Varför folk bloggkommenterar (elakt)

Jag har alltid varit intresserad av psykologi, mänskligt beteende osv och efter att nu ha följt en hästblogg ganska lik min egen ett tag slås jag av hur vanligt det är att ”folk” kommenterar när de vill framföra kritik, ”välmenande råd” (läs: DOLD kritik) och annat där man, helst anonymt får chansen att ge bloggägaren lite ”smisk på fingrarna”.

Detta upptäckte jag ganska tidigt när jag startade min egen blogg (klassikern var när jag skrev om ett pyttesår jag råkat göra på Archie med ena sporren- att inte djurskyddsföreningen blev inblandad förvånar mig än idag) men nu har jag alltså sett samma fenomen även hos andra med bloggar- framför allt de som liksom jag själv har lite skinn på näsan, ibland uttalar oss mycket/ lite tvärsäkert och verkar nöjda och glada.

Det är som om vissa retar sig så på detta att de känner att vi måste ”tryckas till”- väldigt intressant. Var det någon som sa JANTE?

Och det är också intressant hur dessa negativa kommentarer ofta föregås av den så kallade ”ketchup-effekten”: först kommer inget, sedan inget och sedan bara väller det fram.

Det kan alltså ta lite tid från att ett inlägg publicerats innan det kommer några svar, det är som om folk håller andan och liksom vill se vartåt vinden ska blåsa och om det då är EN person som dristar sig till att skriva något negativt så kan det bara strömma in andra som liksom hänger på.

Nu vill jag ju inte påstå att min egen blogg är fylld av en massa elaka kommentarer- ABSOLUT OCH VERKLIGEN INTE men eftersom jag har haft den i flera år så kan jag nästan på förhand säga vilka inlägg som kommer att kommenteras mycket (och i vilka ordalag) och vilka som knappt får ett ord i respons.

Ibland är jag också medvetet ”lurig” och skriver en rubrik som antyder något NEGATIVT (fast det inte alls är så i verkligheten) för då vet jag också att det blir många läsningar på detta- förklara det…den som vill :)))!

Men eftersom jag också tycker att det är ganska roligt när en del så att säga gräver sin egen grav genom urbota korkade kommentarer som de inte riktigt tänkt igenom innan de skickades iväg så publicerar och svarar jag på nästan allt, det bjuder jag så gärna på:))))!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Vad är det för dravel du skriver. Det går inte att förutse vad som skall skrivas. Stick å ta en trisslott.

    Den förra meningen var bjöd du på *ler* jag kunde inte låta bli.

    Tror det ligger i vissa människors natur att gotta sig i negativa saker, därför är det säkrligen många som har lättare att uttrycka sig negativt än positivt, eller så är det en viss ”kategori” människor…
    hjälp mig nu ni andra att spåna…
    Tack för en trevlig och underhållande blogg Birgitta
    önskar Mimmis

    Svara
  2. Eva i Lux

    Jag kan ha många negativa kommentarer men avstår från att yttra, eftersom man vet att personen blir upprörd eller ledsen. Följden brukar då bloggägarna då gå in i extrem försvarsposition och det blir aldrig bra, tycker jag.

    Därav kommenterar jag 98% positiva saker. Fast det ibland kliar det i fingrarna ska jag lova!

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Mimmis:
     
    Sug på den här intressanta karamellen:
     
    Jag har ca 400 ”vänner” på Facebook och länkar ALLA blogginlägg dit. Jag har under de flera år jag varit aktiv på Facebook bara fått EN ENDA negativ kommentar som jag kan påminna mig och som har haft med bloggen att göra. Denna kommentar var dessutom skriven av en person som har en mycket konstig humor och som nog trodde att h*n var rolig fast jag bara blev väldigt sårad.
     
    Varför skriver INGEN negativt där medan man på bloggen ”vågar” göra det?
     
    Min teori: jo, för på Facebook är man INTE anonym utan har tvärtom oftast många gemensamma ”vänner” som OCKSÅ kan läsa allt man häver ur sig. Därför är folk mycket mer försiktiga med vad de skriver.
     
    På bloggen kan man kalla sig Petter-Nicklas eller Ulla-Bella eller ännu bättre, vara helt ANONYM och då är det mycket lättare att knappa allt möjligt på tangenterna.  

    Svara
  4. Anonymous

    Jo men ”folk” tycker ju det är så otroligt roligt (tydligen!) att sitta och skriva elakheter anonymt, och det är nog många tar ut sina egna ”aggressioner” (?) på det viset. Eller kanske en del ser sin chans att ge någon annan på nöten via skrift på internet, som de IRL kanske är lite små-avundsjuka på..?!

    Det är nog inte många som får höra så mycket raka (när det handlar om negativa) kommentarer IRL som på nätet. Förutom från sin tränare möjligtvis, men den får ju faktiskt betalt för att komma med klara besked – positiva OCH negativa.

    På nätet kan allt hända och allt skrivas, så är det bara. Väldigt trist ibland – om det går för långt menar jag. Tycker ändå att din blogg verkar vara ganska förskonad och det skrev du ju själv också. 🙂
    /Anonym-M som inte har något elakhets-behov på internet 🙂

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Jag tror att en stor anledning till att min blogg är ”skonad” är för att så många vuxna, vettiga människor läser den. Faktiskt.

    Sedan känner jag en hel del av de som kommenterar IRL.

    Svara
  6. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Hoppas verkligen du tog min första mening med lite humor, vilket jag också tror du gjorde *ler* Även om den var dålig.

    Ja det är som du säger många gömmer sig bakom anonymitet och då gå det tydligen att varar hur ”kaxsig” som helst.

    Som du skrev om din tränare om kommentarer, men det är ju konstruktiv kritik som är till för att hjälpa den är ju positiv.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>