Om att hjälpa till- så tycker jag

I svaren till samvetsfrågan kring att hjälpa till med hagintag var det flera av er som tog upp det faktum att det är trevligare i stallet om man hjälps åt.
 
Jag kan så klart inte annat än instämma och försöker själv att leva efter detta.
 
Konstigt nog (tyckte jag) blev jag för ett tag sedan av en hästägare anklagad för att inte vilja göra något för mina stallkamrater utan att ta betalt- en åsikt som jag verkligen inte tycker stämmer, men alla får så klart tycka och känna som de vill.
 
Jag tycker tvärtom att det just blir trevligare om alla försöker hjälpas åt och inte bara resonera som så att stallet ägs av andra och att vi betalar för ”allt” och därför inte ska lyfta ett finger.
 
Sedan finns det så klart gränser för hur mycket man ska/ kan/ vill hjälpa till men just våra stallägare har i princip inga krav på oss och/ eller kommer med förfrågningar om ”gratis-hjälp”.
 
Själv har jag valt detta stall mycket noga och bland annat på grund av närheten till min bostad.
 
Jag vill kunna sköta så mycket som möjligt kring min häst själv och av detta följer, ganska naturligt, att jag i princip aldrig behöver eller efterfrågar hjälp från andra.
 
Att jag har valt att ta betalt av de stallkamrater som önskar hjälp med mockning och fodersättning beror därför på ovanstående, dvs att de sällan och aldrig behöver hjälpa mig tillbaka så att säga men också för att jag värderar min tid och anser mig kunna fylla den med roligare saker än att mocka (läs: jobba gratis) åt andra.
 
Sedan är det för mig skillnad om man någon enstaka gång om året behöver hjälp med tex mockning men de jag brukat hjälpa har snarare behövt min hjälp ganska ofta som tex en boxgranne som under ganska många månader behövde hjälp med mockning upp till 10 gånger i månaden.
 
Nej, vill man ha sådan gratis hjälp med sin häst får man väl fråga någon av de många andra hästägarna- konstigare än så tycker inte jag att det är i alla fall och det står jag för.
 
Det är ju högst frivilligt att be just MIG om hjälp och jag tycker som sagt själv att jag hjälper till massor helt frivilligt ÄNDÅ.
 
Bortsett från ”handgriplig hjälp” med exempelvis in och utsläpp och mycket annat har jag tex ordnat en bandspelare och en klocka till ridhuset, en stor fin anslagstavla till vårt stall och handdukar som alla kan använda- småsaker förvisso och inget som någon efterfrågat utan bara sådant jag själv har tyckt är bra att ha och även kring detta resonerar man ju olika och ska få göra också.
 
Vill man inte skänka ens en tuschpenna till stallet utan väntar tills stallägarna köpt nya så är det upp till var och en och vill man så kan och får man hjälpa till vilket jag tycker är trevligt för min egen del i alla fall.

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lina

  Ärligt talat förstår jag dig precis och önskar att jag själv kunde sluta vara (dum)snäll och hjälpa/jobba åt andra gratis i så stor utsträckning…

  Svara
  • Birgitta

   Eftersom jag i perioder haft 3-4 hästar att mocka till på helgerna TROTS att jag tar betalt kan jag bara tänka mig hur scenariot hade kunnat se ut om jag började göra det gratis.

   Hade jag, gud förbjude, varit tex arbetslös och haft mycket mer tid hade jag kanske varit mer ”hjälpsam” men idag finns det så mycket annat jag prioriterar att lägga min tid på.

   Svara
   • Lina

    En del hästägare som har fullservice verkar inte inse tidsåtgången till allt stallarbete. Vad tycker du är rimligt att ta betalt för stalltjänster?

    Svara
    • Birgitta

     Hos oss kommer det från 1 oktober att kosta 20 kronor för avtag/ påsättning av täcke, samma sak för avtag av lindor.

     Ett mycket mer adekvat pris än de ynka 10 kronor det kostade innan tycker jag.

     Så kul är det inte att täcka kanske 10 hästar och det tar TID (framför allt om folk har trettioelva spännen och snören på sina täcken).

     Svara
 2. Renée Andersson

  Det där blir ju konkurrerande verksamhet gentemot stallägarna.

  Svara
 3. Hästis

  ”Både ha kakan och äta den” heter det väl…jag vill inte betala för fullservice men ändå få samma service…..

  Sen är det väl upp till folk om man sinsemellan kommer överens om att hjälpas åt. Om den ena parten inte har det behovet kan man inte ha en sådan överenskommelse – enkelt kan man tycka.

  Svara
 4. Trasselkvast

  Jag förstår dig också till fullo, och skulle jag hjälpa till i samma utsträckning som du skulle jag också vilja ha betalt. För om du mockar tio gånger i månaden för en person så skulle du aldrig kunna få tillbaka samma mängd själv.

  Själv kan jag byta tjänster med ett fåtal, och det funkar bra. Finns ingen kan jag köpa av hon som sköter stallet.

  Till den som sa att det var konkurrerande verksamhet ovan – är säker på att det är clearat med dem först, samt att om de själva erbjöd samma tjänster skulle ingen behöva be Birgitta?

  Svara
 5. Hanna

  Du kanske bör vara något mer försiktig i en så här öppen blogg än att skriva om svart arbete. självklart förekommer svart arbete i stall på många-många platser, men att med ditt eget namn skriva om det uttryckligen på en öppen blogg är väl onödigt?
  Att dessutom skriva både summor och kvantiteter så att man enkelt i huvudet kan räkna ut att det blir ganska betydande summor på ett år är nog än mer utmanande.
  Du behöver inte alls publicera denna kommentar, drar nog bara ännu mer onödig uppmärksamhet, den var inte alls tänkt för att få publicitet utan bara att ”varna” om nackdelarna med öppenhet på en plats där du inte vet vilka som kan utnyttja den (i kombination med att det enkelt går att samla bevis genom att skriva ut den direkt från din blogg)

  Svara
  • Birgitta

   Som jag har fått det förklarat för mig behöver man inte skatta för inkomster erhålla i sin hobbyverksamhet så länge inte inkomsterna överstiger utgifterna.

   Eftersom min hobby hästen/ ridningen kostar mig minst 50.000 om året, ibland långt mer, så hade jag behövt mocka en sjujäkla massa boxar innan jag kom upp i någon vinst.

   Sägas ska också, så att inga missuppfattningar sprids, att:

   a) ja, stallägarna är fullt medvetna om att jag inte mockar gratis åt folk
   b) vissa veckor mockar jag åt en eller flera hästar lördag och/ eller söndag (mockning ingår på vardagarna) och vissa veckor inte åt en enda (hästen som fick mockat i upp till 10 gånger i månaden flyttade för ca 2 år sedan). Så det är knappast så att jag tjänar några stora pengar eller står och faller med dessa ”inkomster”. Jag tar snarare betalt för att hjälpa till utan att känna mig utnyttjad än för att jag måste ha in en viss summa pengar för att klara mig.

   Svara
   • Anna-Kajsa

    Fast där är det väl så att utgifterna du har ska vara relaterade till inkomsterna för att kunna kvittas? Dvs utgifterna du har för din häst är ju inte nödvändiga för att du ska få inkomsterna för stallarbetet, alltså kan du inte kvitta dem. Hade det ist varit så att du behövde egna redskap för att mocka hade du kunnat räkna av de kostnaderna. Fast du kan nog ändå vara lugn, inkomst av hobby är skattefritt upp till 30 tkr om året, och så mycket tror jag inte du mockar 🙂

    Svara
    • Birgitta

     Nä… Ha ha… Så mycket mockar jag verkligen inte :).

     Var har du fått uppgiften om 30.000 ifrån?

     Jag googlade på nätet men hittade inga summor.

     Svara
     • Anna-Kajsa

      Minns inte riktigt, men jag fick uppgiften i en diskussion med skattemyndigheten när det gäller avel i företag eller som hobby för några år sedan. Där är ju bekymret att stor del av utgifterna man har inte kommer samma år som man säljer hästen… .Fast vid närmare eftertanke inser jag att det handlar om moms – inkomster över 30tkr från hobby ska det läggas moms på. Intäkterna ska nog faktiskt redovisas som inkomster. Visst finns det en ruta i deklarationen för ”inkomst från hobby?” Som arbetsgivare måste du ju betala arbetsgivareavgift på allt över 1000 kr/år – om det handlar om anställning. Vanligare är väl i det här fallet ”köp av tjänst”. Då är du skyldig att kontrollera att den du köper tjänsten av har F-skattsedel.

 6. Hanna

  Jag kan tycka det är konstigt om man sällan/aldrig ”hinner” mocka åt sin egen häst på helgen. För min del låter det lite som att det handlar om att vara bekväm (menar inte att dra alla över en kam nu!!) -om det nu inte är så att man bjuder igen tjänsten. Och gör man inte det är det väl ganska rimligt att man ersätter den som hjälper en titt som tätt? Utan att återigen generalisera för mkt tror jag att det lätt blir så som nån skrev ovan att man lätt blir en utnyttjad part om man tackat ja till att hjälpa till ett par gånger för mkt. Hursom tycker jag nog ändå att det låter lite konstigt att man inte hinner mocka åt sin häst titt som tätt – det är inget jag råkat ur för men jag har iof aldrig stått i ett stort stall och chansen (eller risken? haha) att man träffar sådana människor lär ju öka med antal i stallet 😉

  Svara
  • Birgitta

   Det behöver ju inte vara ren ”slöhet” för att man ber någon mocka ”titt som tätt”.

   En av personerna jag mockade mycket åt en period reste en del i tjänsten samt hade sin pojkvän i en stad många mil från stallet vilket gjorde att hon reste dit ibland för att stanna borta flera dagar.

   Svara
   • Hanna

    Ja då är det ju tur att man faktiskt har någon som är villig att ställa upp när det inte ingår i stallhyran. Som sagt trodde jag inte det var ett så vanligt scenario men så har jag ju inte stått i så många stall så har väl inte så mkt erfarenhet. För oss har det alltid löst sig enkelt och bra med tjänster/gentjänster!

    Svara
 7. rackemarie

  Jag kan bara säga att jag är oerhört tacksam för alla som ställt upp för oss när vi haft jobbiga perioder med mycket sjukhusvistelser. Såväl stallkompisar som stallägare. Utann den hjälpen hade vi aldrig kunnat ha kvar våra hästar. Sedan är jag väl allmänt hjälpsam tillbaks. Tycker att det är helt ok att ta hand om en extrahäst om ägaren åker på semester t ex. Men skulle det bli fråga om mer regelbunden hjälp skulle jag nog också vilja ha en slant.

  Svara
 8. Prick

  Intressant sidodiskussion om vid-sidan-hobby-arbete!
  Jag tror ni missar en rätt viktig sak och det är att svartarbete per definition är att arbeta och få betalt (lön) utan att betala skatt på lönen. Svartarbete innebär också att arbetsgivaren inte betalar sociala avgifter till staten. Om jag har som hobby att rida och arbetar extra på byns ridskola så måste ju den lönen hanteras som vilken lön som helst! Även om det kostar mer att ta ridlektioner än vad jag får i lön.

  Svara
 9. Malin

  Hej, får jag lov att fråga vad du tar betalt? Jag sitter nämligen i samma sits, fast jag har blivit omfrågad om vad jag vill ha betalt då de verkligen behöver hjälp med speciellt insläpp (då ger jag oxå em mat och spolar benen på hästarna), ibland behöver folk hjälp med mockning mm och de vill betala. Jag vet dock ej vad som är rimligit, vad tar du? Tack Malin

  Svara
  • Birgitta

   Jag tar 60 kronor per häst för att mocka, strö, göra i ordning 3 höpåsar och lika många foderspannar.

   För att fodra och släppa ut ca 17 hästar tar jag 250 kronor, för att ta in dom tar jag 150 kronor. Enbart kvällsfodring kostar 100 kronor.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>