Galoppombytestankar och frågor till er

Sitter och läser ett inlägg om galoppombyten på nätet och slås än en gång av hur ”orättvist” det är med dessa, de som skiljer agnarna från vetet känns det som ibland.
 
För så uppfattar jag nog bytena lite; det är dom som många gånger avgör om man någonsin tävlingsmässigt kommer vidare från lätt till medelsvår klass.
 
Och medan jag också tycker att det inte är så vanligt att folk berättar om hur svårt deras häst hade för att lära sig skänkelvikning (undantaget Archie…suck….) , ryggning eller till och med skolor så hör jag relativt ofta att folk har problem med inlärningen av galoppombyten.
 
Sedan är väl en svårighet att man kan göra något som LIKNAR tex  en skänkelvikning medan man lär hästen att göra den mer och mer korrekt men ett byte är liksom ett byte, det ”enda” (och det är ta mig tusan verkligen ingen liten sak) är om bytet är lite eller mycket orent (om hästen byter ett halvt eller helt efter bak som man säger ibland.
 
Sedan finns det så klart en skillnad på KVALITÉN på bytena men det är som sagt ändå så att hästen antingen byter eller inte- det finns inget mittemellan på samma sätt som en sluta med mycket svag böjning och/ eller tvärning eller en ryggning som är sned och ovillig men dock fortfarande en ryggning om än dålig.
 
Hur som helst så funderar jag på hur otroligt olika hästar lär sig att byta, av vilken orsak det än må vara och där är det banne mig inte bara ryttarens skicklighet/ oskicklighet som avgör.
 
Jag vet duktiga ryttare som haft svårt för att lära vissa hästar att byta medan oskickliga dito inte haft några problem med att lära sina hästar samma sak.
 
Så idag undrar jag om ni har lust att delge oss andra era erfarenheter kring bytena.
 
Byter din häst? Var det lätt eller svårt att lära hästen detta? Svårigheter du hade på vägen?
 
Själv har jag haft en blandad kompott av ”byteshästar”.
 
Heron var nog ganska trögfattad (balanserad?) så tillvida att han kunde gå i förvänd galopp härifrån till Göteborg.
 
När han hade hoppat i princip en hel 130-bana på tävling i förvänd galopp (!!!) sa ”folk” till mig ”nu MÅSTE du lära honom att byta” och det lyckades ju till slut.
 
Heron kunde sedermera byta ner till vartannat så polletten ramlade ner sent omsider kan man väl säga.
 
Décimas byten vill jag knapp tänka på; de var en starkt bidragande orsak till att jag sålde henne även om hennes tungfel var huvudorsaken.
 
Varken jag eller min tränare på den tiden lyckades få djuret att byta rent i alla lägen utan det var verkligen en salig blandning av rena, orena och ”ett halvt-efter-bak”-byten och man visste oftast inte vilket byte man skulle få och kände inte skillnad mellan de ”halvt-orena” bytena och de som var rena.
 
Jag tog hjälp av en annan duktigare ryttare också och vi slet med bytena i flera år men det blev aldrig bra.
 
Archie lärde sig att byta relativt lätt och ”halvhyfsat” men sparkade bakut som en dåre i bytena åt ena hållet ganska länge vilket gjorde att man ofta fick världens ryck/ knyck i ryggen av dessa- inte så behagligt.
 
Eftersom han hade så svårt med så mycket annat tränade jag inte på just bytena så mycket med honom och tävlade aldrig på den nivån.
 
Muppis är den häst som hittills haft lättast för att lära sig att byta- gissningsvis beroende på 3 faktorer:
1. hans utmärkta balans
2. en väldigt bra galopp
3. att jag tog hjälp av en duktig ryttare (Mini) direkt
 
Trots detta blev det en del bakutsparkande och tvära sidohopp medan vi jobbade med bytena i början men sett till Kreons humör på den tiden och vilka bekymmer jag sett hos ANDRA hästar så vill jag ändå påstå att vi kommit lindrigt undan så här långt.
 
Nu byter djuret oftast klockrent åt ena hållet och svajigt men rent åt det andra och utan upprörda känslor varken före eller efter bytet och med tanke på hur lite vi tränat på detta så tycker jag att det är helt ok även om vi inte är redo att visa upp dom på tävling.
 
Men som sagt; hur har det varit med era hästar? BERÄTTA! 

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag skrev ett inlägg i min blogg förra året och är så lat att jag länkar till det istället för att skriva om allting.:-) Där finns en film med på hennes utbrott innan hon lärde sig. 😛 och när hon precis hade lärt sig.
    http://hedwig02.blogspot.se/2011/09/galoppombyten.html

    Sen kan man ju konstatera att det inte bara räcker med att de har lärt sig byta. Hedwig gillar att byta galopp och är dessutom en jäkel på att hela tiden ta egna initiativ så en övning som vi ofta jobbar med nu är denna ( tränar några skrittpiruetter i början) för att få henne att vänta samt och byta på hjälpen.
    http://www.youtube.com/watch?v=6XTTR_J0C74

    Svara
  2. Johanna

    Absolut ingen bytesexpert på något sätt men ibland undrar jag om inte dressyrryttare krånglar till det för mycket?

    Hopp hästar ska bara lära sig byta på enklaste vis och det är oftast ganska okomplicerat. Så om dressyrryttare började öva byten lite på lek och över små hinder och bommar, och befäster de korrekta bytena senare kanske det gick enklare? Det har jag tänkt många gånger när jag tittat på duktiga dressyrryttare som krånglar med detta på stressade hästar med backutsparkar och bocksprång…..

    Timing är ju en viktig faktor som kanske också gör att vissa ryttare har svårt för detta?

    Egentligen har jag ingen aning men förstår inte att det ska vara så svårt? 🙂

    Svara
    • Anna

      Johanna, problemet med hoppbyten är att de ofta blir orena och svåra att jobba bort när de väl är befästa. Man spar tid på att lära hästen rätt från början. Ett orent byte på tävling ger max en 4 i poäng och de är kofficient på dem upp till msvb5 om jag inte minns fel och det är många poäng som går förlorade. När man tävlar dressyr gäller det att samla så mycket poäng som möjligt. 😉 Dessutom känns det näst intill omöjligt att lära en häst seriebyten om den byter orent hela tiden.

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Johanna: en skillnad är att för hoppryttaren spelar saker som *”jämfota bak” eller ”ett halvt efter bak” ingen större roll… Fast i grunden håller jag med dig. Byten blir för en del något stort och svårt och märkvärdigt – och det leder ibland till att hästen hålls ihop för mycket inför bytet. Då blir det svårare för hästen att byta och det blir lätt studsigt eller explosivt. Jag rider gärna framåt och ger utrymme till ett långt, flackt byte i början.
    Jag har ju inte haft så många hästar… men min Ax hade väldigt lätt för byten. Jag hade aldrig gjort byten innan jag började med henne (med tränarhjälp från marken förstås). Hon lärde sig princip på ett jullov och innan påsk red vi seriebyten. Med Am har det varit mer ”normalt”. Bytena var dessutom påbörjade när jag köpte henne. Hon har haft en del problem med att hon lätt blir jämfota bak åt höger, men det har blivit bättre med tiden. Makens häst är för närvarande i fasen då han glatt byter, vare sig han har blivit ombedd eller inte – så han har fokus på att hålla förvända och bara byta på hjälpen just nu.
    Jag funderar lite på hur jag ska göra med min fyraåring. Vi har ju fortfarande långt kvar dit, men om något år så är det förhoppningsvis dags att börja så smått. Han är son till Ax, som hade lätt för byten, men jag har ingen aning om det kommer vara lika lätt för honom. Eventuellt lämnar jag bort honom till en skicklig ryttare någon månad, så får hon påbörja arbetet. Jag räknar ju med att det kan ge mycket för hans utveckling på andra punkter med.
    Annars resonerar jag lite som Johanna är inne på – på en häst som inte kan byta händer det att jag testar att lägga ett byte när jag rider ut och jag känner att jag har goda förutsättningar. Ofta fungerar det förvånansvärt bra 🙂 Men visst finns det hästar som inte får ihop detta med byten alls. En vän till mig, svårklassryttare, kämpade i flera år för att sätta bytena med en häst som hon red. För henne hjälpte det när hon började träna serier, då blev inte varje enskilt byte så stor sak.

    Svara
  4. Linda

    Vill bara börja med att säga att alla hästar kan byta galopp. Det gör de från att de är några dagar gamla när de galopperar i frihet. Vad vi sedan lär hästen är att byta på kommando. Kanske det var så du menade Birgitta, så jag inte kommer här med pekpinnar ;)?
    Min häst jag har nu är 9 år och han är min tredje häst som jag lärt in byteskommando på. För enkelhetens skull skriver jag fortsättningsvis ”att lära byten”. På min första häst så lärde sig han och jag samtidigt. Det tog tid.. Jag kände inte om han bytte rent och jag var otydlig i min hjälpgivning och tajming. Men vi fick till slut till det och vi hann få ett par placeringar i msv innan han dog av kolik. Min nuvarande häst lärde sig snabbt att byta med mig på. Nu byter han säkert i serier, vart fjärde, vart tredje och ner till vartannat. Vi ska också lära oss att byta i varje är tanken men först måste han bli ännu starkare och jag måste bli kvickare i min hjälpgivning.
    Jag är övertygad om att om hästen är frisk och kry och utan några fysiska åkommor så ligger bytenas vara eller icke vara helt på ryttaren. Gick att läsa om i senaste Ridsport om en häst som inte ville byta och det visade sig att den hade mjälten i kläm och det gav såklart hästen obehag när den skulle byta.
    Jag har en vän med en gummiboll till häst och med en fantastisk galopp. Hon har kämpat och kämpat med bytena och tagit hjälp av både en och två proffsryttare för att komma tillrätta med att hästen är ett halvt efter bak. Ingen lyckades. Efter ett veterinärbesök så visade det sig att hästen hade en liten, liten reaktion i ett bakknä. Hästen blev behandlad, vilade en kort period, igångsatt och nu sitter bytena som en smäck :).

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…ja, givetvis menade jag att byta galopp under ryttare och på hjälpgivning.

      Intressant det där med hästen som bytte ett halvt efter bak, så gjorde ju mitt sto ofta.

      Fast i hennes fall kunde hon även byta helt rent så det var inte bara orena byten.

      Svara
  5. Anna-Karin Eng

    Ja, nu kan jag ju inte påstå att jag tränat in byten på Ella, hon gör det lätt trots att jag inte har en aning om hur man går tillväga. Hamnar hon i fel galopp eller kors efter hinder så är hon inte svår att byta till rätt i farten. Hon har en bra balans i sig själv när hon är avslappnad. Min gamla d-ponny kunde jag inte få till att byta alls. Men sen så är det ju mer fullblod i min Ella och de brukar väl ha lättare för galopptjosan? Ellas mamma hade också lätt för sådana saker, galoppen var hennes bästa gångart. Hur upplever andra hästar med eller utan xx-inslag? Gör xx-inslag att hästar har lättare för galoppskolor?

    Svara
  6. Ann

    I hagen byter inte så många hästar helt rent. Det naturliga är nog att byta först fram och sen låta bak följa något språng efter. Hoppryttarna kanske inte krånglar till det, men de är inte heller i behov av byten där hästen får med sig bakbenen samtidigt som frambenen, och lika stort. Tvärtom har jag förstått det som att ett stort luftigt »dressyrbyte« inte ens är helt önskvärt då det tar längre tid för hästen än att byta snabbt, kort och kanske lite före fram.

    Hästar som byter lite efter bak är OFTAST inte tillräckligt starka bak. De orkar inte »stampa ifrån« i ett helt rent byte. Och inte helt sällan är det hästar som byter lite »på frambenen«, dvs höjer kruppan i bytet.

    Jag har lärt ca 10 hästar byta galopp. Vissa har gått på några pass. Vissa har tagit EVIGHETER på sig. Det har inte direkt haft med hästens begåvning i övrigt att göra. En lite mindre begåvad D-Day-häst lärde sig byta på två pass. En av mina nuvarande e Prestige var klumpig som FAN rent ut sagt och tog nästan ett år på sig innan han hittade sin kropp. Fast han var snäll och man kunde traggla på hur mycket som helst. Nu, tre år senare, byter han säkert till tvåorna. En annan e. Bocelli – generellt begåvad – var lite svag i sin iofs fina galopp och kunde inte påbörja detta förrän han var sex. Och har också tagit ett år på sig att orka och ffa lugna ner sig så att det går att göra mer än ett fåtal per pass.

    Ovärderligt är ögon från marken och är man väldigt orutinerad är det inte helt fel att låta en rutinerad ryttare »sätta bytena«, men man måste ju även då vara medveten om att det kan ta tid och att det kanske blir många pass för den ryttaren att rida hästen, dvs en kostnads- och eller tidsfråga för den ordinarie ryttaren.

    Svara
    • Birgitta

      Ett utmärkt svar från Ann tycker jag- mycket klokt som blev skrivet där och jag både instämmer och nickar igenkännande.

      Just det där med att ta hjälp från marken och/ eller av annan ryttare kan vara ovärderligt.

      Att mitt sto bytte orent inbillar jag mig KAN ha berott på att jag höll på med bytena själv i början och TRODDE att de var rena när de var så pass lite orena, jag berömde således det felaktiga och det blev sedan befäst eller i vart fall förstod inte hästen att det var fel.

      Med Kreon tog jag hjälp dels för att jag HADE en ypperlig hjälp som var duktig och otroligt lätt till hands (Mini jobbade på anläggningen där jag står) och dels för att Kreon var så pass hoppig och ”humörig” just då att jag var rädd för att ramla av och/ eller av rädsla FÖR att ramla av sitta och tjuvhålla honom och dylikt (ej främjande för bytena precis som Anna-Kajsa skrev i ett tidigare inlägg).

      Hade jag inte haft Mini till hjälp hade jag troligen VÄNTAT med bytena tills hästen var så lugn som han är nu och försökt själv med hjälp från marken.

      Svara
  7. Anonym

    Det verkar vara jätteindividuellt det där med hur bra dom byter, red en 4 åring som ”av sig själv” gjorde klockrena byten snett igenom såfort du ställde om henne (inget jag tränade på pga åldern men bad man henne gjorde hon dom) Medans min andra hästa är lite sned och har svååårt för att byta. Han byter, dock inte rent, från ena galoppen till den andra men byta på andra hållet är svårt trots evigt tränande, kiropraktor etc. Det handlar nog mycket om deras grundkvalité och hur balanserad galopp dom har. Det var i alla fall skillnaden på ovannämnda hästar hos mig!

    Svara
  8. Dressyrtant

    Det har tagit lång tid med bytena med min häst. Jag är ingen hejare på det och jag har himla dålig tajming. Min nuvarande häst hoppade och for som en galning när vi började för ett år sedan. Nu byter han rent men det är svårt att få det på exakta platser. Jag blir liksom aldrig klar.
    Galoppkvaliteten och snabba bakben är receptet för hästen och tajming hos ryttaren, tror jag.

    Svara
  9. Serafim

    Jag hade ingen större problem att lära mitt sto att byta. Bara hon förstod vad hon skulle göra. Däremot är hon starkare i höger galopp än i vänster. Problemet är väl snarare att jag måste vara tydligare med hjälperna. Hon älskar att göra byten och kan bli en aning stark, laddad och överambitiös. Risken är dessutom att hon ”går före” mig i bytet. Misstänker att det är en styrkefråga just nu. Hon har vilat en längre period och behöver bygga upp sig igen för att orka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>