Dagens (luv)fråga

Upplys en gammal och omodern stofil: vad är grejen med luvor?

De finns idag i var mans hand och säljs en masse och att ha flera olika luvor för att matcha schabraken verkar nästan vara ett måste.

När jag tävlade hoppning för tusen år sedan kunde ryttare IBLAND använda dessa på sommaren och då i syfte att hålla insekter borta.

Någon enstaka påstod också att luvan dämpade olika ljud = man fick en lugnare häst med luva.

Finns det andra användningsområden?

Är detta mest ett snyggt mode-attribut eller har det blivit så otroligt vanligt med överkänsliga hästar som måste ha dessa luvor året runt?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Dom jag sett som tävlar med luva har dessutom stoppat bomull i öronen.. Kanske är det för att bomullen i öronen inte ska synas? Vi har luvor till våra hästar, men har nog inte använt dom mer än några ggr och då när vi ridit ut på sommaren, just för flugornas skull. Men så igår när det blåste så mycket satte vi faktiskt på dom igen. Om de gör någon skillnad? Ingen aning.. 😉

    Svara
  2. Stina

    Jag har de sommartid på båda hästarna för att hålla insekter borta och på den ena året om för att den är så ljudkänslig.

    Mina matcher inte schabraken 😉

    Svara
  3. Sofia

    Kan använda den för att bomullen i öronen inte ska synas vid tex. Tävling.
    Och naturligtvis är det skitsnyggt också.

    Svara
  4. Minstral

    Äh det är väl lite samma som att man lindar benen på hästarna när man rider, ofta behövs det inte, men det är kul att vara snygg.

    Svara
  5. M

    Använder väldigt ofta luva för att ”avskärma” min ena häst vid tävling då han är mkt ”om sig, kring sig”. Har även en luva som är full med vaddering = 0 ljudinsläpp och han är enbart fokuserad på mig och sin uppgift, inte halva läktaren, banpersonal etc….

    Svara
  6. AnnH

    Och jag är mkt avundsjuk att detta inte får användas på dressyrtävlingar. Min ena häst är betydligt mer harmonisk med tussar i öronen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>