15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva i Lux

    Jag känner INGEN som ”ställer av” sin häst på vintern. har jag missat nåt?! Prima har en månad utan HOPPträning mitten nov-mitten dec. Det är den enda ”paus” mina hästar har.

    Svara
    • Birgitta

      Där ser man! I Sverige är det relativt vanligt med vila på vintern, även av vuxna hästar. Hur länge man låter bli att rida varierar från 1-2 veckor till dito månader, det beror på bla hästens ålder och vilka förutsättningar man har att rida när det är mycket snö, fruset, väldigt kallt osv.

      Svara
  2. Rie

    Jag väljer vintertid.
    Detta då jag bor i Norrbotten med den kyla(snö) det för med sig. Kombinerat med att jag har Raynaurds(stavning?) syndrom – med mycket frusna/snabbt bortdomnade fingrar som följd- och att jag måste lasta hästen för att rida i ridhus.
    Lastning och annat i -20-30 är ingen höjdare……
    Hade jag ridhus inom 10 min ridavstånd vore det en annan sak.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, vi har verkligen olika förutsättningar beroende på var i Sverige vi bor :)!

      Vid minus 30 hade en skåning varit död (med den fukt och blåst vi har här) :)!

      Svara
      • Rie

        Förmodligen även den norrlänning som befann sig i Skåne….jag har förstått att fukten inte är att leka med…
        Mitt köldrekord vad gäller ridning är -36 grader. Barbacka i skoteroverall på pigg kallblodstravare. Men det var typ 35 år sedan så min blodcirkulation var oerhört mycket bättre då.
        Men det ärr kanske därför jag har fått problem nu…?
        I alla fall, att gå -rejält klädd- några kilometers promenad kan faktiskt vara jättehärligt här uppe, även om det är -30.
        Men det törs jag inte ge mig på numera. Liite knepigt om man får fingerproblem och är långt hemifrån…

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Fast det är faktiskt inte kallare i Skåne än resten av Sverige – tvärt om. Trots fukt osv så är det trots allt mildare i söder. Visst är det ibland obehagligt med blåst och fukt, men det är ändå lättare att hålla igång en häst när det är runt nollan och ibland nedåt -10 än när det är -20 eller kallare… Där vi bor är det ett mellanting, ibland riktigt kallt och ibland mer ”skånevinter”. Även om det är fint med snön och bra träning så är det ingen tvekan om vilket som är gynnsammast för träningsmöjligheterna. Vi håller som sagt igång våra hästar på vintern, men med lite lägre intensitet. En bra sak med att ibland behöva anpassa sig efter väder och underlag är att man får en del pass då det inte går att sitta och trava eller galoppera. Då blir det mycket skrittarbete, halter, skrittpiruetter och övergångar av olika slag – har man tur kan det ju gå att få in några travsteg eller galoppsprång någonstans där underlaget är bättre. Jag blir ibland förvånad vilket resultat dessa pass kan ge.

          Svara
          • Birgitta

            Jag som har ridhus 50 meter från stallet kan ju rida i alla väder- bara om det stormar så att ridhusväggarna skallrar kanske jag väljer att tömköra.

            Men så fort man måste ut och köra till ridhus är ju SNÖ ett helvete, framför allt om den fyker vilket den gör lättare i Skåne än i Norrland (just pga blåsten) om jag har förstått saken rätt.

            Ibland kan det gå på en timme att vägar snöar igen helt och då vågar de flesta vettiga människor inte köra iväg och träna av rädsla att kanske inte komma hem igen.

            Sedan är ju snö bra att rida i om den inte är helt genomblöt och bildar jätteklackar under hästens hovar (också vanligt i Skåne) och knögglig is ska vi inte prata om- den är aldrig bra att rida på enligt mig.

            Den överdjävliga leran som vi dragits med ett tag kan man i alla fall rida riskfritt i- så lerigt blir det aldrig på grusvägarna som i hagarna där det sett riktigt trist ut.

            Nej, värst är om det stormar och man inte har ridhus- då spelar det ingen roll om det finns lera, snö eller is på marken; det kan ÄNDÅ vara farligt med allt möjligt som kan komma flygande och då rider i alla fall inte jag ut oavsett.

          • Anna-Kajsa

            Ja, storm är nog värst. Här på västgötaslätten får vinden bra fart, och vägarna kan driva igen rejält… Vi har stora ekar runt gården, det är jag tacksam för.

  3. Minstral

    Att jag drar ner ridningen till halvfart på vintern har med mörker och underlag att göra. Hade jag haft ridhus hade jag såklart inte gjort det. Däremot ställer jag inte av helt. Rider så fort det finns möjlighet till det. Är det mörkt och fruset skrittarbetar jag i hagen utanför stallet där det finns lite belysning.

    Svara
  4. Emelie

    Jag brukar försöka hålla igång över vintern, mycket pga att min häst blir väldans pigg om han vilar när det är så kallt. Men det är allt lite motigt när det är kallt, mörkt och blåsigt. Dessutom blir möjligheterna för ridning lite sämre när paddocken är frusen, ridvägarna knackiga och man endast har ett mini-ridhus i närheten. Jaja, vi kämpar på ändå och gör vad vi kan med dem förutsättningar som vi har 🙂

    Svara
  5. Marie

    Försöker och hålla igång hela vinter om det går… Har inte tillgång till ridhus, så här i mellersta småland är det bara och anpassa ridningen efter vädret/underlaget!

    Svara
  6. Madeleine

    Den enda gånge jag ställer av hästen av egen vilja är 2-3veckor på sommaren då den får gå ute dygnet runt. Mest för att jag själv vill ha paus från stallet och slippa tider.
    Tyvärr är det så att det kommer alltid någon påtvingad vila, pga diverse olika åkommer hästar får.
    Är imponerad av dom som rider hela vintern utan ridhus.
    Men den fuktiga vinden i Skåne kan ta livet av mig ibland.

    Svara
    • Birgitta

      Som vanligt håller jag med! Kreon fick ju vila i flera månader förra året pga skador- ca 6 veckor i sjukhage som enda motion och 6 veckor med enbart skritt några månader senare- verkligen ofrivilliga vilor 🙁 !

      Svara
  7. Madeleine

    Ja man kan undra vad som är värst, den plågsamma skånska vintern eller sjuka hästar.
    När jag blir stor och rik ska jag ta med hästen till Mallorca och tillbringa vintrarna där.
    Någon mer som vill följa med?

    Svara
    • Birgitta

      Jag brukar faktiskt tänka att så länge hästen är FRISK så står jag ut med ALLA väder. Vågar aldrig klaga eller tänka att något är motigt- inte ens att stiga upp i ottan för jag VET att när hästen är halt/ sjuk så skulle jag gladeligen stiga upp hur tidigt som helst bara jag KUNDE rida.

      Mallis låter bra över vintern, framför allt om jag kan bjuda med mina tränare. I´m on!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>