Samvetsfråga från en läsare

Har en samvetsfråga till din blogg 🙂 Är nämligen i sitsen att jag köpt en grej där företaget sa att de inte kunde ta cash utan ville skicka faktura. De fick adress och tel nr och sen har jag inte fått faktura på prylen som var värd 500 kr + lite tillbehör som jag inte vet vad de skulle kosta. Detta var i slutet av maj, vilket kanske inte är så länge egentligen, men för mig är det en evighet, jag förväntade mig fakturan samma vecka.

Nu till samvetsfrågan – hur gör folk i samma sits?
*ringer och efterfrågar
*väntar några månader till och ringer och frågar om den inte kommit
*struntar i att ringa, vill de ha betalt får de väl hålla reda på sina fakturor

Det är så många som läser din blogg så kanske kan det bli intressanta svar?

Hälsningar XX

Ja, vad säger ni kära läsare?

Jag tänkte vänta med att skriva hur JAG hade resonerat men jag lovar att svara.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Eftersom jag är väldigt naiv och svensk så vill jag göra rätt för mig. Jag mår rakt av dåligt och känner mig som skit om jag inte gör det.

    Har varit i sits där veterinärklinik inte skickade någon faktura för ett besök, så jag pratade med dem om det (åkte in och ut varannan vecka under ett par månaders tid) vid annat besök. De hade missat att föra journal över besöket. Så jag fick betala grund/klinik-avgiften och resten fick jag på deras bekostnad eftersom de felat. Tjänade rätt många tusenlappar på det, då kände jag mig däremot rätt glad, jag hade både gjort rätt för mig och fick behålla pengar.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Struntar i att ringa, vill de ha betalt får de väl själva hålla reda på det. DU som kund ska ju inte behöva be om att betala. Dock med risk för att en faktura ändå dyker upp efter x antal månader.

    Svara
  3. Prick

    Jag hade ringt och frågat. Vilket händer. Posten fungerar ibland sådär och det är alltid tråkigt att få påminnelser.
    Och – jag beställer inget jag inte har för avsikt att betala.

    Svara
  4. Anonymous

    Ringer.
    Dels för att jag vill göra rätt för mig och dels för att man vet aldrig, rätt vad det är så kommer det krav från inkassoföretag eller Kronofogden i stället.

    Rie

    Svara
  5. Anonymous

    Jag gör nog olika beroende på vilket företag tror jag med 🙂 Ett företag har vi ringt och tjatat på efter en faktura flera gånger, då det var en stor faktura vi verkligen ville få avklarad, men nu är det fem år sen. Efter det tänker jag inte ringa fler gånger om de inte skickar faktura – dock använder vi inte det företaget längre av andra skäl.

    Angående inkassoföretag, så måste du få 2 eller 3 påminnelser innan det går vidare, och posten borde ju inte strula med två utskrick?

    /My

    Svara
  6. Bodil Celander

    dom måste hålla reda på sina fakturor själv! JAg som köpare ska inte behöva göra det…

    Svara
  7. Magdalena Haupt

    Jag är företagare och seg att fakturera, ofta har jag dock redan talat om det för kunden. Om jag själv saknar en faktura så ringer jag, antingen får jag ju svar att den är skickad och får en kopia eller så är de som jag själv och bara sega med administrationen 🙂

    Svara
  8. Anna Lind

    Jag ringer INTE och påminner! Dom får själva hålla ordning. Att få en påminnelse spelar ju ingen roll, ej heller att få ett krav fr inkassobolag faktiskt. Det går ju inte till Kronofogden o anmärkning i rappet direkt. Får jag en påminnelse/krav ringer jag företaget, uttrycker min förvåning o frågar efter originalfakturan som de såklart får skicka. Sa hon som själv jobbat med krav!

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    I fallet ovan handlar det om en faktura som borde ha kommit i maj- det hade jag ÄNNU inte tolkat som att den blivit bortglömd då jag vet att en del företagare är slöa med att fakturera.

    Anlitade i forntiden en veterinär som kunde skicka räkningar över ett HALVÅR senare- då hade man själv glömt bort utgiften och den kändes ”sur”.

    Jag hade inte ringt och påmint utan lagt undan pengarna för framtida betalning.

    Svara
  10. Anonymous

    Att lägga undan pengar förutsätter att man har någorlunda pejl på hur mycket pengar det rör sig om.
    Jag har ringt och fråga efter en faktura flera gånger. Det rörde en vattenskada där underleverantören inte hade inkommit med sina krav till försäkringsbolaget som därför inte kunde säga något pris.
    5000? 15000? 30000?

    Sedan har jag ett par personer som sagt sig få krav direkt från inkasso/KFM utan att de har fått någon faktura.
    Jag har inte kollat huruvida de ljuger eller ej, men de var rätt irriterade i alla fall.

    Rie

    Svara
  11. tillfälligt anonym

    En återkommande faktura hade jag efterlyst, annars får man ju betala desto mer i efterhand. Men en enstaka faktura hade jag INTE ringt om, men däremot räknat med att den skulle dyka upp senare. När jag var student fick jag en gång en faktura många månader i efterhand och mycket större än vad jag trott, då var jag nästan gråtfärdig!!

    I affärer säger jag inte heller till om jag upptäcker att de tar för lite betalt, det får personalen hålla koll på att det känns rimligt, det är deras jobb! På detta vis har jag köpt en stor dunk fodertillskott Chevinal för typ 25 spänn istället för 400kr(!) och även köpt ett antal balar lusernstrå till halva priset (de hade just höjt priset till det dubbla men inte ändrat i systemet), när jag upptäckte det gick jag in en vända till och köpte lucern till min häst för hela vintern… Det underligaste var att jag frågade efter kilopris innan jag handlade första ggn, fick prisuppgift om det dyrare priset (visste att höjning var på G) och ändå reagerar inte personalen, sen. Reagerar inte personalen på såna skillnader i pris får affären skylla sig själva!

    Min bättre hälft däremot fick betala alldeles för lite i bygghandeln en gång. Tyckte det kändes för billigt men kollade kvitto och såg felslag först vid hemkomst (fel slags virke). Då kontaktades affären och mellanskillnaden återbetalades, men expediten som gjort fel sa inte ens tack!! Hade det varit jag hade jag som ni förstår aldrig åkt tillbaka och nu håller min bättre hälft med mig, och surade ett tag över de 1400:-
    OBS, det är stora affärer som har ”drabbats” av mig. I en liten privatägd butik eller gårdsbutik och dylikt hade nog samvetet talat lite mer än plånboken även om jag vidhåller att man ska kunna sitt sortiment och sina priser som personal. Det är heller inga unga sommarjobbare som betjänat mig när detta har inträffat.

    Svara
  12. sofia

    Jag SKULLE RINGA! Det har jag för övrigt gjort senaste veckorna, ringde och efterlyste en fakturajag inte fått.

    Jag bedriver en seriös verksamhet & då ingår liksom detta att jag även tar ansvar om jag inte får en faktura för att fråga var den är!

    Men det är jag det:)

    Svara
  13. Anonymous

    Sofia: Skulle du ringa även om du inte var företagare???

    Ang inlägget ovan om fel pris i butik, jag sa en gång till när de tog fel pris och tyckte då jag var snäll, men fick inte heller ens ett tack utan mest verkade de bli sura över att det blev jobbigare att rätta till felet. Då tänkte jag för mig själv att nästa gång ska jag minsann inte säga till!

    /My

    Svara
  14. CeciliaL

    Är också egen företagare och VARJE onsdag ägnar jag åt att jaga folk som inte betalat i tid. Och sedan läsa deras ursäkter. Eller jaga dem igen följande onsdag när de fortfarande inte betalat. Skulle inte falla mig in att ödsla min tid på att jaga andra företags fakturor!! Det får de hålla ordning på själva. Jag betalar ALLA räkningar (privata och företagets) i tid, så det är ingen som behöver jaga MIG, men om de inte skickar faktura så får de väl skylla sig själva: jag betalar så gärna, det är bara att säga till och skicka fakturan. Tycker inte det har med samvete att göra. Och det är för övrigt ovanligt att företag som är större än bara ett ”one man band” är slarviga med att skicka ut fakturor tycker jag.

    Vad gäller affärer så betalar jag vad de ber om, tycker som flera av er andra att de får hålla ordning själva på vad de ska ha för betalt. Har väl hänt några ggr i mitt liv att expediten slarvat och jag inte sagt något, men det är inget jag förlorar sömn på heller, fast om det är en liten firma eller affär så skulle jag väl säga till. Men för typ IKEA eller Åhlens har jag noll känslor eller samvete, särskilt som jag vet att de har mycket goda vinstmarginaler ändå.

    Svara
  15. CeciliaL

    PS inte för att det där med vinstmarginalerna egentligen har något med saken att göra, men man vet ju hur mycket mindre dessa marginaler är för ett litet icke-globalt företag, så om man gillar servicen eller produkterna från ett dylikt har man ju iaf lite motivation att se till att de överlever!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>