Vinterpälsfunderingar

För ett tag sedan diskuterade vi ryktens inverkan på pälsen och precis som jag menar att rykt/ ej rykt inte är allena avgörande för hur blank en häst är så verkar det också skilja otroligt mycket på hur snabbt/ långsamt hästar fäller vinterpälsen.
 
Jag har sett flera hästar i min närhet som fortfarande har tjocka sjok av vinterpäls kvar och det handlar då om klippta hästar där de delar som INTE klippts är täckta med rejäl vinterpäls.
 
Kreon, som klipptes 2 gånger i vintras men där jag inte klippte benen släppte all vinterpäls för över 2 månader sedan och så har det alltid varit med mina hästar- de byter pälsen mycket tidigt.
 
Skulle vara intressant att veta exakt vad som gör denna skillnad även om det säkert är flera olika faktorer som kan påverka, ensamma eller i samverkan med andra (ålder, foder, skötsel, täcken, väder, temperatur osv).

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Jag har hört att om man klipper hästen för ofta eventuellt för tidigt eller för sent, så rubbar man på den normala pälsättningen/fällningen. Men om det stämmer eller ej vet jag inte. Tycker dock det verkar konstigt att ha hästarna skulle ha vinterpäls kvar i maj
    Maria_L

    Svara
  2. Minstral

    I år tror jag att den milda vintern har ställt till det lite, det blev visserligen en köldknäpp i februari. Jag helklipper Misty och hon fällde som vanligt men satte en längre sommarpäls än vanligt, shettisarna som inte är klippta har inte fällt all vinterpäls och den sommarpäls de har satt är ganska lång. Har aldrig varit med om det förut. Misty har jag fått helklippa en gång till för att öht kunna träna. Jag hade gärna skippat klippningen men för mig är det inte ett alternativ om jag vill rida och träna. Misty skulle aldrig orka träna med sin normala vinterpäls, även med årets långa sommarpäls dröp hon av svett och orkade inte prestera fullt ut. Men jag har hört flera som har problem med pälsarna i år, på både klippta och oklippta hästar, så jag tror inte klippningen i sig är problemet utan vintern. Mina hästar brukar iaf inte ha några problem.

    Svara
  3. rackemarie

    Här är det fortfarande vinterpäls på oklippta områden och lång sommarpäls på halvblodet. Vår oklippte arab har fällt färdigt på huvud och hals men inte på kroppen. Tror att den kalla våren stannade upp fällningen och stimulerade tillväxt av kraftig sommarpäls.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>