Fråga från en läsare om hästköp

Hej Birgitta
Jag är en tjej som går i hästköpartankar eller rättare sagt så har jag redan varit och tittat på några hästar, dock utan att hitta någon häst jag vill ha.
Eftersom jag bor i Norrland är det en ganska omständlig affär för mig att åka och provrida (jag har dessutom ingen egen bil) och jag vill helst undvika resor som den då jag hade åkt ganska långt bara för att konstatera att hästen jag skulle provrida såg halt ut även i mina amatörögon.
Har du några tips på hur jag skulle kunna förenkla mitt letande?
 

Hej Anonym och tack för din fråga.
 
Ja, några tips har jag- kanske ganska självklara sådana och sådant du redan tänkt på och/ eller tillämpar.
 
Mitt främsta tips är framför allt att begära film på hästar du blir intresserad av.
 
Numera kan man ju filma med till och med telefoner (även om kvalitén ibland blir därefter) och om en säljare är seriöst intresserad av att ”bli av med” sin häst så kan man ju hoppas att han/ hon vill göra sig ”omaket” att filma några sekvenser.
 
Om det redan finns en film färdig så får man ju nöja sig med den kanske men annars ser jag inget fel i att ”göra en beställning” och tex maila säljaren och skriva något i stil med:
 
”Jag ser gärna att du filmar hästen riden i alla 3 gångarter och att den också visar skolor, ryggning….bla bla bla”- här får man ju specificera det man vill se utifrån hästens ålder, utbildningsståndpunkt och till vad man avser att använda hästen.
 
Att se en dressyrhäst löshoppa är kanske mindre intressant än att se den göra flera rena byten medan man kanske vill se hopphästen hoppa en hel bana och inte bara enstaka hinder.
 
Visst kan man ljuga även med en film- man kanske har provat att göra 58 byten innan man får till det där rena som man sedan skickar en film på :))) men en film ger i alla fall en FINGERVISNING och KAN bespara dig en onödig resa.
 
Andra tips är att kolla upp (den vuxna, tävlade) hästen i TDB, att googla på namnet på hästen/ ryttaren/ägaren och se om den förekommer i några bloggar tex- där kan man få otroligt mycket information om man har tur (och säljaren otur he he he….).
 
Har man engagerade vänner och bekanta i delar av Sverige där den tilltänkta hästen står kan man be dessa att åka på en förhandstitt- så gjorde tex en kvinna från just Norrland som var intresserad av Archie. Hon bad sin ridande väninna som just då befann sig i Skåne att provrida Archie å hennes vägnar och också filma honom åt henne.
 
Avslutningsvis vill jag ge rådet att vara så KONKRET, detaljerad och ÄRLIG som möjligt redan då man ringer på en annons och har frågor kring hästen.
 
Tala om vad du är för en typ av ryttare och vad du söker, överdriv inte dina kunskaper för att framstå i en bättre dager.
 
Sedan är det tyvärr så att hur ärlig du än är själv är så är min trista erfarenhet att många säljare är OÄRLIGA, medvetet eller omedvetet (dvs man har olika syn på vad som är en snäll, lydig, het, välutbildad osv häst). 
 
Jag har under mina mer än 25 år som hästägare känt/ sett hästar som ägaren tex annonserat som:
 
”otroligt snäll i all hantering” = häst som hugger efter hästar i stallet, som far omkring på stallgången och är väldigt hetsig att rida ut på
 
”goda gångarter med plus för galoppen”= häst som skulle kunna harva en ridbana med sina släpande ben
 
”sparsamt tävlad på grund av ägarens ointresse” = hästen har knappt tagit sig över första hindret de gånger försök att tävla har gjorts
 
Så kan det va’……..

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>