdade jag faktiskt inte- en grej kan alla snälla hästar få ”hålla på med” för då tolkar jag det som att det verkligen är ett rejält upplevt obehag och inte bara ”trams”.
    Annars nej- jag är benhård, hästarna får lära sig att tåla det jag kräver.

    Svara
  5. Eva i Lux

    Ang. manryckning: det är också stört omöjligt på Prima. Ryck-fantast (milt uttryckt) som jag är, tog det tid att till slut – motvilligt – inse att det är lönlöst att rycka henne. Det är med fara för både henne och mig så fort man tar andra ryck-taget. Manen klipps alltså och ser ut därefter, eftersom jag är en snitsare på ryckning och aldrig nånsin klippt mina hästar förr. Betydligt lättare att få det snyggt med ryckning än med sax!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>