Dagens (samvets)fråga (från en läsare)

Nyligen fick jag en intressant fråga till både mig och er från en bloggläsare:

Skulle gärna få lite synpunkter på följande scenario:

Du har ett litet inackorderingsstall (fyra inhyrda) där du upptäcker att en person gör vad du inbillar dig  allt för att jäklas med dig. Lämnar dörrar till uppvärmda utrymmen öppen på vid gavel, beter sig som att hon äger stället, du har hört att hon snackar skit om dig på omvägar och nu till sist upptäcker du att hon stjäl minst 1 kg hö om dagen.

Du går plus på att ha henne inhyrd och även om hon stjäl så går du inte minus, men du irriterar dig så mycket på henne att du knappt vill gå ut till stallet när du vet att hon är där. Varje gång ni träffas är hon dock trevlig och beter sig vettigt, men givetvis falskt och skenheligt nu när du vet sanningen om henne.

Ja, vad säger ni kära läsare?

Vad gör man med en sådan person?

Säger upp henne? Och med vilken motivering i så fall? Låter henne hållas? Säger ifrån? Ska man behöva må dåligt i sitt EGET stall?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Jag hade sagt upp henne omedelbart bums och ärligt berättat varför, men först konfonterat henne såklart!

    Svara
  2. Prick

    Det där är svårt…
    Fanns det ekonomisk möjlighet att klara sig utan människan åkte hon ut fortare än fortast. Var det svårt att hitta ny inackordering och pengarna behövdes kanske jag skulle låta henne hållas. Har ibland haft inackordering som man gnisslat tänder åt i smyg men bitit ihop och tänkt på pengarna istället. Kanske försökt hitta en lösning till att få en bättre stämning.

    MEN – eftersom nu denna människa är ”trevlig och vettig” när man möts – hur har man då fått reda på att hon är en skitsnackare och stjäl? Är det kanske ”de andra” som berättat detta som ljuger och är skitsnackare? Eller?!?

    🙂

    Svara
    • Stallägaren

      Prick: Informationen om skitsnacket kommer ifrån en jag känner som hört det själv och sedan vidarebefodrat det till mig. Efter detta började jag bli misstänksam mot henne och kontrollväga.

      Anna: Hon har aldrig varit min kompis, vi har gemensamma-gemensamma eller vad man ska säga, vänner ett par led bort. Har på håll hört diskreta små varningar om henne som verkar komma från hennes egna vänner.

      Jag vet inte exakt hur jag ska ta upp det med henne. Antingen skyller hon ifrån sig eller ber om ursäkt, båda alternativen lär sluta med att hon börjar säga ännu mer otrevliga saker om mig, eller göra otrevligare saker.

      Jag tycker inte att jag betett mig oproffsigt på något sätt, har behandlat henne på exakt samma sätt som innan jag fick nys om dessa detaljer och har aldrig gjort något annat än att göra mitt bästa för att göra henne nöjd och tillgodose henne och hennes hästs behov.

      Jag har försökt tala vänligt med henne kring reglerna och hur jag vill ha det, hon svarar med ett glatt ”okej, jag ska tänka på det” men så fort jag vänder ryggen till gör hon om samma sak igen.

      Tror hon försöker göra så att jag inte ska gå plus. Stjäl hö, släpper ut värme, är oaktsam med saker i stallet, vrider upp värmen på elementen, släcker inte lampan i paddocken osv.

      Bor i en liten by norrut och långt ifrån en störra stad, rykten sprider sig snabbt. Onda som goda och på gott och ont, allt faller väl inte på just henne men sprider hon elaka rykten så får jag kanske ingen ersättare och så vill jag ju inte ha det.

      Svara
      • Birgitta

        Förstår att det kan vara jättejobbigt att behöva ”hantera” en sådan här person, ibland är det lätt för utomstående att tycka att det ”bara” är att säga upp någon men det kan få olika, otrevliga konsekvenser beroende på hur den uppsagda personen är/ beter sig.

        Alla tackar inte bara för sig och flyttar utan knot utan det kan börja spridas en massa lögner om en, göras anmälningar för påstådda djurskyddsbrott osv.

        Det finns tyvärr hästägare som uppvisar vad jag, trots att jag är lekman, skulle vilja kalla nästan psykopat-drag och dessa människor kan till och med bli farliga.

        Utan att gå in på några detaljer har jag själv ”upplevt” en sådan person och det var ta mig tusan ingen ”walk in the park” trots att jag tycker mig ha ganska mycket skinn på näsan.

        Svara
      • Prick

        Nå, då blir det till att gnissla tänder i det tysta…

        Kanske få de övriga att förstå problemet? Nämn hyreshöjning pga ökade el-kostnader, fodersvinn etc. Ta upp det ”smart” så att du får de andra hyresgästerna i stallet att diskutera det med ”den det berör”.

        Lycka till!!

        Svara
      • Birgitta

        Synd att du även måste tänka på de andra hyresgästerna; annars hade en REJÄL hyreshöjning kanske gjort susen.

        Tycker för övrigt att du ska kontrollväga höpåsarna framöver och dra bort allt hö som inte betalas för- det är ju ren stöld även om kanske hästägaren hade skyllt ifrån sig ”oj…hoppsan…jag RÅKADE visst ta för mycket”.

        Ha en ordentlig våg om du inte redan har det.

        Om du inte är för konflikträdd kan du också säga något i stil med ”jag tyckte att din höpåse kändes väl tung när jag skulle fodra så jag vägde den och du hade lagt i 1 kilo för mycket, var snäll och väg mer noggrannt i fortsättningen”.

        Så gjorde jag med en tjej på ridskolan- hennes häst skulle ha typ 3 kilo hö, hon hade tagit DET DUBBLA?!?!?! Hon blev OTROLIGT sur när jag sa ifrån.

        Svara
  3. Åsa T

    Jag skulle ställa henne mot väggen med det som JAG vet är sant, ingenting som jag ”hört” från andra. Om det sedan inte blev bättring eller ännu värre total förnekelse från personen i fråga så skulle jag säga upp henne om inte hela min verksamhet står och faller med den här inackorderingen. Men det är viktig tror jag att bara säga det som man faktiskt vet och kan bevisa, han så snurrar man nog in sig….

    Svara
  4. Åsa T

    annars så snurrar man nog in sig skulle där stå.. ibland går det för fort. 😉

    Svara
  5. Anna Lind

    Jag skullle gjort som en anvarsfull vuxen människa som DESSUTOM bedriver en affärsverksamhet. Jag skulle tagit upp med min kund vad jag upplever som problemet och vad jag anser inte är acceptabelt. Och tagit det därifrån. Har sett alltför många exempel på folk som tar in inackorderingar och som sen beter sig så oproffsigt. Visst det finns grader av affärsverksamhet, men i grunden tycker jag att om man tar betalt för en tjänst faktiskt får ta ett ökat ansvar för hur man beter sig. Din inackordering är inte bara din kompis längre utan också din KUND! (sa hon med egen sur erfarenhet) Givetvis är detta ingen önskavärd kund, men det är ditt ansvar att ta tag i frågan.

    Svara
  6. My

    Jag hade sagt upp personen. Efter att ha stått i ett stall där jag inte kom överens med en person, och hållt ut flera månader, insåg jag när jag flyttade hur dåligt jag mått. Lite halvt omedvetet stressade jag alltid i stallet om personen var där, och även om personen inte var där – för att slippa träffa denne. Som sagt, först i efterhand insåg jag hur mycket energi och glädje det tagit från mig, jag som innan dess hade tillbringat massor av tid i stallet (var singel då) och älskade det, hade med ens övergått till ”snabbast möjliga skötsel” och ”så lite tid som möjligt i stallet”.

    Svara
    • Lena

      Svårt åt båda hållen säger jag. Är själv inackorderad och väldigt ofta ensam i stallet, ingen som har sagt till mig eller något – men ändå tänker jag att jag måste hålla dörrarna stängda in till uppvärmda utrymmen, ändå så missar jag det hela tiden och undrar hur förvirrad är jag inte. Så blir det kanske när man inte själv betalar el-räkningen. Det är nog bara du som stallägare som ser slitage och elkostnade m.m och kan nog aldrig få samma intresse hos hyresgästerna.
      Det finns alla typer av inackorderingar, en del tycker att hyran är för dyr eller att de gör massor av extra jobb gratis och tycker att det då är okej att ta extra mat eller strö. Jag tror att när det kommer till mat och strö kan det nog vara en fördel att låta så mkt som möjligt ingå i hyran så att situationer där människor snor inte uppstår. Eller andra bra system där inte någon kan ta mer än de har betalat för, för jag som gör rätt för mig vill inte betala för andra som inte sköter sig. Då kanske man blir av med de ”bästa” hyresgästerna istället. En helt annan sak men ändå ang inackorderingsställen, är att jag skulle uppskatta att man som hyresvärd berättar om varför man tar vissa beslut. Det gör att förståelsen ökar och man slipper missförstånd, annars finns risken att man går och irriterar sig på saker i onödan iom det sprider dålig stämning osv. Var tydlig, rättvis och våga bestämma. Lycka till!

      Svara
      • Birgitta

        Mycket bra kommentar tycker jag som jag instämmer i till 100 %. KOMMUNIKATION och då RAK sådan, ansikte mot ansikte hade enligt min erfarenhet förhindrat MASSOR av skitsnack och missförstånd som uppstår för att man tror en massa, antyder, gissar, förvränger och undanhåller.

        Vad gäller att vara uppmärksam på olika saker har jag märkt en enorm skillnad på mig själv sedan vi köpte hus. Numera är jag supernoga med att inte elda för kråkorna tex något jag aldrig reflekterade över när jag bodde i lägenhet.

        Samma sak efter mitt stallbyte från ridskolan till detta kollektivstall. Jag hjälper till på ett helt annat sätt nu, månar om anläggningen på olika vis och försöker hålla ordning inte bara på det som bara är mitt eget utan även gemensamt vilket jag skam till sägandes inte alls gjorde på ridskolan (där det fanns betald personal till allt).

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>