Om inte hästförsäkringar fanns

Läste ett inlägg av Havrepappa på tidningen Ridsports hemsida vilket fick mig att fundera över det här med djurförsäkringar i allmänhet och hästförsäkringar i synnerhet.

Efter att själv ha utnyttjat både hund och hästförsäkringar många gånger de senaste 25 åren samt studerat de olika räkningarna jag fått för diverse behandlingar är jag ÖVERTYGAD om att rådande prissättning hos veterinärer/ kliniker är baserad på att den stora majoriteten djurägare har en veterinärvårdsförsäkring till sin älskling.

När min häst Décima buköppnades för snart 10 år sedan kostade detta ca 60.000 och man ska då betänka att detta var en relativt okomplicerad operation där hon dessutom fick ”åka hem” efter 6 dagar i stället för de 7-10 dagarna som är brukliga.

Jag ska helt sanningsenligt säga att jag INTE hade betalat denna summa ur egen ficka och hur många hästägare hade gjort detta tror ni?

Inte många gissar jag.

Massor av hästar har inte ens kostat 60.000 i inköp och deras ägare skulle kanske inte ha möjlighet att ”skaka fram” detta belopp ens om de VILLE/ tyckte det var värt det.

Min gissning är att massor av kliniker/ veterinärer hade fått slå igen ELLER ändra sin prissättning dramatiskt om möjligheten att försäkra framför allt hästar försvann och dessutom gissar jag att många fler djur än idag hade utsatts för onödigt lidande, förlängda sjukdomsförlopp osv.

Se bara på en så ”enkel” skada som den som Kreon ådrog sig när han gick omkull.

Det är ju ”bara” ett från början djupt sår nära en sena som behandlas och i teorin hade jag ju kunnat sköta detta själv.

Men om man betänker att det hittills fodrats över 10 veterinärbesök med diverse mediciner varav en lekman inte ens får ge en del själv (intravenösa injektioner tex) så kan man ju undra hur lång tid det hade tagit för såret att läka om jag skulle försöka att behandla det så som jag själv trodde var rätt.

Kreon hade med andra ord riskerat att få en ÄNNU längre konvalescens än vad han redan fått, såret hade kanske blivit infekterat om han ej fått intravenös antibiotika, såret hade kanske också förvärrats om jag hade bandagerat det fel osv osv.

Nej, personligen är jag mycket tacksam över att det finns försäkringar men som sagt; jag tror inte att djurägarna hade gått under om de försvann utan snarare så hade vi fått en mer realistisk prissättning på de veterinära tjänster som utförs idag.

Och ja…jag VET vad en veterinär kan tjäna per månad- förvisso på ett extremt ansvarstyngt arbete som krävt en lång utbildning osv.

Avslutningsvis en fråga till Eva från Lux (Luxemburg) där det ju inte finns veterinärvårdsförsäkringar:

Hur fungerar det hos er?

Är det många hästar som inte får veterinärvård pga detta? Är priserna hutlösa? Är det bara rika människor som har råd att anlita veterinär?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva i Lux

    Faktum är att det finns försäkringar och jag håller just som bäst på att försöka rota i systemet för att försäkra Prima. Men grejen är att man måste åka till något av grannländerna vid klinik, då det inte finns nån här. Så jag kan inte ge några detaljer just nu eftersom grannländerna är många och olika regler gäller! Jag tänker ha tysk försäkring, men givetvis bara om Lux veterinär också täcks.

    Folk betalar veterinärerna här utan att knota. Jag anser att priserna är betydligt billigare här än i Sverige. Under de snart 20 åren jag varit aktiv här, har jag aldrig varit med om att någon INTE anlitat veterinär pga att de ej haft råd. Det är liksom nåt man bara räknar med som hästägare.

    Tyvärr råkar ju ”vissa” ut för rätt omfattande operationer… Calvins sista operation i Baden-Baden gick på 1,500 euro*. Det var operation under fullnarkos, samt medikamenter och 12 dagars uppstallning. Det hade jag i min ”rainy day account”, där jag regelbundet sätter in en liten summa för just dylika utgifter. Vet ej om det är så, men kanske folk helt enkelt har mer pengar här?

    När man tar sin häst till klinik är de förpliktade att tala om ett ungefärligt pris och man får garantera att man kan betala.

    Inget uttömmande svar är jag rädd, men jag kan återkomma med priser och detaljer i sinom tid.

    * Första operationen och behandlingen kostade ”lite” mer. Calvin är en mycket dyr häst ;o)

    Svara
  2. Minstral

    Det jag tycker är lite intressant är artikeln som var i någon ridsport om prisskillnaden mellan våra veterinärpriser och danmarks och tysklands priser där inte så många försäkrar. I de länderna är veterinärpriserna rejält mycket billigare. Tror faktiskt att det ligger en hund begraven i vårt system med veterinär och försäkringar. Tror inte att det är vi djurägare som är vinnarna i slutändan faktiskt.

    Svara
  3. CeciliaL

    Har hos oss fragar veterinaren om man har forsakring och baserar behandlingsvalet pa det en del – dvs om man har forsakring sa drar de till med ”allting” eftersom man anda inte behover betala, medans om man ska betala allt ur egen ficka (t.ex. om man redan anvant forsakringen till samma akomma och den darfor inte tacker den akomman langre) sa kanske de inte borjar med den allra dyraste metoden /behandlingen (rontgen ar ju att lyxa till det litet, i manga fall, som exempel, och det kan ju finnas nagon form av medicinen som ar mindre behandig men billigare – en kompis fick sta och krossa tabletter for att blanda i mat eftersom pulvret var sa himla mkt dyrare). Tanker inte ni sa?

    Sen vet jag manga som inte har forsakring alls om de har flera hastar, utan resonerar att sa mycket som forsakringen kostar lar man ju inte lagga pa varje hast varje ar, utan man kan stoppa in premien pa kontot istallet. Har man en hast, eller en valdigt dyr hast, sa resonerar man ju inte sa utan tar ut forsakring. Nu talar jag om veterinarvard, 3rd party liability har nog de allra flesta anda och det kravs ofta om man hyr in sig pa privatstall, men kostar ju valdigt mkt mindre.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    CeciliaL:

    Jag undrar om ens de med många hästar vågar vara utan veterinärvårdsförsäkringen i Sverige- i jämförelse med livförsäkringen är den relativt billig sett till vad veterinärvård KAN kosta.

    Däremot tror jag få har råd/ prioriterar att livförsäkra hästen i sitt fulla värde om hästen kostat över säg…100.000.

    En sådan försäkring kostar lätt 2000:–/ månad eller mer- räkna på DET på några år….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>