Dagens (samvets)fråga

Jag efterlyste ju ”samvetsfrågor” häromdagen och fick material till flera inlägg som ni ska få ta ställning till framöver. Här kommer ytterligare ett:

Scenario:

En häst i ditt stall är till salu.

Du befinner dig på plats när du hör hur en tilltänkt köpare frågar säljaren om hästen någonsin varit halt och hör hur säljaren bedyrar att så aldrig varit fallet.

Du VET att hästen ett halvår tidigare behandlats för en ledinflammation.

Vad gör du?

* Håller tyst?

* Lägger dig i och säger som det inför säljaren?

* Försöker ”haffa” köparen i enrum och säger som det är?

* Säger inget till köparen men ifrågasätter beteendet till säljaren nästa gång ni träffas?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Om jag visste att hästen varit halt skulle jag nog påminnt säljaren om det.

    Men, att ha varit behandlad betyder ju inte nödvändigtvis att det funnits initial hälta. Det kan ju teoretiskt varit lite ovilja till arbete som oroade ägaren så pass att veterinär tillkallades och att man i samband med böjprov konstaterade ledinflanmationen?

    Frågan man borde ställa som köpare är om hästen har varit behandlad. Mot vad och av vem.

    Svara
  2. Emma

    Oj gud va svårt, det beror väl lite på vilken relation man har till säljaren. Men jag skulle nog främst ifrågasätta den som säljer hästen.

    Svara
  3. Emma

    Oj, svårt sits. Det beror lite på vad jag har för relation med säljaren. Jag skulle nog i första hand konfrontera den som säljer hästen.

    Svara
  4. Minstral

    Om jag inte känner köparen skulle jag varken säga bu eller bä. Anser inte att det är min business öht. Däremot hade min relation till säljaren förändrats, jag skulle aldrig mer lita på denna människa.

    Hade det däremot i framtiden blivit en tvist och jag blivit tillfrågad hade jag sagt sanningen. Hade även sagt sanningen om jag blivit tillfrågad vid visningstillfället.

    Svara
  5. Anonymous

    Jag hade absolut inte lagt mig i, varför skulle man?
    Upp till var och en hur man vill sälja sin häst och jag kan tänka mig hur rosenrasande säljaren blivit om denna fått reda på att man ”skvallrat”.
    Däremot om jag kännt den eventuella köparen hade jag efteråt kontaktat denne och berättat i alla fall, om det alltså var en vän till mig.

    Svara
  6. sofia

    Håller med Minstrals ord, min relation till säljaren skulle förändras. Jag hatar folk som ljuger, mycket i relationer klarar jag av men lögner det finns ingen återvändo – förtroendet är förbrukat. Kan man ljuga om hälta o behandlingar kan man ljuga om precis vad som helst.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>