Träningsvärk= spänning

För ett tag sedan diskuterade vi det här med träningsvärk hos hästar och jag har nu en teori om varför detta kan inträffa.
 
Ni andra har kanske vetat detta sedan länge men jag har alltid tänkt att man FRÄMST får träningsvärk för att man tränar muskler man inte använder (så ofta) FÖR LÄNGE.
 
Min teori är numera att det, om inte främst, så i alla fall lika mycket kan vara SPÄNNINGAR som utlöser träningsvärk och inte bara hur länge/ hårt man rider.
 
Minns en häst som ryttaren påstod ofta fick träningsvärk och när jag tänker tillbaka på hur den hästen vanligtvis arbetade så kan det just sammanfattas med ordet SPÄND.
 
Allt hästen gjorde, alla rörelser och  alla gångarter kännetecknades av ett slags ”sammanbitenhet”, det såg ut som om ryttaren höll fast hästen stenhårt mellan hjälperna och som sagt, hela hästen såg jättestyv och krampande ut när den gick.
 
Minns också mina första uteritter med Archie när han var 3 år gammal.
 
Så klart red jag inte ”hårt” men jag spände mig så i framför allt låren (klamrade mig fast av rädsla för att han skulle hoppa till och jag ramla av)  att jag ofta hade träningsvärk efter just uteritterna (men aldrig när jag red i ridhuset).
 
För att ta ett motsatt exempel, dvs på en häst som aldrig verkade få träningsvärk kan jag berätta om ett halvblod som en mycket ridintresserad man ägde en gång i tiden.
 
Denne man kunde rida ”dressyr” i upp emot 2 timmar/ gång många gånger i veckan men eftersom han aldrig riktigt red ihop hästen och satte press på den utan mest lät den springa omkring ganska fritt blev hästen aldrig varken svettig eller trött och fick troligen aldrig heller träningsvärk då den reds just utan spänning.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>