Söndag- träning för NN och filmer

”Long time no see” skulle man kunna säga men idag fick Kreon och jag äntligen rida för NN igen- det har vi ju inte gjort sedan i juli.

Kreon kändes jättefin från första steget, inte det minsta trött eller stel efter gårdagen och han visade upp sig väl för en förtjust NN som instämde i att traven har förbättrats sedan sist.

Några små cirkuskonster (läs: avbrott till trav och galoppombyten där det skulle vara förvänd galopp) var ju Kreon tvungen att visa upp även för NN men det var ingen större dramatik.

NN tipsade mig om att då och då rida utan sporrar för att lära Kreon att man kan bli lite mer ”bonkad på” med skänklarna utan att det behöver bli så stor affär av det; när han är som mest upprörd går det ju över huvud taget inte att vidröra honom med benen utan att han piafferar på stället.

Jag rider ju numera med rullsporrar som fungerar bra till 90 % eftersom jag så sällan behöver använda dom men ibland blir ju tydligen mina skänklar ”för mycket” för den känslige och då är det inte fel att träna lite utan några som helst sporrar och kunna trycka till lite extra i stället så att Kreon vänjer sig vid detta.

Idag visade jag mest upp den vanliga och förvända galoppen samt lite skolor och fick input om att vi är fortsatt på rätt väg och ”bara” behöver träna på som vi gör.

Sedan måste jag bedrövat konstatera att det har gått troll i detta med mitt filmande av Kreon.

Ni har ju tidigare fått se så kallade ”filmsnuttar” som man kan tro att en 3-åring som leker med en kamera har åstadkommit och tyvärr….förbannelsen fortsätter.

Igår filmade jag hela X ritt på tävlingen och när jag skulle skicka den till några vänner inser jag att

1. filmen är lika suddig som om den var filmad under vatten

2. filmen var för stor för att skickas över mailen

När jag sedan la upp filmen på Youtube fast med förbehållet ”privat” så att bara de jag väljer kan se den- ja, då lyckas den vän jag ville skulle se filmen inte få upp den.

För att gardera mig inför dagens film-projekt bad jag NN att ”bara filma korta snuttar” vilket i stället fick till följd att det blev ca 15 sekvenser om vardera 2-15 sekunder :).

Ja, ni får ju själva se hur mycket man hinner ”se”; de 2 länkarna som jag så generöst förser er med var några av de längsta. Suck och dubbelsuck!

http://youtu.be/Io5cyHOMOLw

http://youtu.be/XI7tU54NFbw

Konstaterar förresten att det man alltid säger om människor som blir filmade/ fotograferade, dvs att kameran ”lägger på” några kilon tydligen gäller för hästar också.

Tycker Kreon ser riktigt maffig ut på filmerna och riktigt så ser han inte ut IRL.

29 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Högergaloppen har från dag 1, även när Kreon inte kunde något (och var som en 4-åring ja 🙂 ), sett ut så här.
      Vänstergaloppen var då just som en 4-årings, gick inte riktigt att hålla ihop och kändes allmänt ”tjo-hejig” men det gick över väldigt snabbt och nu är de nästan lika.
      Hästen ÄR otroligt skön att galoppera på; man kan bara åka omkring om man inte passar sig och det är det jag måste tänka på; att inte bara njuta utan faktiskt jobba :).

      Svara
      • Dagge

        Det finns ju massor att jobba med på hästar som har stooor galopp. Kvicka upp, kunna reglera etc. Det är ju det som brukar vara svårt och det är det som så småningom brukar skilja agnarna från vetet . Men hans grundkvaliteter ser ju väldigt trevliga ut :-).

        Svara
        • Birgitta

          Som du kanske har läst jobbar vi mycket med rakriktningen just nu- Kreon vill gärna gå i en ”dålig sluta” om han får. Både jag och andra som sett hästen bedömer att detta är en ren styrkegrej KANSKE parat med att det blir lite mer uttalat när han är spänd.
          Annat vi jobbar med är att bibehålla den förvända galoppen i alla lägen; nu när Kreon har lärt sig att byta gör han detta ibland när det ska vara förvänd galopp.
          ”Kvicka upp och reglera” är också mycket viktigt- jag kan lätt fastna i en låååångsam galopp.

          Svara
          • Dagge

            Jo jag ser att framförallt i v varv går han med rumpan inåt.

            Det här med kvicka upp är verkligen otroligt viktigt. Jag har själv en häst som har typ världens största och mest taktfasta trav … och att kvicka upp den är något som jag alltid har haft enormt svårt för. Men det är ju lixom en förutsättning för att kunna utvecklas vidare …

          • Birgitta

            Yes, det är mer uttalat i vänster. NN var också ”på mig” idag om att även börja reglera traven mer nu när den har blivit bättre och jag har ett helt annat sug i tyglarna och inte bara ”åka omkring och se glad ut ” :).

    • Birgitta

      NN sa faktisk detsamma idag :). Dock sitter jag bättre i galoppen än traven där det fortfarande finns en del att jobba med (läs: att räta upp mig).

      Sedan ÄR det ju mycket lättare att sitta bättre på en häst som man inte behöver driva. Archie fick man ju ”vara på” ständigt, ständigt och det var det som förstörde min sits.

      Svara
  1. Matilda H

    Han ser fin ut, trist verkligen att du inte kommer ut själv på tävlinsbanan.

    Svara
    • Birgitta

      Tja…nu FINNS det inga tävlingar kvar på några månader vare sig jag skulle vilja tävla eller inte men jag hoppas att det inte ska dröja allt för länge. Under tiden ska jag åka iväg och miljöträna samt försöka hitta träningstävlingar och dylikt.

      Svara
  2. CeciliaL

    Fint, Birgitta! Hela 22 minuter, så generöst av dig! 😀
    Svårt att föreställa sig detta väldresserade djur muppa sig, men om du säger det så…! Tycker också du sitter snyggt förresten. Flott häst!

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår att du menar sekunder och jag kan bara BEKLAGA. Jag börjar bli rädd att AnnH som är den som vanligtvis får se ”allt” på film börjar misstänka att jag MEDVETET 🙂 filmar som en berusad 3-åring- ingen kan väl misslyckas så många gånger som jag? Fast denna gången får jag i alla fall skylla på NN för det var faktiskt HON som filmade. Dessutom vill hon inte höras på film så flera 10-sekunders snuttar KAN jag inte visa (förstår att ni gråter över detta *GARV*).

      Och jag har tänkt samma sak massor av gånger om Kreon; om man först hör mina ibland ganska taskiga kommentarer om honom (fast sagt med kärlek) och sedan ser honom gå som en maskin i ridhuset så undrar man nog om jag inte överdriver väldigt, väldigt mycket.
      För han ÄR ju jättelydig till 90 % av tiden :).

      Samma hos veterinären: först berättar jag om hur Kreon KAN hålla på och sedan går vi ut på en mikroskopisk gårdsplan för att longera hästen. Det kör traktorer, går folk, cyklar folk, går hästar förbi och Kreon bara travar som en maskin. Samma då böjprov utförs-min maskin står som en stenstod.
      Då undrade nog veterinären också om Birgitta 12 år inte hade en korrekt verklighetsuppfattning om sin häst 🙂 🙂 🙂

      Svara
  3. Moa

    Verkligen fin!

    Jag har ju fått se en liten filmsnutt där han ägnar sig åt mupperier och jag tänkte då att den hästen skulle jag nog helst inte sitta på… men den HÄR Kreon, ge mig!! 😉

    Svara
      • Moa

        Nej usch, det låter så hårt och ”ridskolemaskin-aktigt”. 😮

        Harmoniske Kreon och Spänd-Kreon är väl mer vad det handlar om, men jag vet inte hur man får det att låta fyndigt.

        Svara
    • JohannaB

      Insåg nu att vi var två mer samma namn! 😀
      /Johanna med Kandar, tidigare fullblodet Lady

      Svara
      • JohannaB

        Inte för att det blev så mkt tydligare, det var alltså jag som skrev inlägget ovan och jag skrev också ett svar i ”resa till Adelinde tråden”.
        Den andra Johanna ska ju inte behöva ta smällen för mina kommentarer 😉

        Svara
  4. Lisa/Blomman

    Det var mycket trevliga 22 sekunder 😉 Kul att se! Nu är det ju ”hundra år” sedan jag såg någon film på dig men jag måste säga att ditt skänkelläge har förbättrats enormt, så stilla och fin! Keep up the good work!

    Svara
  5. Hästis

    Han ser jättefin ut! Men tänk att det ska vara så svårt att rida rakt fram…:-) Min häst går gärna som en ”ostbåge”. Mycket träning med förvänd galopp gör henne lättare att få rak men jobbigt är det, tycker hon…

    Svara
  6. Serafim

    Vilken trevlig häst! Har inte sett honom på film tidigare.. helt övertygad om att du kommer att ha väldigt roligt med honom.

    Svara
    • Birgitta

      Tack så mycket. Jag längtar faktiskt så gott som varje dag tills jag ska få rida och skulle önska alla denna känsla till vardags.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>