Dagens (skonings)fråga

Läste en tråd på Bukefalos och blev mäkta förvånad.

Tydligen finns det hästägare som undviker både ridning och gräshagevistelse direkt efter skoning medan jag själv bara skakar förundrat på huvudet?!?!?

Varför skulle man undvika att rida direkt efter skoning? Eller släppa hästen på gräs?

Är det jag som är naiv och/ eller alltid har haft hästar med ”normala” hovar eller en super-hovslagare?

Tja inte vet jag men vad säger ni? Är ni försiktiga med ridning efter skoning eller kör ni på som vanligt? Varför?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag kör definitivt på som vanligt. Sist min häst blev skodd var på en onsdag, 1 timme innan vår hoppträning. Jag märker verkligen ingen skillnad på hästen.. Tror att många skapar problem som inte finns. Den andra hästen brukade jag ha boots på några dagar efter skoning, ett tag hade hon en tendens att trampa av sig en sko första dagarna, men sedan jag bytt hovslagare har det inte hänt.. 🙂
    jag är däremot noga med hästens skor, jag har koll på exakt hur många dagar det har gått och när det är dax för nya skor igen. Det går aldrig mer än 7 veckor mellan skoningarna.. Och 7 veckor på den här hästen är precis lagom enligt hovslagaren.

    Svara
  2. CeciliaL

    Kor som vanligt. Om hasten har ont efter skoning, tycker jag hovisen har gjort nagot fel!

    Svara
  3. Prick

    Det är väl en gammal kvarleva från tiden då man inte skodde så ofta eller noga. Då var det nog vanligare att man fick lite andra vinklar efter skoning och lät hästen vänja sig en dag eller så. Kanske finns det en ”gammal hästkarl” i familjen eller stallet?

    Fast varför man inte ska släppa hästen på gräs har jag svårare att komma på.

    Korrekta intervall och rätt skoning ska ju inte bidra till att hästen får ont eller bara kan gå på … grus?

    Svara
  4. Cristel

    Jag tror det handlar om missriktad omsorg helt enkelt. Man tror att man tar bra hand om sin häst för att man lindar in den i bomull och sa vet man inte hur man ska göra. Det går en slags trend i att vara ”mest rädd om sin häst” har jag märkt. Plötsligt ska varenda häst ha betesreducerare eller tjocka täcken eller har ont i ryggen när det regnar eller måste ha fyrtioelva olika tillskott och sportfoder för att ridas en timme om dagen fyra dagar i veckan. Vanligt sunt bonnförnuft är rätt ovanligt…

    Så som svar; jag rider som vanligt. Älskar när han är nyskodd och extra fin:)

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Bra skrivet Åsa!
     
    Jag har haft samma hovslagare i över 20 år (!) och han har skott 5 olika hästar åt mig med sammanlagt kanske 10 tappskor på dessa mer än 20 år. Och det har ALDRIG varit tappskor i direkt anslutning till själva skoningen.
    Precis som du skriver har mina hästar alltid skotts med täta intervaller, oftast var 7:e vecka, ibland var 6:e och vid enstaka tillfällen har någon häst kunnat gå i 8 veckor med samma skor.
    Så kombinationen bra hovslagare och vettigt skointervall gör nog susen i 90 % av fallen- sedan finns det alltid enstaka hästar med ”svåra” hovar.  

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Cristel:
     
    Du tar nästan ordagrant upp det som jag har berört ”tusen” gånger- hur folk av missriktad välvilja gör helt galna saker. Jag skulle kunna skriva en bok i ämnet.
    Ett exempel av en miljon som jag förundrat hörde för några år sedan: En ägare till en promenadhäst ville inte ha sin häst i en gräshage där gräset var mer obefintligt än i en helt nerklippt och uttorkad villagräsmatta för att hästen kunde a.få fång b.bli tjock. Hästen gavs samtidigt dagligen några kilo av ett rejält energirikt kraftfoder (och reds någon gång i veckan).
     
    Jag är övertygad om att massor av hästar hade mått tusen gånger bättre av att ridas mer än av att stå i minihagar, dästa av för mycket foder och varma av sina dubbeltäcken.

    Svara
  7. Jennifer

    Nej det tar vi inte så mycket hänsyn till såvida det inte är en tappsko påslagning där hästen gått utan sko några dagar, då har jag märkt att hästen kan vara lite öm, man kanske nöjer sig med en skrittur men att den skulle behöva vila…??
    Det här med gräset.. kanske blött gräs?? Nya sömhål släpper lättare om hoven blir blöt – detta fick jag erfara när jag red på tur(faktiskt med Åsa Ts nuvarande häst när jag hade honom) Han hade fått skor dagen innan och vi red ner till havet och när vi kom upp från vattnet var 3 av 4 skor borta!! Aldrig hänt när det varit ”äldre” skor i plurret:P

    Svara
  8. Anonymous

    Har man en kompetent hovslagare behöver man inte ens fundera på saken! Behöver man fundera på saken, så är det bättre att byta hovslagare!

    /Anonym-M.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>