Fråga från en läsare om täcken

”Vi har 8-10 grader varmt över dagen och kanske 2-3 grader kallare på nätterna. Min häst är klippt (huvud, ben och ”vojlockspäls” är kvar) men igår och idag har jag lämnat honom naken för natten. JAG anser att en häst ska gå utan täcke så mycket som det går. Han dog inte natten till idag, var glad som en lärka när jag kom. Vid vilken temperatur anser ni att en klippt häst, i en box utan drag i mitten av stallgången SKA ha täcke?”

Ja, denna fråga inkom igår från en läsare och jag bollar den över till er.

Som ni vet har jag många gånger gjort mig lustig över ”täckesnarkomaner”, dvs de som ENLIGT MIG ”övertäcker” sina hästar men inte ens jag är felfri i detta fallet.

Jag misstänker att även min häst hade kunnat ha ännu tunnare täcken eller stå utan täcke oftare, i alla fall om man ska titta på den forskning som gjorts på området och trots att min egen ovetenskapliga studie säger mig att Kreon är en av de hästar som är mest lättklädd på min anläggning i alla fall.

I exemplet ovan hade jag inte låtit Kreon stå utan täcke över natten. Kreon har ett fönster i sin box från vilket det ibland kan blåsa REJÄLT (förstår inte riktigt HUR det är möjligt faktiskt men så är det) och detta parat med att jag märkt att temperaturerna här KAN variera oerhört hade gjort att jag inte hade velat chansa.

Vi har också haft runt 8 grader här på dagen men någon morgon var det plötsligt minus 1 grad klockan 6 på morgonen, dvs troligen ännu kallare på natten.

Däremot har jag bara ett urtvättat termotäcke (läs: tunt) och det får bli mitt svar: en helklippt häst har jag ett tunt termotäcke på inomhus tills det är i alla fall enstaka minusgrader ute. Därefter lägger jag på ett lite tjockare termotäcke, dock inte de allra tjockaste som säljs.

Jag är mycket tacksam över att man låter fönster och dörr i mitt stall stå öppet tills det blir någon minusgrad (då dörren stängs på natten) och inte stänger in hästarna bara för att MAN SJÄLV fryser. Dock måste vi ta hänsyn till vattenrören (gammalt stall), därav vissa restriktioner.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    På den ridskolan där jag jobbar har vi två hästar som är frusna av sig. Dessa två tappar snabbt vikt om dom står och fryser och därför så måste dom alltid stå med täcke på höst, vinter och en bit in på våren. Det tar väldigt lång tid för hästarna att gå upp i vikt men dom tappar vikt snabbt. De här två hästarna är heller inte klippta än och dom blir heller inte svettiga trots att dom går på lektion.
    Sen har vi även en del hästar som bara behöver ett tunt fodrat regntäcke under vintern för att dom är så varma av sig även när dom är klippta.

    Så att säga att täcke på eller av är fel går inte, det är något man får anpassa efter hur hästen är.

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Jag märkte på Ella att hon blev ryggöm i höst när hon bara hade ett regntäcke på sig. Det är ofodrat och när det blir blött gissar jag på att det tynger ner hårstråna så hästen inte själv kan reglera värmen. Det blev bättre när jag hade ett fleecetäcke under, då kände jag att hon höll sig varm. Täcke har jag för att jag vill inte ha en blöt och lerig häst när jag ska rida. Ella går på lösdrift. Nu är hon klippt och har vintertäcke och det verkar fungera bra. Hon håller sig varm.
    Det här är mina reflektioner så här på morgonkvisten. De andra två uteliggarponnyerna är nakna. De har päls, speciellt shettisen, om vi säger så …

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>