Intressant artikel om gramananvändning

Igår fick jag en fråga från en läsare (Lina) huruvida jag ansåg att man kunde rida med inspänningar på en unghäst.
 
Av mitt svar framgick att jag anser att JA, det kan man men behöver inte göra- det beror på individen.
 
Idag läser jag en intressant artikel i Hippson- här en ryttare som ”alltid” rider med graman.
 
Nu vill jag inte påstå att jag instämmer i VARJE ORD som denna flicka förespråkar- bland annat reagerade jag på att hon (förvisso ärligt vilket hedrar henne) erkänner att hon är så rädd för att ramla av så att hon aldrig rider ut (man får ju hoppas att någon annan gör detta åt henne) och att hästarna blir därefter- rädda för ”ovanligheter”.
 
Men, det kan ändå vara intressant att läsa hur hon; en FRAMGÅNGSRIK ryttare resonerar.
 
För min erfarenhet i alla gramandebatter jag läst/ hört IRL är att det i princip är de som är okunnigast (ridmässigt) som är de mest rabiata motståndarna till graman, med vissa undantag givetvis.    
 
De skickliga(re) ryttarna vill antingen inte gärna erkänna offentligt att de använder gramanen så pass ofta som de faktiskt gör eller så svarar de (klokt tycker jag) att det kan vara bra på vissa hästar och / eller i vissa perioder om man använder hjälpmedlet rätt.
 
Men så är det väl med mycket annat också tänker jag; ett spö kan också användas fullständigt galet, sporrar likaså, betsling…ja, ni fattar.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/hoppning/linnea-ericsson-jag-rider-aldrig-utan.htm

 

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Backman

    Frågan är väl bara om man ska tycka att ständigt gramananvändande, dessutom i kombination med att lägga stång på fyraåringar om de går mot bettet, är bra för att denna människa är framgångsrik. Eller om man ska fråga sig vad som är fel på systemet när man kan bli framgångsrik trots såna metoder… Jag sällar mig i alla fall hellre till de mediokra amatörerna än till de framgångsrika gramananvändarna…

    Svara
    • Birgitta

      Själv anser jag som sagt att graman KAN vara ett bra hjälpmedel på vissa hästar i vissa perioder.

      Dessutom är det ibland långt skonsammare för VISSA HÄSTAR som rids av VISSA RYTTARE om de sistnämnda har en graman i stället för att hiva och dra i tyglarna för att FÖRSÖKA få hästen i form. Sedan kan man tycka vad man vill om DET (sättet att rida)…..men så ser verkligheten ut i buschen ibland. Inget 100 % försvar för total gramananvändning i alla lägen men ibland tror jag till och med att det är bättre med en ”genväg”- i alla fall för hästen.

      Svara
  2. CeciliaL

    Intressant attityd och jag vet inte vad jag ska tro – men som du ungefar, dvs anvands det ratt sa kan det kanske vara bra. Later litet konstigt att saga att hon anvander den ALLTID pa ALLA hastar – nog maste hon val variera och ta den utrustning som passar en viss hast? Daremot kan jag val se poangen att lara hasten att alltid ga i ratt form sa att den satter ratt muskler, och forhoppningsvis (med en bra ryttare i sadeln) haller den formen senare. Jag gissar att hon menar att hon slutar anvanda graman ’alltid’ nar hasten blir aldre?? Eller rider hon enbart unghastar?
    Intressant tyckte jag att hon skrev att 4aringar rider hon bara 3 ggr i veckan? Ar det lagom? Funderar pa hur jag ska lagga upp traningen for min 4aring – 4ggr i veckan hade jag tankt, och extra pass om jag har tid (ar smabarnsmamma, svart att komma ifran).

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Har inte hunnit läsa artikeln – men min omogna fyraårig rids två dagar i veckan, körs en och arbetas från marken en. Alltså fyra dagars arbete. Det räcker bra tycker jag, som iofs inte tänker tävla årgångschampionat utan har långsiktiga mål.

        Svara
  3. Trasselkvast

    Jag tror inte hon inte rider ut för att hon är rädd för det per se. Mer att det där faktiskt är hennes jobb, och en avramling kan kosta henne jobbet = inte värt det.

    Svara
    • Birgitta

      Mycket möjligt. Jag tror öht att det är ganska ovanligt att ”proffs” rider ut särskilt ofta.
      De har ju ridningen som yrke och lägger tiden på ”ren träning” medan andra får sköta uteridningen.
      Gäller så klart inte alla men många inbillar jag mig.

      Svara
      • CeciliaL

        Det tror faktiskt jag med, – sköter inte de vanliga dödliga anställda såna där tråkiga grejor som att skritta fram /av, rida ut etc?! 😉

        Tack för kommentarerna om vad ni gör med era 4åringar!

        Svara
  4. My

    Jag gör gärna jämförelsen mellan pessoabett och kandar. Att rida på kandar är heligt och JÄTTESVÅRT och absolut bara för de DUKTIGASTE. Men att stoppa in ett pessoabett som hissar rakt upp i hästens kindtänder utan stopp, det är helt okej – trots ryttare som inte har någon egen balans… Har sagt vad jag tyckt i stallet och förklarat varför det inte är okej men det går inte hem. Det är det värsta med att stå i stora stall, även om man förklarar varför något är fel med goda anledningar så struntar folk i det så länge det gör det lättare för dem…

    Att sen jag får stå med en felriden häst som har söndertryckta tänder för att föregående ägare ridit med pessoabett, det spelar ingen roll – jag har bevisen i Primeurs mun, och hans tänder har sett fruktansvärda ut, även om de numera är bättre efter proffsig tandvård av min välutbildade veterinär.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>