Fråga från en läsare om (dressyr)hästars kondition

Nyligen fick jag följande fråga från en läsare:

Kan du inte berätta hur DU gör konkret för att skapa bra kondis hos dina hästar? Många ryttare och kanske dressyrryttare i synnerhet är väl inte direkt kända för att vara ute och kondisträna sina hästar, eller?
Häls Lina

Egentligen är det inga märkvärdigheter jag ägnar mig åt :))) utan snarare, enligt mig i alla fall, beprövade metoder och sunt förnuft.

Dels rider jag alltid minst 5 dagar i veckan (oftast 6 och ibland till och med 7 fast något pass kanske blir longering/ tömkörning/ enbart skritt) och försöker RÖRA PÅ hästen i minst en timme.

Rider jag ut kan det bli i 1½ timme, rider jag ett tuffare dressyrpass sitter jag inte och jobbar hästen en hel timme men skrittar så att det TOTALT blir en timmes RÖRELSE.

Som jag har varit inne på många gånger förut anser jag att majoriteten av de ryttare jag kommit i kontakt med genom åren skulle kunna rida både fler och längre pass per vecka utan att det skulle göra något annat än FRÄMJA deras hästar.

Att man sedan inte har TID och/eller LUST till detta är en helt annan sak.

Visst måste man även planera in VILA i all form av träning men vilan kan inte förekomma lika frekvent som arbetet- titta hur idrottsmänniskor tränar eller för den delen de som har hästar som går svår klass!

Den andra saken vad gäller mitt träningsupplägg förutom själva frekvensen så att säga är VARIATION.

Även en dressyrhäst (så vida inte extremt speciella omständigheter talar emot det) kan hoppa eller i vart fall trava/ galoppera över bommar/ cavaletti.

Vågar/ vill man inte hoppa uppsuttet kan man löshoppa hästen eller leja någon som hoppar/ löshoppar hästen åt en.

Uteridningar kan också varieras- både vad gäller underlag (asfalt, grus, gräs) och om man rider i kuperad terräng, på snirkliga stigar eller rakt fram.

Avslutningsvis kan man longera, tömköra eller lösgaloppera sin häst- det sistnämnda får man avväga om man vågar beroende på hästens kynne (skaderisken kan ibland kännas för stor).

Så sammanfattningsvis menar JAG att man får en häst i god kondition om man rider regelbundet, aktivt, genomtänkt och varierat.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Jag är tävlingsryttare i dressyr på MA-nivå. Jag är inte som stereotypen av en dressyrryttare ;). Med min 9-åring tränar jag ren dressyr på bana 3 dagar per vecka, tömkör 1-2 dagar, ren konditionsträning i terräng 1 dag, gärna med lite hoppning över små terränghinder och så försöker jag rida i havet 1 dag i veckan. Just vattenträningen är outstanding för konditionen och styrkan också förstås. Jag har en häst med mycket bra kondition, trots att han är dressyrhäst ;).

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Linda: jag arbetar lite som du. Jag tömkör inte lika mycket, men styrketränar 2-4 ggr/månad. jag har inget hav, men arbetar med olika övningar med låga hinder, gärna studsserier. Dessutom försöker jag konditionsträna i skogen ung lika mycket – gärna på travslingor eller rakbana. På rakbanan kör jag rena intervaller. ”Riktiga” dressyrpass kör jag i princip två gånger i veckan, men jag rider ca två dressyrpass med fokus på lösgjordhet också.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>