Fråga från en läsare om ett för lågt försäljningspris

I samband med de inlägg jag skrivit som behandlat hästköp och dito försäljningar har jag fått en fråga från en läsare som har sin häst till salu.

Eftersom försäljningen börjar dra ut på tiden har säljaren övervägt att sänka priset en del för att ”bli av med” hästen men samtidigt undrar hon om det inte kan verka lite ”skumt” eller ”avskräckande”- detta om en häst uppfattas som ”för billig”.

Säljaren undrar om folk som läser annonsen kanske tänker ”vad är det för fel på den hästen- den är FÖR billig” trots att hästen är både trevlig och veterinärbesiktigad ua.

Ja, denna fråga har jag stött på tidigare och JAG kan inte ge något entydigt svar.

Visst kan ”folk” tänka som ovan- eller så får man hästen såld snabbare. Mycket svårt.

Jag minns att en läsare skrev och berättade att det var först när hon HÖJDE (!) priset som hennes häst blev såld men det finns tyvärr ingen lag för detta.

Huruvida man ska sänka det pris man en gång tänkt sig eller ej tycker jag får vara upp till den som säljer.

Visst har många orealistiska åsikter om vad deras häst är värd men det lär ju visa sig i sinom tid, dvs om hästen trots lång tid förblir osåld.

Man sitter ju också som säljare i lite olika sits; en del vill bara bli av med hästen, har tröttnat rejält och/ eller har redan hittat en annan häst de vill köpa, någon kanske står med en jättedyr stallhyra och behöver egentligen pengarna till annat eller så har man egen gård, nästan inga utgifter för hästen och tycker trots allt att det är rätt så ok att fortsätta att rida. Ja, det finns alla varianter och det är väl beroende på dessa som man får bestämma sig för om man vill sänka ursprungspriset eller ej.

Ett alternativ är ju att lämna bort hästen för försäljning men detta är oftast en dyr lösning där man dessutom kanske upplever att man inte riktigt har kontroll över hur försäljningen egentligen sköts.

Ju billigare häst desto mindre lönt skulle jag vilja säga att det är med ett försäljningsstall- kostnaderna äter snabbt upp ”vinsten” men för vissa kan det trots det vara skönt att slippa befatta sig med presumtiva köpare.

Avslutningsvis och på tal om billiga hästar ska man, tycker i alla fall jag, som säljare ta sig en funderare på vem man säljer till om hästen är riktigt billig.

Så klart kan man aldrig gardera sig mot någonting men min erfarenhet har i alla fall visat att sannolikheten för att man ”unnar” sin häst veterinärvård och annat NÖDVÄNDIGT ökar avsevärt om man köper en häst för 100.000 än om man köper en häst för 10.000.

Pratade för ett tag sedan med en förundrad säljare som ”fem i tolv” råkade ut för en köpare som hoppade av affären trots att hästen redan var besiktigad (på köparen begäran).

Köparen insåg plötsligt att det nog skulle bli för dyrt med detta hästköp (hästen hade redan prutats ner med nästan halva ursprungspriset!!!!!!) eftersom säljaren inte ville leverera hästen hem till denna gratis (en resa genom halva Sverige) och eftersom sadel inte ingick!!!!

Jag tröstade säljaren med att en så ”fattig” person troligen inte skulle ha råd med annat viktigt till hästen heller och att det nog var lika bra att det inte blev affär!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>