Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du är ägare till ett mindre stall där du tar emot inackorderingar.

Ganska snabbt då du fått en ny sådan inser du att personen inte verkar ha så mycket hum om utfodring då hon önskar att hennes smällfeta promenadhäst ska äta 3 kilo havre om dagen (som INGÅR i stallhyran).

Vad gör du:

* Försöker prata med hästägaren om det olämpliga i ovanstående och när detta misslyckas fodrar hästen med 3 kilo havre.

* Försöker prata med hästägaren om det olämpliga i ovanstående och när detta misslyckas ger hästen 1 kilo havre eftersom ingen ser detta, du tycker synd om hästen och dessutom sparar pengar.

* Säger ingenting till hästägaren och tänker att var och en får göra som den vill med sin häst och ger hästen 3 kilo havre.

* Säger ingenting till hästägaren men börjar ge hästen 1 kilo havre eftersom ingen ser detta, du tycker synd om hästen och dessutom sparar pengar.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Jag tror nog att jag skulle sätta ned foten direkt och prata en hel del med hästägaren om fång och andra otrevligheter som kan inträffa.
  Samt peka på min feta häst som inte sett kraftfoder på flera år,
  och prata mig varm för rejält hö. (När jag har hyrt ut så har hästägaren själv köpt eget hö)

  Om hästägaren ändå skulle insistera så skulle jag väl motvilligt ge lite kraftfoder ett tag för att sedan, om inget ändras, säga upp personen.
  Jag – och hästen! – ska inte behöva må dåligt och oroa mig för
  att hästen kan bli sjuk.
  (Jag kan ju gissa vem som får ringa veterinär osv, för en sådan gång lär man väl inte få tag i hästägaren med en gång)

  Rie

  Svara
 2. Louise

  Jag skulle ge ägaren en grundlig lektion i hästens utfodring och erbjuda mig att räkna ut en balanserad foderstat. Jag tror att alla vill sin hästs bästa innerst inne trots att kunskapen ibland kan vara låg. Siffror och fakta kam vara svårt att tala emot.

  Det hade varit värre med en inackordering som ger hästen för lite mat pga av sin dåliga ekonomi. Något som jag sett hända iaf en gång…

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Jag skulle aldrig ha kraftfoder i hyran 😉 Detta scenario är ett skäl till det. Sen kan jag förstå att det i ett större stall kan finnas skäl till det, för att ge kunden en helhetsbild av kostnaden och vara jämförbar med andra stall. När jag har haft inhyrda hästar i mitt stall har vi alltid resonerat om utfodring och foderstater – men hästägaren har givetvis sista ordet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>