Söndag: long time no run

Morgonen inleddes som alla mina helgmorgnar- jag åkte till stallet för att mocka till Kreon, fixa med hans mat och släppa ut honom i hagen. Vi hann även med lite gräsätande (Kreon åt och jag tittade på).

Redan klockan 8 kändes det att det skulle bli en av årets varmaste dagar och jag skänkte de hästar som fick gå ut i hagen med fodrade regntäcken en medlidsam tanke- Kreon fick på sig ett flugtäcke eftersom han ju numera är väldigt ”fast” i sin lilla fålla och inte kan värja sig mot eventuella kryp.

När allt stallfix var avklarat åkte jag hem för att invänta Åsa, Trillik och Gandi- Soya och jag hade lovat att hålla dom sällskap under dagens whippetrace-träning i Halmstad.

Generöst nog får man träna på denna bana helt gratis det första året vilket innebar att även Soya fick springa och det tänkte jag att hon kunde få roa sig med- hon som inte sprungit på en whippetrace-bana på ganska exakt 2 år.

Jag tävlar ju numera inte alls med Soya även om vi förutom whippetrace (som gick bra ) även har provat på Lure Corsing (som gick ännu bättre) och rundbana (som gick otroligt dåligt- läs: Soya sprang långsammast genom tiderna).

Anledningarna skulle jag kunna skriva en bok om men ett av de främsta skälen är att det handlar om otroligt långa avstånd om man vill tävla och det finns liksom inte på min karta att köra 30-50 mil, jag som avskyr bilkörning, för att Soya ska springa i inte ens en minut.

Idag följde jag alltså med som sällskap, slapp köra och kunde ta det som en prestigelös rolig grej och Soya var som alltid verkligen med på noterna.

Hon hade inte glömt något- tvärtom- och kastade sig in i startboxarna som den mest rutinerade ringräv, det var väldigt roligt att se.

Hur snabb/ långsam hon är idag kan i alla fall jag inte svara på då hon sprang med en mycket snabb hund och i jämförelse med honom var hon ”så klart” långsam.

Målgången på whippetrace sker i en sandgrop som tar upp hundarnas fart.

Banan är en ”rakbana”, 137 meter lång och gräsbelagd. Start sker från boxar likt de på rundbana.

En deltagare :), här utan den obligatoriska munkorgen i läder som alla hundar måste bära.

Soya ”när lammen tystnar” Karlsson- här med sin mask.

Soyas ”motståndare”- om jag minns rätt…fast jag kan ha fel…hette han Apollo?

Så här ser startboxarna ut. En genomskinlig plexiglas-skiva framtill och en lucka som stängs bakom hunden innan starten går.

När alla ägarna till de 11 deltagande hundarna satt och fikade hördes plötsligt någon ropa att en hund var lös.

Jag förstod instinktivt att det var Soya och när jag vände mig om besannades mina farhågor.

”Hur har hon kommit ut” undrade Åsa och jag förundrat eftersom Åsas hundar var kvar i bagage-utrymmet där vi även hade sett Soya senast.

Förklaringen ser ni ovan; Soya den smarta kvinnan hade sett något som inte de korkade karlarna hade begripit- om man pressar sig tillräckligt hårt mellan en av bilrutorna och gallret som skiljer bagageutrymmet från baksätet kan man komma ut den vägen och sedan var det bara att springa till Mammi eftersom dörren till en av bakdörrarna var öppen pga värmen.

Efter träningen körde vi ner till en sandstrand i närheten där de som ville (läs: INTE Soya) fick svalka fötterna i vattnet. Soyas make Trillik var mer badbenägen.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Soya var superduktig 😀
    Vad ska jag göra för att få er att fortsätta med whippetrace 😉 Tack för en trevlig dag!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Bygg en whippetracebana i Staffanstorp så ska du få se på träning :).

    Nåja…jag ska inte säga ”aldrig” men något frekvent tränande kommer det inte att bli för oss.

    Vägen till Halmstad är något av det mest själsdödande som finns:(.

    Svara
  3. Åsa

    Beror på vad man har för sällskap…:-)
    Jag ska nog kunna ”lura” med er nåååågra gånger till…

    Svara
  4. Anonymous

    Been there, done that… Dvs att min hund kom lös där den inte skulle.
    Lydnadstävling, mellanpudel (visserligen liten sådan men ändå) som tog sig ut genom en fönsterspringa som var mindre än min hands bredd… Suck.
    Bara att hämta hunden som nån annan fångat och stänga till bilen bättre nästa gång!
    Hälsningar
    Jennifer

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Detta var inte första gången…För något år sedan tog sig Soya ut ur sin bur (som jag hade stängt slarvigt) och sprang rakt in i ett PÅGÅENDE Lure Coursing-lopp.

    Nu påverkades inte utgången av detta men det var hur pinsamt som helst och jag kan säga att Usain Bolt inte hade hunnit ikapp mig medan jag försökte jaga ikapp Soya.

    Man får ju beundra hennes löp-vilja i alla fall :))))!

    Svara
  6. Anonymous

    Zahra, Hilda och jag ska till Halmstad på lördag och tävla. Går det bra får Zahra sin efterlängtade licens. Det skulle vara så roligt att få träffa på Soya på tävlingsbanan också. Dig också förstås, fast då jämte banan.

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda.

    Svara
  7. Anonymous

    Jag får väl hålla tummarna och hoppas på att få se er. 😀 Det skulle vara så roligt att se Soya springa och kanske tillsammans med Zahra! Det blev ju inte så mycket lek och springande när Zahra och jag var på besök. Fast de såg ut att trivas ändå.

    Görel, Zahra och Hilda

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Görel:

    Så mycket/ lite som Soya lekte med Zahra är liksom max vad hon leker med någon hund.

    Salli-saluki har hon i princip helt slutat att leka med liksom storpudeln Vilja- de går bara sida vd sida och verkar nöjda med det.

    Med Åsas whippetkillar kan det bli ett race per runda (men inte alltid) sedan går de också alla i sina egna världar.

    Soya är helt enkelt ingen ”lekig” hund.

    Svara
  9. Anonymous

    Zahra leker inte särskilt mycket med Hilda. När vi varit på ”ridhuslek” med ett gäng med vinthundar kan hon springa fram och tillbaka i 30-40 minuter. Det är inte alltid som hon leker med dem, men väl springer med. Hemma nosar hon mest runt, precis som hon och Soya gjorde. De är kanske mer nosa-runt-och-upptäcka-hundar. 😉 Lugna tillgivna och filosofiska.

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>