Fråga från en läsare om vila efter tävling

En anonym läsare undrar hur jag ser på vila efter tävling, dvs om hästen behöver det och hur mycket i så fall osv.
 
Som vanligt tycker jag inte att det går att ge ett allmängiltigt svar eftersom hästar är individer och jag dessutom tycker att det är skillnad på både hästens ålder och psyke samt tävlingens svårighetsgrad men om man ändå ska generalisera lite så tycker jag så här:
 
Om vi pratar om en ung häst (4-6 år) som är i början av sin tävlingskarriär tycker jag gott att man kan låta hästen vila helt dagen efter en tävling, oavsett nivå. Därefter är det bara att rida på som vanligt.
 
Generellt är ju inte den unga hästen så vältränad och fysiskt utvecklad som en vuxen häst och dessutom kan den ovana tävlingsmiljön verka tröttande på psyket, framför allt om hästen inte också är van att åka till tex träningar utan mestadels tillbringat sitt liv i ett litet stall utan större kontakt med omvärlden.
 
Om vi däremot inriktar oss på den vuxna, utbildade hästen som tävlat en del, som är van att transporteras och som inte stressar upp sig varken direkt innan eller under en tävling så menar jag att man för all del kan låta hästen vila dagen efter tävling OM MAN VILL men det är absolut inget som hästen BEHÖVER.
 
Förvisso kanske man inte ska planera in värsta dressyrpasset dagen efter att man tävlat 2 dressyrklasser men att tex rida ut/ skritta ut eller bara rida lite lösgörande arbete på bana kan man absolut göra.
 
För att vända på resonemanget kan jag väl också säga att om man anser att hästen BEHÖVER vila efter en tävling på lätt nivå bör man nog snarare se över sitt träningsupplägg och kanske INTE åka och tävla innan hästen är tillräckligt tränad.
 
För vad är det man egentligen ”gör” på en tävling?
 
Ja, i alla fall jag brukar INTE rida ”hårdare” på tävling än på träning utan snarare tvärtom.
 
Jag har alltid velat att mina hästar skulle se tävlandet som både KUL och framför allt LÄTT och därför har jag alltid tränat dom på en högre och mer ansträngande nivå än vad de sedan tävlat.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>