Fråga från en läsare om bett

En läsare är nyfiken på vad ni andra använder för bett och varför.

Brukar ni byta bett?

Själv använder jag ett tredelat bett till Kreon och det har jag gjort till de andra hästarna också.

Jag är inte så mycket för att experimentera numera, det gjorde jag så att det räckte och blev över med Decima, i ett (misslyckat) försök att lösa hennes tungfelsproblem.

Till henne provade jag tvådelat, tredelat, fasta ringar, syntetbett mm- skillnaden var alltid noll.

Heron hoppade jag på Pessoa-bett under en period då han drog mot hinderna vilket hjälpte jättebra varefter jag kunde årergå till ett vanligt bett igen.

Idag tror jag egentligen inte att en häst med ”normal mun” behöver alla de mängder av bett som kommit på marknaden men kanske är era erfarenheter annorlunda?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Personligen gillar jag tredelat. Rider mest på ett tredelat äggbett. Men rider även på ett vanligt tredelat. Ibland även på ett rakt bett. Försöker att variera både träns och betsling, så att inga förslitningsskador uppstår. Det som kan irritera mig är att mååånga personer lägger en halv förmögenhet på sadlar och annat men struntar i munnen. Själv åker jag varje år till en veterinär som har specialiserat sig på tänder. Betten till hästen är utprovade. Många verkar automatiskt tro att stort huvud=stor mun. Vilket inte alls behöver vara fallet.
    Lyckligtvis har väl folk slutat att okynnes raspa hästarnas tänder och faktiskt använder sig av specialister inom området. Själv går jag ju inte till en allmänläkare när jag har tandvärk.
    Annars tycker jag det är efterstävandvärt att rida på så snälla bett som möjligt. Många betslar upp alldeles för tidigt istället för att fokusera på grundarbetet.
    Tack för ordet
    Eva

    Svara
  2. Eva i Lux

    Jag har tvådelade (Aurigan) bett till båda mina och är absolut nöjd.

    Har tidigare testat olika bett för Prima, då hon har ”tendens” till att bli het, men i slutändan funkar ovan nämnda bett lika bra som de andra (och är skonsammare) har jag kommit fram till. Lärt mig rida bättre kanske?

    Men Prima har ett hoppträns med 3-delat bett. Mitten är en platta (2cm?) och effekten blir bättre när hon ligger på, vilket hon gör.

    Jag är absolut FÖR au naturel eftersom jag inte märkt större skillnad på alla dessa bett man i sin fåfänga trott skulle få hästen att gå bättre. Ju mindre krusiduller, desto bättre!

    Svara
  3. Madelene

    Jag använder två olika bett, ett tredelat gummibett med runda ringar och ett tre delat aurigan bett med fasta ringar. Försöker skifta ca varannan vecka. För att undvika slitskader.
    Tror att många ryttare försöker hitta snabba genvägar med komplicerade bett.
    Med halvhalter och eftergifter kommer man längre.

    Svara
  4. Ida

    Jag fick rådet av en känd tandläkare från Linköping (tror jag) att faktiskt byta bett då och då, men kanske tävla på det som hästnefunkar bäst på. Byta vid tex uteridning eller hoppning. Mkt för att hästen faktiskt hade problem med tänderna men jag ttror det ligger en hel del i det han sa.
    Så jag hade tre bett att byta med och bettet blir ju aldrig skarpare än handen gör det ;o)

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Ida:

    Om du menar tandläkare Torbjörn så vet jag att han ger detta råd vilket låter mycket klokt i mina öron.

    På Archie red jag ofta ut på hack just för att vila munnen. Med Kreon är jag inte riktigt där än :), skulle kännas för osäkert med mitt lilla ponnyhack om han skulle börja muppa sig.

    Svara
  6. Ida

    Haha, hack provade jag också på min rödhåriga men det fick jag bittert ångra :-O Var glad jag kom hem över huvud taget….Men jag hade tre vanliga bett som låg olika i munnen och det gick iaf finfint! Tredelat är min favorit men jag hade bla nåt tvådelat äppelbett som jag red ut på.
    Och visst är det Torbjörn :o)

    Svara
  7. M

    Använder mig på tredelat, normaltjocka, vid markarbete och hoppning. Sätter dock repnosgrimma på ena hästen och en martingalsplatta på den andra vid hoppning – allt för att inte betsla upp då de inte blir starka i munnen.

    Vågar rent ut sagt inte rida på hack, dels för jag anser att jag inte är kapabel själv till att prova in det ordentligt och en säkerhetsfråga på mina djur. När jag rider ut har jag ett speciellt träns med ett tjockt tvådelat bett och en remontgrimma (som inte spänns åt), allt för att de ska ha ”ett softare pass”.

    Har tidigare använt mig av gummipelham med rak stång (både normalstorlek och baby-pelham)på tidigare hästar. Tycker det är det ”bästa” utav pessoa-bett, gag:set etc.

    Svara
  8. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Någon sa att bettet inte är skarpare/mjukare än den som håller i tyglarna/tömmen. Själv har jag rak stång och byter till tredelat ibland. För min egen del vet jag inte vad som händer i munnen på hästen vid tvådelat, tredelat osv. Men vid körning på väg fungerar ett rakt bett utmärkt.

    Svara
  9. Madeleine

    Den almänna uppfattningen om raka bett är att det ska vara snällare mot munnen.
    Men rent logiskt borde väl ändå ett rakt bett vara skarpare, det rundar sig inte över tungan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>