Är Zlatan svensk?

På tal om min 78-åriga faster, och detta har VERKLIGEN ingenting med hästar eller andra djur för den delen att göra, så frågade jag henne nyligen nyfiket om vad hon tror att folk i fd Jugoslavien anser om Zlatan (Ibrahimovic).

Räknar de honom som ”jugge” eller svensk undrade jag eftersom ju många svenskar tycker att han är svensk.

Hennes mycket bestämda svar var att han ABSOLUT inte kunde räknas som svensk då hans pappa är bosnisk muslim och modern kroat. Inga diskussioner där inte, ha ha.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag tror inte någon annan kan avgöra det.. Jag tror att känner man inom sig som svensk så är man det. Inte svårare än så. 🙂

    Svara
  2. Madeleine

    Det är väl en berättigad fråga i dagens Sverige. Det är klart att zlatan räknas som svensk med de fantastiska talanger han har.
    Men om samma person hade varit fullblods-krimenell så hade nog en hel del tyckt han kunde åka ”hem” igen.
    Det hade varit intressant att höra vad han själv anser.

    Svara
  3. CeciliaL

    Han är väl svensk om han är född i Sverige och har svenskt medborgarskap, tänkte jag först. Men sen kom jag på att jag ser min dotter som halv-svensk trots att hon är född i GB, har brittiskt pass och engelska pappa, så jag håller nog med Åsa

    Svara
    • CeciliaL

      att bara personen själv kan svara på det. (svårt att skriva i den där lilla svarsrutan!)

      Svara
  4. Birgitta

    Detta är en diskussion jag haft med många människor, vid många tillfällen.

    Helt klart har man olika definitioner och JAG tex betraktar mig INTE som svensk. Jag KÄNNER mig som svensk, absolut men enligt min definition kan någon som är född av 2 ”juggar” aldrig VARA svensk (trots svenskt medborgarskap).

    Sedan är jag fullt medveten om att det finns folk som knappt kan ett ord svenska men som efter ett fåtal år i Sverige fått svenskt medborgarskap och därmed kallar sig svenskar men det får stå för dom- de är inte svenskar i mina ögon, lika lite som jag själv.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>