Tillbakablickar: saker jag (noooog) aldrig kommer att använda igen!

Härom dagen berättade jag ju om att jag ibland kan tycka att vissa saker är fula/ inget för mig men att jag senare ändå kan ändra uppfattning och plötsligt vilja ha den förkastade saken.

Nyligen slog det mig hur otroligt många av de saker jag hade som min/ min hästs första utrustning jag aldrig någonsin skulle vilja SE igen…men vem vet…kanske ändrar jag mig om några år?

Eftersom jag inbillar att merparten av mina läsare INTE är tonåringar (för de lär inte begripa hur hälften av de saker jag strax ska räkna upp såg ut) så tror jag att igenkänningsfaktorn kan vara ganska hög, eller vad säger ni?

Min egen lista kan göras hur lång som helst och då har jag ändå bara räknat med sådant jag själv har haft/ använt.

Så…here goes… :saker som jag aldrig mer vill se för att de är FULA eller opraktiska och där utvecklingen sedan stenåldern har gjort att det finns tusen gånger smartare produkter som ser mycket bättre ut:

1. Vojlock- fult, schabrak ska det vara!

2. ”Medicinsk vojlock” (de som var gjorda av något plastmaterial)- samma som ovan.

3. Väv-ribbtyglar- ofräscht, många har det fortfarande, jag har enbart lädertyglar.

4. Gummityglar- stelt, hade ingen känsla för hur hårt jag höll i tyglarna.

5. Nylon-repssadelgjordar- sägs vara ”bäst” men nej…fula.

6. Ridlindor med snöre- hallå…numera finns det kardborre.

7. Allroundsadel, ett mellanting mellan hopp och dressyrditon-nej, tacka vet jag min ursköna dressyrsadel!

8. New Zeeland-täcket, det styvaste och tyngsta man kunde lägga över sin häst, fula var de också..

9. Brynja-svettäcket- minns ni att man la halm under för att hästen skulle torka fortare?

10. Ko-cho-line-fettet som var hur ”fettigt” som helst- tycker det finns mycket bättre produkter idag.

11. Ridbyxor i ”nylonmaterial”- aldrig mer!

12. Jodphurs med remmar- omständliga att ta av och på.

13. Konstläderridstövlar- så obeskrivligt fula!

14.Remontnosgrimma- samma som ovan, skulle bara använda den idag vid verkligt behov.

15. ”Piggborsten”- som har förstört miljoner hästsvansar- hårborste och glansspray is da shit!

16.Hellånga läderchaps- tacka vet jag mina lätta/nätta termobyxor. Cowboy är verkligen inte min stil!

Ja som sagt…listan skulle kunna pågå i evighet men jag stoppar där och undrar:

Känner ni igen er?

Vad vill ni aldrig mer se?

Finns det saker som BORDE återuppstå? Varför?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    Hahaha…jag rider med gummityglar. Har aldrig funderat på nåt annat. Bra grepp MEN är det som du säger det skapar bättre känsla med läder????? Glider man inte med lädertyglar??

    Enbart schabrak *leer* no way jag har både och ;-P

    Svetttäcket som ser ut som ett brynje….KOM TILLBAKA!! Jag har letat ett sånt gillar dom faktiskt! :-/ Torkar bra med kombination av andra täcken om man vill ha det.

    Allroundsadel 😀 jag har en sån, jag är ingen hoppare och ingen klockren dressyr …..

    Smaken ärsom baken! 😉

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Mina gummityglar var väldigt tjocka- finns säkert tunnare där man får bättre känsla.

    Lädertyglar är snyggast och så lätta att rengöra. Om de inte är släta glider de ej i handen :)!

    Svara
  3. Prick

    Håller med om det mesta… men gummityglar är ett måste om hästen blir svettg. Heelt omöjligt att ha lädertygler då – de gliiider…

    Remontnosgrimman är väl rätt vanlig? Tycker man ser den mer och mer i takt med att folk lär sig att den är skonsammare mot munnen ffa för den unga hästen (tänderna).

    Saknar verkligen inte nya zeelandtäckena. Men på den tiden – det fanns ju inget annat som höll mot regn :). Minns när Bucas kom – vilken lyx!

    Piggborsten använder jag mycket. Bra på lera och i fällningstider. Det kan hända jag tar några tag i svansen också men gör man det inte dagligdags så sliter det inte så mycket.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    På mitt nya kandar är bridongtygeln gummiklädd på insidan. Det är lite klumpigare än med en vanlig lädertygel, tycker jag som inte är van – men man tar aldrig fel på stång och bridong. Jag tycker det är jättepraktiskt att allroundsadel är ”omodernt” – det gör att jag lätt hittade en billig inridingssadel till unghästen. Han ska ju bara ha den ca ett år, och under inridningen vill jag helst ha hopp- eller allroundsadel. Jag har även remontnosgrimma på den unga hästen. Piggborste – ja, men inte i svansen, utan på lera. Fast magiska borsten är bättre. Till svansen är det vanlig hårborste som gäller. Nylonridbyxorna är nog det jag absolut är gladast att det försvunnit!

    Svara
  5. Cia

    Underbart inlägg Birgitta!

    Kommer ihåg de där senskydden som man skulle fixa till efter hästen. Man la dem i varmt vatten och så lindade man en linda runt för att få perfekt passform för sin häst.
    Har för mig att de var alldeles platta när man köpte dem.
    Lyxigt värre 🙂

    Däremot är jag lite tillbaka stränavde, när det gäller hellånga chaps, har mina hängande kvar i stallet och använder dem då och då. Tycker de är jättesköna att rida med.
    Remontnosgrinna är jag också väldigt förtjust i och gillar funktionen på. Perfekt just för Remonterna för att koppla bettets inverkan.

    Kommer så klart ihåg alla grejer du skriver om. Nyazeelandtäckerna som vägde bly, speciellt när de var blöta. Repgjordar, nättäcke – jag virkade ett eget – det to
    og tid…
    Medicinvojlockarna och så fanns ju
    GERA benskydden med samma insida som medicinvojlockarna. De var ju så praktiska med utbytbara remmar.

    Tack igen för en härlig nostalgitripp!

    // Cia

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Prick:

    Jodå, remontnosgrimmor är relativt vanliga igen efter att i alla fall jag inte såg dom alls under en tid.

    Absolut bra vid behov men de förfular de flesta hästars huvud tycker jag.

    Mitt första ”riktiga” täcke var ett Horse Saver (röd fyrkant vid bogen). Kostade runt 500 kronor för över 20 år sedan och det var ungefär vad alla täcken kostade då så helt klart har priset på just täcken inte stigit så mycket över så lång tid.

    Piggborste är bra till kroppen men som Anna-Kajsa skriver; Magic Brush är mycket bättre (jag använder min dagligen).

    Svara
  7. Anna-Kajsa

    Ja, jag hade då aldrig fixat det, men för henne tog det inte jättelång tid. Jag har ju flera dubbelsängsöverkast som min mormor har virkat, och de har mycket mindre rutor än svettäckena, så jag antar att allt är relativt…Men visst är det imponerande? Själv har jag ju sytt en del täcken och handbroderat mina tävlingschabrak, men det är snabbare projekt.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Anna-Kajsa:

    Sytt täcken?!?! Nu blir jag imponerad!

    Minns en gång för tusen år sedan då en bloggläsares (vinkar till Helena T) mamma skulle HJÄLPA mig att sy ett ländtäcke.

    Vi träffades hemma hos dom för en liten sy-träff och det slutade med att mamma G sydde varenda söm på MITT täcke!

    Blev det bra? Ja! Lärde jag mig något? Nej. Blev jag sugen på att sy själv? Nej, vissa saker har jag helt enkelt inte fallenhet för:)!

    Svara
  9. Helena

    Haha Birgitta det var längesen! På tal om att sy täcken – jag kommer ihåg när vi skulle få vår första ponny, innan jag och syrran visste något, och mamma sydde ett täcke till Kris lilla ponny Bella, och jag tyckte det där täcket var onödigt stort.. Sen att Bella var B-ponny och vår visade sig vara en enorm D-”ponny” var en annan femma, haha! Vet inte om du kommer ihåg Lemony? Jag hittade några gamla foton från den tiden, måste skanna in dom, jag ser inte klok ut! 🙂

    Svara
  10. Minstral

    Gummityglar har jag alltid, dock den tunna varianten. Remontgrimma använder jag för att den sägs vara det som är bäst för hästen. Tycker den är asful och har en annan på tävling. Piggborsten skulle jag aldrig klara mig utan.

    Svara
  11. Cristel

    Jag ÄLSKAR mina hellånga chaps! Vill egentligen ha ett par nya i en snyggare färg så jag sparar till ett par fina jag sett.
    Remontnosgrimma är det snyggaste jag vet på en häst, ser enkelt och prydligt ut.
    Jag älskar såna här trådar med gammal nostalgi:)

    Svara
  12. Anonymous

    Åhh, herregud, NU tror jag att jag slutar läsa… 😉 Den här nostalgitrippen var nästan too much. Men okej, såklart att jag tycker det är roligt annars hade jag inte kommenterat som jag nu gör. Neoprene var ordet, neoprene var STORT, STORT, GIGANTISKT ett tag (typ 87 – 92, eller?). Detta du skrev känns ganska mycket 80-tal (ja i stort sett), kan du inte komma med en return a la 90-tal också, snälla?! 🙂 Jag behöver nog inte skriva att jag känner igen mig, va? *ryyyys* 🙂 Bra inlägg – TACK för skratt (och minnen)! /Anonym-M

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    M:

    Jag köpte min första häst omkring 1986 och mycket av det uppräknade hade redan funnits ett tag och en hel del finns än idag.

    Det är kul för nästan alla i min ålder älskar sådana här nostalgi- inlägg, tänk vad mycket fult och knäppt vi ägt som vi DÅ tyckte var sååå fiiiint:)!

    Svara
  14. Anonymous

    Ja… och du, kommer du ihåg de ”HÅRDA” senskydden, liksom formgjutna efter benen (men som mest bara skavde ändå!), med blott ett par ”remmar” spända framåt – Eskadron var stora på dem tror jag?! 😉 Ja gud vad vi diggade sånt där – Skriver vi liknande om Back on track om tjugo år tror du?!?! 😉 /Anonym-M

    Svara
  15. Anonymous

    Jodå, just de hette Gera, och de var ändå ”böjliga”, men superplastiga övht, (och som sagt med utbytbara remmar, man kunde köpa dem en och en i butik, spännena brukade ge upp, eller så brast plasten), medan Eskadrons var hårda, formgjutna och på insidan klädda med neoprene. Neoprene på insidan hade även Gera. Båda sortimenten fanns i svart-vitt på den tiden. Antingen svart utanpå-vitt inuti, eller tvärtom, minns jag. Hoho, a trip down the memory lane, som sagt – jag tackar återigen, det här var ju jätteroligt! /Anonym-M.

    Svara
  16. Birgittas hästsida

    Minns att någon i stallet slängde sina trasiga Gera-skydd varpå jag tog tillvara alla remmarna. Hade extra-remmarna liggande i mitt stallskåp länge men som du säger, de gick sönder ganska lätt.

    Svara
  17. Birgittas hästsida

    Och Hansbos vita svett-täcken med antingen gul-svarta eller blå-röda ränder!

    Vi hade en extremt rik hästägare på ridskolan som någon gång slängde dessa täcken när de blivit skitiga (piss-fläckarna var nästan omöjliga att få bort helt).

    En del av oss fattiglappar plockade ut dessa täcken ur soporna och tog hem dom och tvättade= gratis fint täcke :)!

    Svara
  18. Anonymous

    Och på slutet (minns du?) kom Hansbo med sina vit+randiga svettäcken med nya färger: i GRÖNT (ränderna alltså!). De var ju sååå snygga, och det håller jag nästan fast vid än idag. Men även på dessa var pissfläckarna omöjliga att få bort. Men jag minns att jag hade flera stycken på den gamla goda tiden *suckar* /Anonym-M

    Svara
  19. Birgittas hästsida

    När man tänker efter var det vansinne att göra täcken i en så opraktisk färg (vit!!!).

    Minns också Golden Stripe-filtarna som vår ridskolechef Jana Wannius hade i massor. Och de var de ÄKTA- inte de fula skitkopior som kan köpas nu.

    Hade faktiskt kunnat tänka mig ett sådant täcke till Kreon- det hade han nog varit snygg i.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>