Mera söndag- en ny lek eller Dr Jekyll och Mr Hyde

Djup suck…..

Sedan jag köpte Kreon har han med varierande framgång försökt att leka vissa, av mig verkligen inte uppskattade lekar:

* Jag stannar och försöker pressa mig ut genom sargen (väggpressar-leken).

* Jag sparkar i sargen när DU vill fatta galopp (arga-bakbens-leken).

* Jag leker att jag frusit fast i marken när jag inte vill gå utomhus (staty-leken).

Dessa lekar som Kreon egenhändigt hittat på har tack och lov lämnat hans repetoar och jag kan bara hoppas att dagens nytillkomna amusement också sticker sin kos lika snabbt som den dök upp.

Idag har Kreon ägnat sig åt något som skulle kunna liknas vid ”aj, du sticker sporrarna i mitt öppna köttsår och då måste jag protestera” eller ”guuud…världens största geting stack mig precis under magen”- jag skriver ”liknas vid” för givetvis fanns det varken några köttsår eller getingar men Kreon betedde sig precis så.

Man skulle också kunna säga att han ”slog mot skänkeln” om inte mina ben hade befunnit sig 12 meter från hästen, just för att försöka att INTE uppröra honom.

Ja, fan vet vad som flög i det överladdade djuret för dagens beteende kände jag inte igen och tyckte inte om.

Kreon växlade mellan att trava och galoppera hur bra som helst, både på framridningen och inne på banan, med ovanstående beteende i både galoppfattningarna och någon gång tom under pågående galopp.

Hade det varit för 2 månader sedan hade jag DÖTT av skräck alternativt hoppat av, nu tyckte jag ”bara” att det var både tråkigt och obehagligt.

Tråkigt just för att Kreon däremellan gick som en klocka och tex inte visade en tendens till att vilja smågaloppera när jag ville trava, ett tidigare tecken på spändhet på tävling.

Jag är tveksam om detta ”stanna upp och slå mot skänkeln”- beteende går att ”locka fram” (missförstå mig rätt) hemma- en del av mig vill givetvis aldrig uppleva det igen men om det måste visas vill jag att Kreon gör det hemma- där jag förhoppningsvis reder ut det bättre än på en tävlingsplats.

Nu fanns det en hel del som absolut kunde ha bidragit till dagens upprördhet, att man sköt (jakt?) för fullt i närheten av tävlingsplatsen, en häst som nästan skenade runt på framridningen för att orka hålla galoppen och en annan som sparkade bakut högt i skyn men det kändes faktiskt inte som om det var något av detta som fick Kreon att få dessa temporära spännings-ryck för att sedan tex göra 4-5 SUPER- fattningar i rad.

Jag försökte rida Kreon trött och red en stund efter min ritt inne på banan men det blev inte bättre- han fortsatte att växla mellan jättefin och ”ko-sparkig” och jag kände inte för att testa om detta skulle upphöra efter 2 timmar i sadeln.

Nej usch…nu är det bara att hoppas att detta beteende går över och inte ersätts av något ÄNNU värre!

Samtidigt så är jag ju inte helt förvånad….jag ville ha en känsligare häst, jag visste att jag köpte en känsligare häst MED ett inte alltid angenämnt humör och nu är det ”bara” att se hur saker och ting kommer att utveckla sig.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Bodil Celander

    Det blir bättre!! Hellre en häst med mkt motor, men det kräver lite tålamod.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Birgitta, 46 VET ju detta!

    Men Neggo-Birgitta 12 år är livrädd att bli ännu en av den HORD av ryttare jag sett genom åren som har skitfina hästar men ändå aldrig lyckas på tävling. Det är som sagt enligt mig ganska vanligt och beror just på nerver/spändhet/ för mycket motor.

    Svara
  3. Johanna

    Vad tråkigt.
    Hoppas det går snabbt över.
    En fundering kring träningsupplägg; det verkar som om alla hans olater har att göra med att han inte tar skänkeln? Alt accepterar skänkeln?
    Kanske något ni redan uppmärksammat och lagt tid på i träningen men ville ändå kasta in den kommentaren ”för säkerhets skull”!
    Träna på, det ger sig säkerligen det där också!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Johanna:
     
    Jag skulle snarare vilja säga att alla problemen har med GALOPPEN att göra.
     
    Ok, väggpressandet skedde ur trav men det förekom ytterst sporadiskt och gick lätta att ta sig ur men hoppande och studsandet, sparkar mot skänkeln- det har haft med galoppen (ffa fattningarna)  att göra.
     
    Tar skänkeln gör Kreon superbra i trav (och skritt), man behöver ibland bara tänka tex skänkelvikning så går han åt sidan.
     
    Och att det är just galoppen som upprör är väl egentligen inte sååå konstigt- det är ju den snabbaste gångarten (flykt-gångarten) och den som väl nästan ALLA (?) hästar kan bråka i om de har ett lite överladdat temperament?

    Svara
  5. Anonymous

    Håller med Johanna, tror också att det är att Kreon inte tar skänkeln på rätt sätt.
    Galoppen är oftast jobbigare just för att den är den snabbaste gångarten.
    Orsaken till att det går bra i traven tror jag är att där hinner man som ryttare med lättare och där har du liksom ”vunnit”.
    I galoppen blir han starkare och gör lite som han vill. Att han skulle vara överladdad och het köper jag inte riktigt just på grund av att traven gick bra.
    En spänd häst är spänd hela tiden, den går inte bara bra i traven och sen katastrof i galoppen.
    Som du också skriver gjorde han bra fattningar efter tävlingen blandat med dåliga, detta är enligt mig precis som Johanna skriver att han väljer att ta skänkeln lite när det passar honom. En spänd häst hade inte ”blandat” fattningar utan hade successivt lugnat ner sig.
    Kreon väljer när han vill fatta bra galopp alternativt göra som han vill.
    Det jag tror skulle kunna hjälpa är att inte låta honom komma undan med detta beteende, visserligen mycket svårt vid tävling speciellt i dressyr. Min ena hopphäst var precis så i början på sin karriär och många gånger fick jag helt sonika förstärka skänkeln med en pisk och fortsätta rida i en frisk galopp. Hon fick inte bestämma när det var dags att galoppera eller ej.
    Hoppas det blir bättre och låt inte ”gossen” komma undan.
    Häslningar Lena

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Jaaa du Lena…oavsett VAD det är som gör att jag får dessa problem i galoppen uppträder det bara när Kreon blir ”upprörd” vilket numera nästan aldrig inträffar hemma.

    De gånger problem uppstått hemma har de aldrig visat sig så som på tävlingen och därför känns det svårt- hur ska jag träna hemma?

    Idag tex gjorde jag massor av perfekta fattningar och fick inte en enda miss, igår varvade Kreon bra fattningar med sina otäcka hopp och han slutade inte- det blev nästan lite värre ju längre jag red.

    Jag tolkar detta som en spändhet/ att han stänger av när han blir upphetsad för som sagt; hemma händer det aldrig när det är lugnt i ridhuset men kan inträffa om flera andra rider tillsammans med mig och/ eller något annat inte är som det brukar.

    Svara
  7. Anonymous

    Läst mer inlägg nu, om detta med galoppen. Tråkigt men tyvärr ett faktum verkar det som. Bara en liten undran: galoppen… galopperar ni någonsin lite ”friare” eller hur jag ska beskriva det – jag menar inte att ni ska flyga i sporrsträck över ängarna, nej nej.. Men ändå, utomhus-galopp, längre tyglar, liiiite mer tempo, liiite friare överlag. Släppa loss utan att ”go clubin´” om du förstår hur jag menar. Gud vad det blev svårt att förklara en så egentligen enkel sak. Tänker bara att galoppera inom mallarna kan bli lite si och så ibland. Bara en tanke, och jag skulle gärna förtydligat mig men tror inte detta lilla kommentar-utrymme räcker till. INTE kritik, bara förslag/tanke. Tråkigt att du har dessa problem, men det blir säkert bättre *peppa peppa* /Anonym-M

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Tror jag vet vad du menar M och svaret är: nej, uppsuttet vågar jag ännu inte gasa på lite mer och i en friare form.

    Som du nog har läst har jag haft enorma problem med att ens få Kreon att gå utan att krångla utomhus och att jag där skulle galoppera snabbt finns inte på kartan (än?).

    Jag är tyvärr (?) livrädd för att ramla av, har gjort det en gång ganska odramatiskt på Kreon och blev trots det ganska blåslagen.

    För att ändå låta Kreon springa fritt har han fått löshoppa- då går det undan kan du tro:)!

    Svara
  9. Anonymous

    Nej jag vet och förstår, absolut, bara tänker att det kan finnas en liiiiten halv-lösning just där, med att galoppera utanför ramarna. Lite friare, lite mindre inramat, ja jag VET att du förstår vad jag menar, och jag förstår också DIG som är livrädd för att åka av osv. Jag förstår också att han kan få det att gå undan, haha, han är ju ung och frisk, men under löshopp sitter ingen på och FATTAR galopp om du förstår hur jag menar. Jag är ju ingen peka-finger-typ-besserwisser, men tänkte i alla fall föreslå. Det går inte att anlita nån lite modig OCH duktig att sitta upp på typ nån sådan där ”track-for-rent” och galoppera runt lite fritt…? Lite långt ifrån dig, men förr hade de sådan i Krika, mellan Klippan o Ljungbyhed. Usch förlåt, hoppas jag inte känns störig nu 🙂 Fortsätter läsa och håller tummarna för er, självklart!!! Kram /Anonym-M

    Svara
  10. Anonymous

    Ja, som sagt kanske en liten procent på väg mot en lösning(?), jag vill ju absolut inte du ska flyga av eller riskera nåt (vare sig dig el hästen), bara en tanke… Dessa ”banor” brukar dessutom ofta ha ngn form av inhägnad, oftast traditionella ”galoppstaket” (som du ju vet efter alla år på MCR!) så man är inte alldeles helt ute i det vilda. Jaja, hur du än beslutar, så fortsätter jag att följa era framgångar och din blogg 🙂 /Anonym-M

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>