Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du besöker en ”kändisryttares” anläggning och står tillsammans med några andra och tittar på medan ryttaren rider en häst.

Hästen bockar vid ett tillfälle till och det slår fullständigt slint i huvudet på ryttaren som piskar upp hästen på ett sätt som både chockar dig och får dig att må dåligt.

Massor av jättehårda slag utdelas, hästen verkar till slut helt okontaktbar, ryttaren tycks oberörd och ingen i ”publiken” säger något.

Vad gör du?

* Går därifrån utan att säga ett ljud.

* Säger till ryttaren att lugna ner sig.

* Säger inget men försöker filma misshandeln i avsikt att anmäla ryttaren.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag ser, kanske inte ofta men i alla fall inte sällan, hästar som blir ”uppfostrade” på tvivelaktigt sätt. Vad jag gör? Ingenting. Försöker ändå se heleheten – detta är hästar som i övrigt får all tänkbar vård, foder, genomtänkt träning osv osv.

    Uppfostringsscenerna kanske inte är speciellt trevliga att bevittna men de är kortvariga och ofta utlopp för den bekanta bägaren som runnit över och det är ju gevetvis inte så att hästarna dagligen blir pryglade.

    Jag har som jämförelse också bevittnat ägare som inte skött sin häst på ett bra sätt, dvs hästen led dag ut och dag in. Detta resulterade i en anmälan.

    Men svårt är det. Var ska gränsen dras?

    Här får du ett uppslag till kommande samvetsfråga:

    Du läser en kul blogg på nätet och bli uppmanad att skriva hur du skulle reagera i vissa situaioner. Vad gör du?
    a) Skriver vad du ÖNSKADE att du hade gjort. Även om det inte är sant är det pinsamt att skriva något annant.
    b) Är ärlig och skriver vad du hade gjort trots att du kanske framstår i en dålig dager.
    c) Skriver ingenting. Bäst att vara tyst.

    🙂

    Svara
  2. Anonymous

    Jag säger till ryttaren, helt klart. Det låter kanske som ett socialt önskvärt och tillrättalagt svar, men jag VET att jag säger till eftersom jag varit i en sådan situation redan. Och tyvärr vet jag också att jag inte säger till på ett trevligt sätt, snarare skriker jag. Jag är normalt sett en (lite för) självbehärskad person men i dylika situationer när djur far illa går rullgardinen fullständigt ner… Inte så konstruktivt alltid… /Charlotte

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Känner igen det där Charlotte.

    Jag har genom åren inte alltid heller alltid varit så….harkel… diplomatisk men försöker numera att behärska mig- det brukar ge bättre resultat.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>