Dagens (hållbarhets)fråga

Härom dagen gjorde jag våfflor och först när jag skulle slänga paketet slog det mig att detta nog hade legat ganska länge i köksskåpet.

Jodå..när jag tittade efter var bäst före datumet för snart 2 år sedan (!), varken första eller sista gången DET händer i detta hushåll som inte är känt för att laga mat dagligen :).

Hur som helst…jag åt givetvis(?) våfflorna utan en ytterligare tanke på hållbarhetsfrågan och de var hur goda som helst.

Men jag vet att man resonerar väldigt olika när det gäller bäst-före-datum och när det är dags att slänga gammal/ utgången mat.

En del är nästan maniska och slänger maten typ dagen innan utgångsdatum till och med och andra, likt mig själv tar lite mer lättsamt på saken.

Sedan är det givetvis skillnad på exempelvis våffelsmet och färsk kyckling men över lag så tror jag att man hade kunnat äta mycket mer ganska långt efter att bäst-före-datumet passerat.

Ha ha..minns att vi på förra jobbet ibland hade ”Lätta” eller om det var ”Lätt och lagom” på mackorna typ 1 månad efter utgångsdatum och vi lever alla än :)!

Hur resonerar ni- både vad gäller er själva och djuren?

Skulle ni tex kunna köpa torrfoder till er hund som gått ut i datum månaden innan?

Skulle ni köpa sedan 1 månad utgånget lucern till hästen?

Och er egen mathållning- baseras den på era egna smak-sinnen eller följer ni blint rekommendationerna på förpackningarna?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Pick

    Nej, jag skulle inte KÖPA redan ”gammal” mat, varken till mig eller till djuren. Om det inte var REJÄLT nersatt. Undrar om man får SÄLJA livsmedel som är gammal? Fast jag har inget emot att äta/ge efter bäst före datum om det ser/luktar/känns ok ut. Gäller både mig och djuren.

    Har för mig att det tidigare hette sista-förbruknings-dag och när det ändrades till bäst-före-dag tidigarelades datumet?

    Svara
  2. Minstral

    Nope, får inte sälja livsmedel som gått över bäst-före-datum.

    Jag skulle inte heller köpa mat eller foder som gått över datum, men har jag det hemma så går jag efter min sinnen:)

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Prick: nej, jag tror inte att affärer får sälja redan utgångna produkter. Men om jag tex hade en bekant som ville sälja en torrfodersäck som hade gått ut i datum en månad tidigare så hade jag kunnat köpa den.
     
    City-Gross i Staffanstorp säljer ibland varor med ”kort datum” och det tycker jag är superbra. En gång sålde de blodpudding för EN KRONA paketet och även om jag personligen aldrig skulle äta denna rätt, oaktat datum, ens under pistolhot så har jag en snabb-kines där hemma som gärna gör det.
     
    Jag köpte säkert 20 förpackningar och frös in- jättebra som lite mat-variation. Har på samma vis köpte leverpastej och en del färskt kött till henne- varor jag INTE hade betalat full-pris för åt en hund.       

    Svara
  4. CeciliaL

    Resonerar som du, Birgitta. Laser knappast datumen annat an pa kott, och aven dar lagger jag pa litet tid, men ar nagot petigare an med andra produkter. Agg t.ex. kan man spara i MANADER langre an datumet som ar stamplat pa dem, utan att det ar nagot fel pa dem (visst, de ar inte lika 'farska', men smakar ju i stort sett likadant anda, speciellt om man anda ska ha dem till bakning/matlagning). Koper inte saker som ar over datumet, men ofta saker med kort datum om de ser frascha ut.

    Datum pa forpackningar tycker jag ofta ar rena tramset och ett satt for affarerna att fa oss slanga bort mat och kopa annu mer. Irriterande med folk (som min man t.ex…………….grrr) som star dar med en helt frasch LOK eller liknande och sager oj den har ar GAMMAL. Annat an med kott da sa kan man ju latt SE och lukta om det ar nan risk att ata det! Kott tycker jag ar litet lurigare da man ju KAN fa magsjuka aven om det ser frascht ut. Medans gronsaker, mjolk osv sa ar det ju helt uppenbart om det ar daligt.

    Vad galler torrfoder skulle jag fodra med det om det luktade frascht och djuret tyckte det smakade bra, annars kasta.

    Svara
  5. CeciliaL

    PS specerier som ar sa dar 10 ar over sista forbrukningsdatum, som man hittar bakerst i skafferiet, brukar jag fundera pa om man kanske borde kasta… luktar de gott far de bo kvar, luktar de inget (eller dammigt, avslaget osv) aker de i soporna! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>