Om klippning: Birgitta agiterar och överdriver….men bara lite…eller?

Åhh…nu MÅSTE jag få sjunga den helklippta hästens lov igen…lite tjat får ni stå ut med!
 
Lika mycket som jag led av att se Kreons stövfulla hårrem som blev svettig under sadel och gjord av 30 minuters skritt lika mycket njuter jag nu när jag skulle kunna rengöra den glänsande pälsen med en dammvippa, som är snustorr efter ridning och som gör att jag kan bilda mig en korrekt uppfattning om hullet som inte är dolt av 50 kilo utstående hårstrån.
 
Jag behöver inte heller skura varje millimeter av mina stövlar, mitt träns och min sadel från fastklibbat stöv som gör att det ser ut som att jag har doppat utrustningen i mjöl efter varje ridpass.
  
Ni som inte klipper er hästar…ni vet inte vad ni går miste om eller så har vi helt olika uppfattning om vad som är snyggt, praktiskt och tidsbesparande.
 
Ni kan hävda att hästens egna päls är det bästa skyddet till förbannelse men jag skulle ta mig tusan även klippa en häst som jag sällan och aldrig rider i ridhus- bara för att slippa hantera lång päls som först drar åt sig all möjlig skit och sedan ska ramla av i miljontals tovor under hela fällningsperioden.
 
Och som estet måste jag fråga; hur FUUUUUULT är det inte med långpälsade djur och hur synd är det inte om dom när de vitlöddriga efter ett normalt ridpass ska stå och torka i kyla i timmar?
 
Nej; de som uppfann täcket och klippmaskinen skulle banne mig ha ett häst- Nobelpris!
 
Jag kan faktiskt knappt tänka mig VAD som skulle kunna få mig att avstå från att klippa en ridhäst- jag hade säkert klippt mina fölston också om jag hade haft några hur mycket jag än agiterar mot övertäckning.
 
Visst finns det hästar som är livrädda för klippmaskinen men dom hade jag ta mig tusan gett en fet dos Domosedan och så hade det fått vara bra med dom tramserierna och hjälpte inte detta så…tja vad kan det kosta att SÖVA en häst tro?


Love it ;)!

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Viktoria Grape

    Klippa ja men helklippa nej, för mig är det ffa hästens funktion som går först, svettiga hästar som inte torkar är för mig lika med klippa, behöver mycket sällan helklippa pållen för det så ser jag på saken 🙂

    Svara
  2. Bianca Bugge

     
    Hihi, har oklippt häst just nu faktiskt. Är väldigt bra när man skall sätta igång konvalescent, min häst är lugnare som oklippt, men sen åker pälsen! Fast jag helklipper inte längre, tycker d är skönt att ha ryggpälsen kvar även om d är snyggt med helklippt.

    Svara
    • Birgitta

      Bianca: Jag tänkte också vänta med att klippa Kreon i tron att pälsen skulle lugna honom men jag STOD INTE UT :). En gång halvklippte jag en egen häst, Decima då 3 år. När hon fällde sa jag till dåvarande hästskötaren, samtidigt som jag spottade hästhår: ” påminn mig om detta om jag någon mer gång blir galen nog att inte helklippa”.

      Svara
  3. Cia

    Klipper så sent som möjligt och halvklippning. Våra hästar är ute mycket så lite päls är bra att ha på valda delar. Javisst han ser ut som en förvuxen ponny på 172 cm. men det får bli funktion före flärd.

    Svara
  4. Sofia M

    Självklart så ska arbetande hästar klippas efter behov.
    Jag vet faktiskt en ponny som inte går att klippa fastän han har fått en rejäl dos av domosedan och bomull i öronen. Han kämpar emot som fan. Går inte att ge honom lugnande i sprutor heller och då är skaderisken för både häst och människa för stor.

    Svara
  5. Eva i Lux

    Jag klipper mina hästar sist av alla i stallet och jag är den första som slutar med täcken på våren.

    Anledningen är väldigt enkel: i mitt stall får hästarna inte komma ut i annat än paddocken med täcken på. Jag vill att mina ska gå i ”gräs/gegga-hage” så länge som möjligt. Därför står jag ut till november med rengörandet! Prima helklipps, Calvin får gå med håriga ben och halvt huvud.

    Svara
  6. Anna-Karin Eng

    Nakenfis med flames is da shit! Och om hästen är orolig-domosedan is också da shit! Jag klipper ju andras djur och uppskattar att en orolig häst får lugnande även om jag faktiskt klipper bland fäktande bakben ibland.

    Svara
  7. rackemarie

    Min förra häst klipptes flera gånger per år. Fick en riktig björnfäll annars. Första gången på hösten helklippning, men sparade ben och mage de andra gångerna. Min nya häst har TUNN päls ännu så länge. Finns liksom inget att ta av. Dotterns lille svarte däremot börjar kännas att det kan vara dags om det inte snart blir kallare. Visst underlättar det i vardagen med klippt häst!

    Svara
  8. Malin

    Jag skulle inte kunna ha igång min häst utan att helklippa. Klippte för två veckor sen eftersom hon blev helt genomsvettig varje dag och det, efter dusch, tog tre timmar för henne att torka. Kan inte vara hälsosamt att stå blöt så länge. Hästar som inte rids svettiga skulle jag dock inte klippa.

    Mvh Malin

    Svara
  9. Cristel

    Jag helklipper numer. Han får värme/smutsknölar under sadeln annars. Fast jag tycker det är
    finare med blank björnpäls i vintersol!

    Svara
  10. Anonym

    Håller med helt!! Eller ja nästan, ett fölsto eller en häst som han helt enkelt inte borstar/hanterar dagligen eller rider hade jag lämnat oklippt eftersom det är hästens naturliga tillstånd, och så slipper man så tjocka täcken och en massa täckesbyten på en sådan häst – mer jobb än om man hade låtit den vara oklippt. Häst som rids – mindre jobb om den är klippt.

    Svara
  11. Anonym

    Jag helklipper och håller med dig om vartenda ord Birgitta:) Även min ena shettis som bara går och skrotar är helklippt, han är helt enkelt inte skapt för att bo i Skåne, får värmeeksem över hela kroppen och jag har aldrig sett en häst njuta så av att bli klippt, låååång mule hela tiden. Min andra shettis klarar sin päls och får ha den kvar.

    Svara
  12. Anna-Kajsa

    Jag är inte lika kategorisk som du, men visst klipper jag! Trots att vi alltid rider utomhus, har hästarna ute ca 12 tim/dygn och har hästar som inte sätter särskilt mycket päls. Vi klipper dessutom ofta relativt tidigt, eftersom jag tycker det är jobbigt under den tidiga hösten när pälsen börjar komma fast det fortfarande är varmt. Undantaget just nu är fyraåringen, vars vinterpäls är som sommarpäls. Han arbetar inte heller ihjäl sig på sina pass… lite svettig blir han, men inte som de som är i full träning. Hans mamma klippte jag inte heller sista åren, trots att hon var modell ”svart isbjörn”. Pälsen var inte exeptionellt lång, men tät och stod rätt ut. Hon var extremt välhanterad och lätt att ha att göra med, men hon darrade som ett asplöv när klippmaskinen drogs igång. Hon blev genomsvett bara av att jag klippte en annan häst på stallgången. När hon var aktiv var det domosedan som gällde. På den tiden var hennes pälssättning tack och lov inte lika kraftig, så jag brukade nöja mig med en klippning/säsong. Jag klipper inte heller ben och huvud – men som sagt: våra hästar har kort och relativt tunn vinterpäls, så det blir inga moonboots för det.

    Svara
  13. CeciliaL

    Helklippning – inklusive ben, menar du? Har aldrig klippt (eller kant behov att) klippa benen, men har enbart hart araber och angloaraber, sa blir ju inte direkt nagra yeti boots. 😀
    Jag helklipper inte, har inte kant behov. Brukar gora en ’hakklapps-klippning’ (bib clip) forsta gangen pa en ung hast, sedan blanket clip, eller ibland trace clip (sparklippning??) men det senare ser ju aldrig snyggt ut.
    Fast skulle aldrig gora som min styvfar gor: upp och nervand tackesklippning, med resonemanget att hasten behover palsen pa magen men pa ryggen kan man ju lagga tacke… Inte vackert eller ehr.. speciellt konventionellt!! 😀

    Svara
      • CeciliaL

        Ja, det var inte vackert!! Tror inte jag har nån bild, faktiskt. Sen är hästen en smutsfläckig (dvs man gnor och gnor och ryktar, och sen kommer man på att just DE fläckarna är fasta! haha) palomino, så det hjälper ju inte heller! (inte en vacker gyllene palomino alltså!)

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>