Fråga från en läsare om manryckning

Det här med att rycka manar skulle jag tycka var kul om det diskuterades bland bloggar och ”hästmedia”. Min åsikt i det hela är att om det är uppenbart att det gör ont för hästen och man gör det för kosmetiskt syfte, varför göra det? Kan det liknas vid dunryckning på ankor? Själv klipper jag min hästs man men har även använt mig av urtunningskammar/saxar som inte rycker manen. Vad anser du och dina övriga läsare?
MVH Lina

Jag är inne på din linje Lina.

Om hästen verkar känna ett genuint obehag av manryckning framhärdar jag inte- man kan, precis som du säger klippa manen med en sax helt ok.

Det gjorde jag i många år med Décima som just avskydde manryckning.

Började man dra i hennes hår blev denna i övrigt ursnälla häst nästan tokig; vid ett tillfälle sprang hon bokstavligen ner mig på stallgången.

Ja insåg snabbt att en häst som verkligen var otroligt snäll med allt annat men fick sådan panik av manryckning tyckte det var jobbigt och var inte bara ”fjantig” och därefter klippte jag hennes hår.

Det konstiga var att att man inte fick dra av ett enda hårstrå för hand på henne men däremot kunde man slita manen i stycken- bara man använde en mankniv?!?!?

Kreon gillar varken mankniv eller att man rycker för hand så hans man klipps så mycket det bara går. Jag rycker den bara lite lätt om den behöver tunnas ut och försöker då göra pinan kort.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Det är väl med hästar som med människor, vissa är mer hårömma än andra. Jag kan utan större problem rycka hårstrån på mig själv, noppar även ögonbryn utan att förgås av smärta.

    Märker man att hästen har obehag eller känner smärta så får man frisera på annat vis. Jag som tycker att ryckta manar är snyggast har turen att ha en häst som går att rycka. Började faktiskt att rycka hennes man igår. Jag gjorde det medan hon stod i boxen och åt hö ur ett hönät. Eftersom hon var lös hade hon kunnat gå iväg om hon tyckte det var jobbigt, men det gjorde hon inte. Däremot visar hon tydligt om jag råkar ta för många strån. Det får ju aldrig bli så många att man måste slita av en hårtuss, den ska lossna lätt på ett ryck.

    Men jag håller helt med om att man ska låta bli om hästen inte klarar av det. Det finns ju andra sätt att frisera manar:)

    Svara
  2. Bodil

    Jag skulle vilja påstå att om ens häst har stort obehag av manryckning så är man inte så bra på att rycka manar. Man sliter inte loss tussar ur manen utan ”lyfter” upp ett fåtal strå åt gången. Jag jobbade som ung i flera tävlingsstall, har haft ett flertal hästar och hanterat mycket unghästar och egentligen bara stött på en häst som inte accepterade manryckning och där misstänker jag att det var en ren hanteringsfråga, dvs hästen jag blev ombedd att rycka manen på var i stort ohanterad. Där blev det mankniv…
    Jag tycker inte att det blir ett dåligt resultat av att använda en kniv, det är mer en teknikfråga. Om man gillar ryckta manar blir det bäst att hålla manen någorlunda kort och ta fär vana att rycka ofta, ta bort de strån som sticker ut ett par ggr i veckan så minimerar man obhaget för hästen ( och ens fingrar) 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>