Man blir aldrig för gammal för att ändra sig (tränsfråga)

Har ni också upplevt att ni från början har tyckt att något varit fult/ inte i er smak och så plötsligt…vips…så tycker ni att samma grej är hur fin som helst och hastar iväg och köper den?Detta har hänt mig flera gånger, både vad gäller kläder och annat.

Redan när jag skötte min första privathäst på ridskolan på bronsåldern (läs: för över 25 år år sedan) hade denna häst ett rundsytt träns. Jag tyckte inte det var snyggt DÅ och har inte tyckt det senare heller men plötsligt så….

Troligen påverkad av att jag i flera bloggar läst om Hööks nya rundsydda träns (säljs för 649:– tror jag) har jag plötsligt ändrat uppfattning.

Hmm hmm…ett sådant skulle man kanske köpa…så har tankegångarna gått.

Nyligen var jag och ”kollade läget” på plats så att säga och det visade sig då att det fanns 2 typer av rundsydda träns, ett där spännena sitter i nacken och ett där spännena sitter ”traditionellt”. Det sistnämnda var lite väl mörkbrunt i färgen kanske medan det med spännena i nacken hade den färg jag egentligen ville ha men så blev jag dels tveksam och dels så fanns det inte (just nu) tyglar till det med spännena i nacken.

Medan jag funderar undrar jag: har ni några åsikter i frågan? Spännen i nacken eller traditionellt? WHY?

 
Detta….
 
..eller detta?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Om det är ett rundsytt tycker jag det är snyggast med spännena i nacken, så man verkligen ser att de är ett rundsytt – annars ser man mest spännena

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag håller med Lina. Det blir ju liksom inga sträckor att rundsy annars 🙂 Jag fick Hubertus rundsydda kandar i brunt julklapp – det är jättesnyggt!

    Svara
  3. Trasselkvast

    Båda ser mycket obekväma ut för hästen, fast mest det längst ner, så det hade jag låtit gå före design. PLus att jag, fortfarande 😉 tycker det är fult med rundsytt.

    Svara
  4. Johanna

    Jag tycker personligen om rundsydda sidostycken och käkrem men gillar vanligt (ej rundsytt) nackstycke…
    Inte alltid så lätt att hitta men snyggt tycke rjag!
    Men framförallt tycker jag rundsydda pannband är fuuuuult! 😉
    Pannband är det ju dock himla enkelt att byta till något man själv tycker är snyggt, dock förutsätter det nästan att man rider med svart träns för bruna nyanser är svåra att få matchande.

    Och som vanligt, det är ju bara vad JAG tycker.
    Vad andra har på sina hästar bryr jag mig inte det minsta om! 😀

    Svara
  5. rackemarie

    Jag har det översta i svart och är jättenöjd, men bytte pannband då jag upplevde det lite sladdrigt.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Rackemarie:
    Det lutar åt att jag köper det understa men jag kommer nog att vilja byta ut pannbandet. Fast som Johanna skrev så kan det vara svårt att hitta rätt nyans i brunt och jag vill ju ha bruna grejer (tycker det är snyggast och har en brun sadel).

    Svara
  7. Trasselkvast

    Jag tittade inte så noga på det översta ser jag nu, eftersom jag redan sett det på så många bloggar slängde jag mest en blick på det. Och det ser inte särskilt obekvämt ut, så det får jag ta tillbaka, men däremot tycker jag breda nosgrimmor är lika fult som rundsytt haha.

    Det understa dock ser spretigt och knepigt ut i nacken, spännen ligger an mot öron och de känsliga punkterna i nacken, det var det jag menade med obekvämt.

    Svara
  8. Prick

    Spännen i nacken är snyggast. Men ger lite liten marginal till justeringar.

    Det kan vara svårt att byte pannaband till rundsydda pga sömmarna.

    Svara
  9. AnnH

    Jag gillar rundsytt, har alltid gjort, och har två Classic kandar och ett träns. Inte alls så dyra, men fina. Har bytt ut pannbanden – ser inte konstigt ut och är inga problem att göra det.

    Jag köpte ett Hööks rundsytt kandar som reservdelar när hästen råkat dra sönder någon del i Classic-kandaret och det verkar hålla helt okey kvalité, fast är lite tunnare i lädret. Det har lite annorlunda uppbyggnad – det har bara ett nackstycke med TVÅ sidostycken på detta. Alltså sitter inte stången på en eget löst nack- och sidostycke. Det är det på den ljusbruna hästen på bilden. Alltså INTE det med spännena i nacken. Ganska smart och enkelt! men jag håller med om att med spännena i nacken så blir det nog elegantare.

    Svara
  10. Thea

    Det översta ser inte ut som ett rundsytt, det är ju bara en liten bit av sidostycket och nackstycket som är rundsytt på det stora hela, och den breda nosgrimman gör det inte bättre. Det underst ser snyggare ut, om man pratar rundsytt, lite skeptisk mot knäppe i nacken, ser lite opraktiskt ut om du frågar mig. Undrar om man skulle kunna göra en rundsydd achenrem (stavning), om det skulle vara bekvämt för hästen.

    Svara
    • Birgitta

      Nu har jag haft mitt rundsydda träns (den understa) i några månader och är mycket nöjd. Flera har berömt utseendet och det ÄR snyggt tycker jag.

      Fick sätta på ett fårskinn i nacken efter att Kreon hade fått lite skav i höstas.

      Svara
  11. Madeleine

    Jag har alltid tyckt det är snyggt med rundsydda träns. Men aldrig haft något.
    Var ska jag köpa det? Är Hööks ok kvalitet, eller bör jag gå upp i prisklassen? Dvs att jag får mer för pengarna.
    En annan estetfråga har jag. Ska köpa ny sadel till min flugskimmel(örk, men så är det). Jag har alltid haft svart läder men nu funderar jag om det skulle vara snyggt med mörkbrun sadel i stället. Prickarna på skimmeln är mest bruna.

    Svara
    • Birgitta

      Vad gäller tränset så är det fin kvalité tycker jag, i alla fall det bruna som jag köpte. Om svart läder håller sig lika svart vågar jag inte svara på.

      Jag hade i väldigt många år svarta lädersaker (träns och sadlar) men fick av en ”tillfällighet” (bytte sadel och det var inte förhandlingsbart med en annan färg då det var generalagenten som bytte sadeln kostnadsfritt mot att jag tog just denna) en brun sadel.

      Och sedan dess är jag såld trots att jag var fundersam på hur brunt skulle passa till en svart häst (Archie).

      Men om du tittar på gamla bilder på bloggen på honom så ser det ju hur snyggt ut som helst och det samma gäller Kreon tycker jag.

      Brunt läder åldras snyggare (svart läder kan ju nästan bli vitt om det är dålig kvalité) och ja, jag skulle rekommendera dig att köra på brunt framöver.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>