Ordpolisen funderar

 
Ida funderar ja på om de värkligen e nödvändit at stava rett?
 
Folk fattar ju va man menar endå…
 
O de finns ju stavningsprågramm i datan.
 
Förästen behöver man inte kuna räkna i huvet hellre- köp en aj-fån så har du en miniräcknare där grattis…ja menar gartis…näe….GRATIS!
 
Birgitta som tycker att man skulle satsa ÄNNU mer på att hjälpa de med dyslexi. För ja…nästan så illa som i exemplet ovan kan man faktiskt stava som ungdom idag, trots att man är född i Sverige och har gått ut ett vanligt gymnasium med godkända betyg. Kanske är jag stenålders men JAG tycker att det är förfärligt.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Jag tycker också att det är förfärligt.
    Igår så pratade jag med mamma om just detta, och jag undrar så hur de klarar av att skriv arbeten och redovisningar mm. Medelbetyget i svenska kan inte vara speciellt högt.

    Själv hade jag väldigt svårt för att stava fram tills för ett par år sedan. En dag så pratade jag med en gemensam vän/bekant till oss, han berätta att han hade svår dyslexi, vilket förvånade mig då jag visste om att han gått ut gymnasiet med VG och MVG i alla ämnen. Den dagen bestämde jag mig för att bli bättre på att stava. Så med ordlistan i telefonen och SAOL på internet så har det blivit bättre. Så inget är omöjligt om man bara lägger manken till. 🙂

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag undrar hur många gånger det är ren ”välmening” som gör att folk inte uppmärksammas mer på sina skrivsvårigheter.
     
    Alla är nog inte medvetna om hur illa de faktiskt stavar och ingen vill säga något för man vill ju inte såra/ vara taskig/ besserwisser.

    Svara
  3. Bodil Celander

    Håller fullt med dig! Har nog varit ”svenskafröken” i ett tidigare liv, men jag har SÅ svårt för alla dålig svenska, både i bokform, sms eller på FB. Fick låta bli att läsa Jens Lapidus, klarade inte av hans talspråk…

    Svara
  4. Karin

    Instämmer fullkomligt! Tyvärr kan inte ens lärarna skriva god svenska alla gånger. Har sett texter skrivna av gymnasielärare i svenska som varit fulla med stavfel.

    Svara
  5. Karin Spåman

    Instämmer om Jens Lapidus. Obegripligt att man kan ge ut en bok med sån dålig svenska.

    Svara
  6. Minstral

    Host och harkel, jag är också lite språkpolis, men jag tänker på ovanstående inlägg och noterar att ni inte avstavar idag och igår. Ska man vara riktigt korrekt ska dessa särskrivas, alltså i dag och i går. Kolla svenska skrivregler om ni inte tror mig, eller läs böcker av författare som kan svenska språket. När betoningen ligger på första stavelsen ska det särskrivas. Många som gör fel här, även lärare (pinsamt dock).

    Svara
  7. Anonymous

    Det här med stavning är inte alltid så lätt… Har alltid haft svårt för det men gör så gott jag kan. :-/ Är så tacksam för rättstavningsprogram, men tyvärr är det inte alltid som de fungerar. Att skriva på webben har ibland sina sidor just av den anledningen. Det är inte alltid som jag ser mina stavfel när jag skriver dem, eller vid första genomläsningen. Några timmar senare ser jag dem, men då är det försent.

    Samtidigt kan jag vara mycket irriterad på tidningar där jag hittar hur många fel som helst! Varför är det så mycket svårare att se sina egna stavfel! Tycker att det är viktigt att det är korrekt, särskilt om det är i tidningar och offentliga skrifter. Romaner kan få ha lite mer frihet, fast det kan göra texten mycket mer svårläst. Skriven dialekt är besvärligt att läsa, om man inte känner till dialekten.

    Hälsningar
    Görel

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Görel:

    Visst är det oftast svårare att se sina egna stav/slarv-fel, jag hittar dom då och då i mina egna inlägg men oftast långt efter att jag skrivit dom och kanske ändå läst igenom texten flera gånger.

    Det är väl det som kallas att bli ”hemmablind”.

    Sedan tycker jag att det är skillnad på rena slarvfel som ”alla” kan göra i farten och när någon genomgående stavar otroligt illa.

    Jag är övertygad om att jonbbansökningar som är riktigt illa skrivna sorteras bort väldigt snabbt när det gäller vissa yrkeskategorier- dels för att det går så många sökanden på varje tjänst och dela för att vissa arbeten faktiskt KRÄVER att man KAN stava/ skriva/ uttrycka sig korrekt.

    Svara
  9. Anonymous

    Jag håller med om att det skrivna språket bör vara korrekt. Gissar att de som skriver lite ”slarvigt” tycker att de skriver något privat och för en viss grupp (sina vänner). Fast på nätet blir det ju inte särskilt privat. Tror nog att de skriver på ett annat sätt i vad de anser är offentliga dokument, som ansökningar.

    Ansökningar och annat som man ska skicka iväg är alltid bra att låta vila några timmar eller någon dag för att hitta egna fel. Och precis som du säger, Birgitta, så tror jag att hur en jobbansökan är skriven är väldigt viktig. Både vad gäller gramatik, stavning och ordval. Språket har stor betydelse men det är kanske inte alltid de som är dyslektiker eller är medvetna om sitt problem som slarvar med det. Där gör man nog så gott man kan och det finns hjälpmedel. Det gäller bara att problemet fångas upp.

    Ett spännande ämne med mycket att tänka på.

    Hälsningar
    Görel

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Jag tror du har rätt Görel.
    Är man medveten om en svaghet/ problem man har försöker man nog oftast åtgärda det.
    Jag har själv en kollega som är dyslektiker och som jobbat mycket med detta och som än idag är extra noga för att försöka undvika stavfel.
    De som slarvar/ är nonchalanta begriper kanske inte bättre eller är för ”kaxiga” och tror att det kvittar vilket jag alltså menar att det inte gör i många sammanhang.

    Svara
  11. Sofia M

    Till Görel.
    Finns en browser som heter Firefox som har inbyggt stavningsprogram. Det fungerar jättebra. Även Google chrome har det. Dom går att ladda ner gratis på nätet. Bara att googla, ladda ner och sen installera. Värt att prova 🙂

    Svara
  12. Minstral

    Sofia, det är möjligt att det är så. Jag har inte kollat där, kollar svenska skrivregler och skriver efter dessa då det är svårt att slå upp varje ord. Det är mycket lättare att kunna reglerna för särskrivning.

    Sen beror det ju på var man skriver ordet också. Jag reagerar inte nämnvärt på att man skriver idag, gjorde jag också innan jag gick den utbildning jag gör nu. Det är som att det nuförtiden är tillåtet att skriva dom, det kan jag göra i en vanlig text. Men jag skulle aldrig skriva dom eller idag i en journal, där vill jag att det ska vara rätt.

    På vår utbildning har vi fått lära oss att skriva i dag enligt särskrivningsreglerna.

    Men jag är ju människa och kan ha fel trots mitt tvärsäkra uttalande;)

    Svara
  13. Anonymous

    Jag hade börjat skriva en kommentar och vad hände – jo smart-jag klickade helt galet (så lätt är det att slinta på tangenterna tydligen ;-)) så allt försvann…

    Nåja, jag skrev att jag tror att dagens flitiga chat- och SMS-användande bär stor skuld i det dåligt skrivna svenska språket, i kombination med att allt ska gå så fort, så fort att sätta på pränt numera.

    Dagens ungdomar (mestadels i alla fall!) skapar/har skapat sig ett eget, nytt skrivet språk känns det som – som påminner om svenska, fast… Ändå inte är det. 😉

    Jag har själv haft den stora turen att vara hyfsat ”duktig” på språk sedan barnsben (en sån där otäck MVG:are ni vet ;-)) men även jag stavar fel ibland (= bråttom, bråttom, för det mesta) så visst, det händer men jag slarvar aldrig medvetet! Sedan finns det ju de med (som redan skrivits) dyslexi och liknande som inte har det så lätt alla gånger och då ÄR det ursäktat!!!

    Men slarvsvenska är inte ursäktat och dessutom jättejobbigt att läsa, tycker jag. Hamnar jag på en ”sådan” blogg går jag direkt vidare, kan jag erkänna. Undrar hur det ser ut med stavning och svenskan om låt säga tio år..?!

    /Anonym-M som säkert stavat fel nu också här och där 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>