Rolig häst och hunddiskussion på nätet

För ett tag sedan läste jag att en kvinna på ett hundforum skrivit att hon hade lärt sin whippet att hoppa upp till henne när hon satt till häst och detta tyckte kvinnan var bra ”med tanke på vargsituationen”.
 
När jag nyfiket bad henne att utveckla resonemanget menade kvinnan att en häst lättare än en whippet skulle kunna springa ifrån en varg då kvinnan betraktade en whippet som en sprinter.
 
Jag har funderat lite på det här och kommit fram till att än om jag kan hålla med om att en häst troligen ter sig som mer SKRÄMMANDE för en varg än vad en liten 15-kilos whippet skulle göra så finner jag det ändå extremt osannolikt att en ”normal-häst” (läs: inte en galoppör från Täby) lättare/ fortare hade undkommit en varg än en whippet.
 
Har man sett sin hund (läs: Kines-Soya) flyga fram över åkrarna hemmavid och lätt som en plätt tillryggalägga i vart fall några kilometer utan minsta ansträngning så vet jag inte om jag skulle köpa sprinter-resonemanget till förmån för ”ryttare-till-häst-lyckas-baxa-upp-sin whippet-i-sadeln-vid åsynen-av-en varg-som-hästen-därefter-lyckas-springa-ifrån”.
 
Nä…I en paniksituation tror jag inte att man hade haft den sinnesnärvaron och jag tvivlar också på hur många ryttare som hade lyckats behålla taget om en sprattlande whippet samtidigt som man uppmanar sin häst att springa det fortaste den kan?
 
Att TRÄNA på detta lilla trick i lugn och ro…absolut men vid ett vargmöte…..eh…NEJ.
 
Så tror jag. Vad tror ni?
 
Ps. Hur fort kan en varg egentligen springa förresten? Jag gissar på lika fort som en schäfer ungefär. Och är det så…ja, då kan jag GARANTERA att vargen är chanslös eftersom jag själv haft en schäfer som jag trodde var typ Sveriges snabbaste…tills jag köpte en vinthund…

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag har för mig att vargar kan springa rätt så rejält fort,fortare än schäfer, men det som skiljer vargen från hundar är uthålligheten, de kan springa fort länge. Tror ju inte att de kan springa ifrån en vinthund i början men i längden tar den nog den. Frågan är ju bara varför vargen skulle bära sig åt på det viset????

    Svara
  2. Trasselkvast

    Ja just som Minstral säger, varför? Framför allt så kommer ju vargen aldrig ens komma på tanken att springa efter den där whippeten.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Hmmm…får nog revidera mina tankar om vargens löp-förmåga efter att ha läst följande på nätet:
    ”Vargen travar med en hastighet av ca 8 km/tim – topphastigheten (vid jakt) är 60-70 km/tim (som de kan hålla en kortare sträcka); 40-45 km/tim kan de hålla i flera kilometer innan de tröttnar. Vargar kan trava 4 – 5 mil på en natt. ”
    Jag vidhåller dock att man vid ett hotande vargattack knappast hade haft sinnesnärvaro nog att baxa upp sin hund i sadeln och sedan skena därifrån det fortaste man kunde.

    Svara
  4. Anonymous

    ehh, ja… en varg springer MYCKET fortare än en schäfer och är som sagt betydligt UTHÅLLIGARE också – om du inte har en typ etiopienfödd schäfer 😉 Men nej, tror inte att ens hund oavsett ras sitter klistrad i ryttarens knä vid en eventuell attack, nej… (tyvärr) /Elak Anonym-M

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Nej, utan filmbevis tror inte jag heller att en normal hund kan hållas fast på en fullt skenande/ galopperande häst men den som önskar får gärna överbevisa mig!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>