Dagens (sjukskrivnings)fråga

Ponera att du är sjukskriven i 1 månad för en fysisk åkomma.

Redan när det har gått 2½ vecka känner du dig fullständigt återställd.

Hur resonerar du?

1. Är man sjukskriven så är man- jag skulle aldrig ifrågasätta ett läkarintyg.

2. Äh…jag går och jobbar, har inte råd att gå hemma och dra och dessutom är det så tråkigt.

3. Gud så skönt att få lite extra ledigt- aldrig att jag skulle gå och jobba om jag inte behöver!

Har förstått att man resonerar väldigt olika och skulle vilja veta hur ni tänker och varför.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa T

  Jag gillar din fråga och för mig är svaret enkelt, jag skulle gå till jobbet så fort jag var på benen igen. Blev opererad för några månader sedan, läkaren sa att minst en vecka skulle jag vara hemma. Jag var hemma i 3 dagar och en helg, sedan var jag på jobb igen.. och i sadeln. 😉

  Jag är faktiskt helt allergisk mot att stanna hemma om man inte absolut måste. Tyvärr tillhör jag ju då också den kategorin som går och jobbar när jag kanske borde varit hemma, så kallad sjuk-närvaro.. Och det är ju på gott och ont. Uppskattas inte alltid av kollegor. 😉

  Svara
 2. Minstral

  Jag skulle kontaktat läkaren igen och berättat att jag kände mig återställd. Bara för att jag känner mig bra kanske det inte innebär att det är bra att gå och jobba. Vill gärna veta vad läkaren tycker, säger läkaren att det är grönt så går jag tillbaka till jobb. Dessutom får man ju mindre pengar så även om man kan tänka sig att gå hemma rent moraliskt så svider det i plånboken.

  Svara
 3. Anonymous

  Skulle gå och jobba så fort jag bara kunde! Gillar inte att gå hemma och dra, dessutom är jag helt enkelt för snål för det 🙂 På gott och ont, då jag för det mesta går och jobbar fast jag är sjuk! Har iof förmånen att ha ett jobb jag trivs väldigt bra med samt supertrevliga kollegor!

  Mvh Paula.

  Svara
 4. Eva i Lux

  Jag förlorar inte ett öre om jag är sjuk (bor inte i Sverige) och har genom åren tyvärr varit sjukskriven några gånger.

  Om jag KAN gå till jobbet, går jag, för jag står inte ut hemma och jag skulle t.ex. inte vilja att någon såg mig på stan, eller i stallet om jag var sjukskriven! Men jag meddelar förstås läkaren som skrivit ut intyget, så att han kan ändra det.

  Men en gång blev jag jävligt arg, och det var efter en operation i hälen på en fredag, där jag fick 3 veckors sjukskrivning. Chefen skickade vår chaufför att hämta mig och köra mig till jobbet på MÅNDAGEN och där satt jag nitad med foten på en uppochnervänd papperskorg resten av ”ledigheten”. Gick på kryckor och vet att OM någonting händer, typ jag ramlar och slår upp skadan, får jag ingen sjukförsäkring, men det sket min chef i.

  Allt med måtta!

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Jag förlora ca 1000 netto/ dag om jag skulle vara sjukskriven vilket för mig är för mycket pengar att avstå ”bara sådär”.

  Upphör aldrig att förundras över det relativt vanliga i att ”folk” klagar mycket högljutt över sin lön, att de har ont om pengar, inte har råd med ”vad-det-nu-är” samtidigt som man är borta från jobbet för de minsta krämpor.

  Givetvis ska man inte sitta magsjuk på jobbet, inte heller febrig och helt utslagen- det är inte det jag menar.

  Men för mig är det en stor skillnad på att exempelvis arbeta i en kolgruva eller med ett stillasittande kontorsarbete och jag är övertygad om att många, om de verkligen hade VELAT också hade KUNNA gå till jobbet när de i stället väljer att stanna hemma.

  Svara
 6. Johanna

  Men hur kan du förlora 1000 kr per dag netto när du är sjukskriven?
  Man förlorar 20% av sin inkomst på sjukskrivningen, dvs du tjänar 5000 kr netto per dag?!? 100 000 kr netto per månad?
  Nu måste du ha räknat eller tänkt fel någonstans antar jag? 🙂
  En ”vanlig” netto månadslön är väl snarare 20 000 kr, och en dags netto lön alltså 1000 kr = man förlorar 200 kr per dag på att vara hemma… För många tjänas ju faktiskt tyvärr de 200 kr in på att slippa resorna till/från jobb…
  Jag tillhör de som har allt jobb kvar i stora högar när jag kommer tillbaka så jag undviker frånvaro så mycket jag kan (och är alltså medlem i gruppen ”vi som jobbar också på semestern” ;-))

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>