Dagens (puts)fråga

Häromdagen när jag plockade jag fram mitt minst sagt styva kandar (som hängt oanvänt i ett halvår) mindes jag nostalgiskt hur jag och mina hästskötarvänner smorde lektionshästarna träns på stenåldern.
 
Då var det inte tal om något annat än att plocka ner tränsen i alla sina beståndsdelar för att därefter fetta in alltihop med det där gräsliga Ko-Cho-line-fettet (minns ni det?).
 
Och jag insåg att det är åratal sedan jag ens plockade isär ett träns.
 
Dagens samvetsfråga: hur gör ni? Plockar ni isär träns och kandar? Tar ni loss stigläderna när ni putsar sadeln?
 
Birgitta som utger sig vara ganska pedantisk…harkel… måste här svara NEJ och NEJ.
 
Why?
 
Tja…tycker faktiskt inte att det behövs…och så är det TRÅKIGT:))).

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva i Lux

    Ha, ha, jag är känd som pedantputsaren numero uno, helst då jag kan sitta ute! Drar fram en stol, har en billig uppfällbar bock som jag hänger grejerna på, hink med ljummet vatten, svamp och frottéhandduk för torkning.

    Tar isär alla mina grejer och tvättar med sadeltvål. Fettar aldrig in något över huvudtaget.

    Har t.o.m. en tandborste som jag gnider i tvålen och använder vid sömmarna i sadeln. DET du! Dessutom tycker jag det är trevligt, inte ”tråkigt”.

    Svara
  2. Prick

    Hmm, nej, tar inte isär, men lyfter liksom på spännena och gör rent från damm/svett. Använder i princip enbart flytande såpa men kan torka av sadeln med lite fett då och då. Stigläder byter sida med någon månads mellanrum så då blir det lite extra rengjort under dem. Gör alltid rent alla grejor efter träning, ogillar att se utrustning med gammalt intorkat svett. Urrk.

    Svara
  3. rackemarie

    Träns: Bett skuras av med ljummet vatten efter varje ridpass. Lädret torkas av från svett med fuktig handduk och fettas in efter varje gång. Vet att det ska vara fel och att lädret ska bli poröst men med lagom mängd och lite avtorkning funkar det bäst, tycker jag. Tycker det blir för stelt med bara tvål.Gör lika med salelgjord och stroppar. Övriga sadelddelar görs rent och smörjs ca en gång/vecka. Jag plockar ALDRIG isär. Tycker inte att det blir så skitigt om man håller rent hela tiden.- Stövlar borstas av från lös smuts efter varje ridpass och får lite snabbputs. Ordentligt med rengöring och skokräm någon gång/vecka. Vi har en ypperlig sadelkammare med varmt vatten och tränskrokar/sadelhållare precis bredvid så det är lätt att ta all rengöring där.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Rackemarie:

    Är mycket tacksam över vår uppvärmda sadelkammare efter att ha saknat en dito på ridskolan i ca 20 år.

    Inte så kul att få mögelfläckar (och små musbett) på en 30.000-kronors sadel som man är rädd om :(!

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag plockar isär träns od någon eller ett par gånger per år – sätter mig på altanen och putsar igenom allt noga. Däremellan blir det snabbputs, men inte efter varje ridtur. Maken är mer noga, han skulle aldrig putsa utan att plocka isär…

    Svara
  6. Anonymous

    Det där gamla medlet co-cao-line fick faktiskt bäst i test i ridsport för inte särskilt länge sedan (typ senaste halvåret). Kanske värt att damma av ngn gammal burk…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>