Exempel på ”dagens-skryt”?

Fick tips av en läsare om en blogg där en ungdom skriver en del om just det här med utrustning som vi började diskutera igår.

Och vad får jag se på hennes blogg om inte en bild på en ridhjälm som bloggaren stolt förkunnar att hon nyligen fått…till det facila priset av ca 9.500 kronor….

Och nej, jag är INTE avundsjuk eftersom hjälmen enligt mig är jätteful :).

Men bara ett exempel….

53 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cecilia

    Eller så var hon bara glad och stolt över den? Vad är det för fel med det? Du kan nog lätt uppfattas som lite jante-idkare ibland Birgitta 🙂

    Svara
    • Julia

      Håller med dig Cecilia. Jag vet även vilket inlägg och vilken bloggare det handlar om. Jag tycker faktiskt hjälmen är snygg, men skulle aldrig ha råd att köpa den. Skulle heller inte köpt en så dyr hjälm. Men jag dömer inte andra som gör det! Hon fick den dessutom i present. Förstår inte varför folk inte kan glädjas med andra i stället? Nä, detta blir likt mobbning.

      Svara
  2. Jenny

    Är så trött på dom här överprisade sakerna och märkesnojjan inom hästvärlden!!
    Jag jobbar med hästsportsutrustning och har HUR många kunder som helst som kommer in och börjar med att direkt fråga :
    – Säljer ni King***nd? Har ni John *******?
    Dom frågar alltså inte efter en specifik vara typ ett par bra ridbyxor, utan efter ett märke, när man då svara nej tyvärr vänder dom i dörren och går ut igen, utan att ens titta på dom andra varorna i butiken.
    Extremt störigt…

    Svara
    • Eva i Lux

      Jag skrev nånstans på nån sida om min fyndhjälm för 80 euro och att de i butiken hade hjälmar inlåsta i glasskåp för EXTREMA priser (minns du Birgitta vad jag sa?). Jag googlade lite lätt och kom t.ex. upp med denna hjälm, det var inte svårt att hitta svindyra hjälmar. Att jag sen anser att var och en gör vad den vill med sina pengar är en annan sak, oavsett VEM som betalar. P.S. min 80 euro hjälm är skitbra!

      Svara
    • Birgitta

      Jag har medvetet valt att inte skriva vilken blogg det handlar om- vill inte riskera att bloggägaren ska känna sig uthängd och orkar inte heller med andra arga ”fjortisar” som då säkert skulle komma till dennas försvar mot ”missunnsamma kärringen Birgitta” osv. Har lärt mig att ungdomar kan hugga på minsta lilla kommentar som DE tolkar lite hur de vill så nej…

      Svara
      • G

        Förstår dig :).
        Fick en hjälmlänk av Eva och kunde konstatera att man får en hjälm utan extrafinesser. Kan ju tycka att den åtminstone borde ha gps eller nåt annat praktiskt 😉

        Svara
      • Victoria

        Något som bör tilläggas är att denna hjälmen har livstids garanti.. Om man trillar av och hjälmen kanske kan ha tagit stryk, skickar man den till Italien (där dom tillverkas). Om där då är en skada på den så får man en ny, gratis. Om den är hel så skickas den bara tillbaka…
        Jag har en likadan så jag vet. Dessutom kan man ändra storlek i dem, man bara bytar ett ”foder” mot en storlek större eller mindre.

        Svara
  3. G

    En gång kissade en häst i min hjälm…just saying.
    Otroligt lätt att sno den också. 9500:- anser jag inte har ett dugg med jantelagen att göra att tycka att det är craaazy.

    Svara
    • Cecilia

      Blir bara lite ledsen av att se att det nästan hånas att tjejen visade upp en sak i sin blogg som hon var glad och stolt över. Varför kan man inte få vara det utan att det skall kommas med en massa pekpinnar över hur galet det är. Varken du G eller Birgitta vet varför tjejen fått hjälmen. Kanske hade hon lyft sina betyg från jättedåligt till lite bättre? Kanske var det en tröst efter att ha gått igenom något jobbigt? Eller KANSKE hade hon sparat pengar och köpt den själv? Nä, känns så tråkigt att ”dagens ungdom” blir ett skällsord och inläggen här blir mer och mer missunsamma. Nä Birgitta, efter att ha läst din blogg i över ett år så tror jag att det räcker nu. Du var bättre förr!

      Svara
      • G

        Nu har jag inte sett blogginlägget men jag kan tycka så här:
        Jippi jag har gjort det här o det här och nu har jag fått den här fina hjälmen. Är så glad o stolt! Jättekul inlägg i mina ögon o kul för tjejen. Meeen skriv samma sak och lägg till vad den kostar utan att någon bett om det och utan att ens reflektera över att det är jääädrigt mkt pengar. Ja då är det förmodligen skryt.
        Det går liksom lite inflation i köpa-mkt- och dyrt så att vi är några som reagerar är hälsosamt i köphetsen. Enligt mig.

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer verkligen i att det är hälsosamt att reagera på sådana här vansinnigheter- tycker man att det är ok att en ungdom köper/ får en hjälm för 9.000 har man en väldigt skev inställning till pengar menar JAG.

          Jag vill inte att denna form av köphysteri sprids i samhället nej och förstår inte att varför man inte ska få reagera utan att genast kallas för avundsjuk, missunnsam och dylikt.

          Svara
      • Birgitta

        Jodå Cecilia, jag både vet varför tjejen fick hjälmen och av vem (eftersom hon skriver det i bloggen) men vill inte skriva ut det för att inte avslöja för mycket. Så det är snarare du än jag som drar en massa slutsatser.

        Svara
  4. Titti

    Helt galet. I somras provade jag och en väninna hjälmar i Falsterbo, den ena fulare än den andra. De lustiga var att ju fulare hjälmen var desto dyrare var den också!! Hittade en som jag trodde skulle vara riktigt billig eftersom den var så sanslöst ful, när vi kollade prislappen var priset 8000:-!! Undrar om den blev snyggare i andras ögon eftersom den var så dyr?

    Svara
  5. Johanna

    Jag är heller inte så imponerad av märkeshysteri, men jag köper hellre få och lite dyrare saker. Gillar inte feta loggor över hela ekipaget. Vissa märken är bra, och vissa grymt överskattade…eller smart marknadsförda 🙂 Visst är det kanske lite mycket pengar för en hjälm, men jag tycker det är lite upp till var och en vad de lägger sina pengar på. En bra hjälm är ju också en billig livsförsäkring.

    Om den tjejen mår bättre av att publicera sina inköp på en blogg är väl det ok med mig. Behöver ju inte läsa det….men så är jag också vuxen.

    Svara
    • Birgitta

      Vad jag tror att en del vuxna faktiskt inte reflekterar över är den skrämmande och trista verklighet som tyvärr råder idag och som jag har ganska god inblick i genom bla mitt yrke och det handlar om att ungdomar faktiskt RÅNAR varandra och STJÄLER av varandra- av ren missunnsamhet ibland eller för att deras föräldrar inte har råd att ge dom det som ”alla andra” har. Måhända ett storstadsproblem och kanske inte precis att man stjäler en 9000-kronors hjälm (möjligen för att djävlas av ren avundsjuka) men det förekommer absolut.

      En väns x-make köpte av obetänksamhet och missriktad välvilja en extremt dyr vinterjacka till sin tonårsdotter utan att tänka på att detta dels kan bli grogrund för diverse avundsjukt snack (familjen är helt vanliga knegare) och dels att tjejen faktiskt kan bli rånad på jackan.

      Sedan blir man inte alltid mest poppis bland sina kamrater om man är den enda med överdrivet fina/ dyra prylar- det brukar i stället mötas med avundsjuka.

      Ni som bor i mindre hålor kanske finner detta extremt osannolikt men i Malmö är det inget konstigt att bli rånad på både mobil, fina kläder och skor- så klart inte klokt men det är en annan historia….

      Svara
      • Zandra Svensson

        Ni Malmöbor är ju dessutom galningar som skjuter varrandra hejvilt, så tacka fan för att man bor längre upp i en ”liten lugn håla”

        Svara
  6. Minstral

    Det jag tänker på när det handlar om så dyra hjälmar är om de verkligen kasseras efter en avramling då man kanske ramlar på hjälmen? Tänk om det händer första dagen man använder sin nya hjälm, köper man en ny dyr hjälm då? Tänk vilken otur om olyckan skulle vara framme ett par dagar samma vecka, då är man lätt uppe i 10000-tals kronor. Sen tycker jag att man kan visa fina kläder och hjälmar utan att berätta vad de kostar, men jag har alltid tyckt att det är lågt att skryta om pengar.

    Svara
    • Sara

      Vet inte vad det var för hjälm, men många dyra märken (tex Samshield) har en bra grej och det är att man kan skicka in hjälmen för kontroll om man tex trillat av eller tappat den i stallgången. Om hjälmen behöver bytas eller repareras så görs det. Helt kanon. Annars hade det varit lite läskigt att köpa en hjälm för 10 000 🙂

      Svara
  7. rackemarie

    Man bör väl byta hjälm vart femte år också även om man inte trillat på huvudet. Blir dyrt det! Satte en sån där svindyr hjälm på mitt huvud. Inte skön och gick inte att ställa in. Skulle inte lägga så mycket pengar även om jag kunde. Säkerhetsmässigt är nog en billigare hjälm minst lika bra.

    Svara
      • Birgitta

        Så här står det på flera ställen på nätet om MC-hjälmar och det mesta torde gälla för ridhjälmar också:

        – Vår rekommendation är att man bör byta till en ny hjälm efter 3-5 år för att få en fullgod säkerhet. Främst för att innanmätet i hjälmen tappar sin stötdämpande förmåga över tiden, eftersom MC-hjälmar är mycket känsliga för fukt och solljus. Ytterligare en faktor som påverkar säkerheten är att hjälmens skal torkar ut och blir skört efter några år.

        Svara
  8. Amanda

    haha, typiskt lilla landet lagomt. Man får inte visa upp en dyr sak, man får inte visa att man har pengar, man får inte visa att man är stolt, nej man ska helst inte synas alls. Varför ska inte hon få visa att hon har fått en dyr och skitsnygg hjälm (enligt mig) som hon fått?? Hon skriver hur tacksam hon är och jag ser faktiskt inte vart du ser att hon skryter någonstans? För att hon visar upp bilden på hjälmen som en läsare hade frågat om hon kunde visa?
    Nej du Birgitta nu är du ute och cyklar.

    Svara
  9. Fanny

    Men herregud! Jag skäms när jag ser detta! Vuxna människor som diskuterar och pikar ett BARN! Ni borde skämmas! Hon fick en fin present. Sluta trycka ner någon annan för att må bättre själva. Jag är 17 år och förstår detta bättre än er/dig! Visst, det är inget fel med att diskutera vare sig hjälmar är värda sitt pris eller ej men håll denna tjejen utanför detta! Detta är inte okej och om du är 46 år borde du veta om det

    Svara
  10. Birgitta

    Oj, oj, oj…. Nu har jag fått flera kommentarer från både hjälmens bloggägare och andra där jag bl.a. av bloggägaren påstås ha kommenterat hjälmen på hennes blogg vilket jag DEFINITIVT inte har gjort. Herregud!
    Jag har inte med ett ord avslöjat henne (finns det bara en flicka i hela världen som har köpt en hjälm för 9500???) men både hon själv och andra har skickat kommentarer till MIN blogg med avslöjande detaljer vilket är anledningen till att jag raderat dessa. JAG vill som sagt inte utpekas som en mobbare men jag ifrågasätter fortfarande om det inte är att skryta om man publicerar inlägg där man berättar om så dyra inköp. Läs MITT inlägg en gång till och rubriken (med ett frågetecken- dvs det är inget påstående) innan ni börjar dra förhastade slutsatser.

    Svara
    • Birgitta

      Det märkliga är att flera som tycker att vi ska hålla tjejen utanför diskussionen skriver väldigt avslöjande i sina kommentarer vem hon är?!?! Varför?!?!

      Svara
  11. Ewa

    så grymt dåligt skrivet!den här bloggen kommer jag aldrig mer klicka in på! så dåligt med avundsjuka o att man trycker ner andra!:-(

    Svara
  12. Frida

    VEM BRYR SIG om att hon skriver ut priset på hjälmen?? De som blir provocerade utav sånt är bara de som är avundsjuka, har inte dom pengarna att lägga på sina egna barn eller liknande. Hon fick hjälmen i PRESENT. Kan vi inte bara vara glada för varandra och sluta missunna varandra saker? Birgitta, det är när vuxna människor som du själv skriver sånt här som hästsverige blir värre. Snälla, var en förebild för dina läsare!

    Svara
  13. Julia Eriksson

    Haha, ATT DU BARA ORKAR BRY DIG?
    Spelar väl ingen roll och det är en sm-ryttare eller nybörjare som fått hjälmen för 9000, ELLER OJ 9500 – FÖRLÅT!
    Det är väl inte hela världen? Om den tjejen blir bortskämd och odräglig är väl ändå inget du lider av? 🙂
    Och du kan vara lugn – tonårstjejerna är inte påväg att förstöra denna sporten. Vi är unga och dumma ibland. MEN vi har ett nytänkande och respekterar andras glädje och gåvor, iaf jag. Även om det är ett ridspö för 40 spänn eller en dyr ridhjälm.
    Jag tycker det hade varit konstigt om ryttaren inte skrev hur tacksam och glad osv hon var? Även om hon inte skrivit priset på hjälmen hade ju folk nosat reda på att ändå? Right? 😉
    Ni visste ju lysande sidor visade det ju sig. Så ta att lugnt och se mellan fingrarna, ta att med en nypa salt. Hon är jätteglad för sin nya hjälm. Kalla det skryt eller acceptera det.

    Svara
  14. Zandra Svensson

    Hörredu Birgitta, det finns ett ordspråk som kallas ” är man inte bäst kan man alltid vara snyggast”. Och du är uppenbarligen inget av det eftersom du måste håna X. Får man fråga hur många SM du har ridit och hur många samshieldhjälmar du gjort dig förtjänt av? Antar att svaret är noll. Ta din avundsjuka och gräv ned i en kompost.

    Svara
  15. M

    Birgitta, om du inte vill hänga ut någon varför skriver du då inlägget överhuvudtaget? Fattar inte varför vissa är så vansinnigt tröga. Man kan hålla det man tycker och tänker för sig själv, inga större problem. Jag tror att det grundas i avundsjuka, det svider i ögonen på folk som ser att någon annan fått något som råkar kosta lite.

    Svara
  16. Katrin

    Ärligt talat, orka bry sig?! Det är väl bra att folk är olika? Tycker det är bra att du t ex vill bo i Staffanstorp, tänk om alla ville bo där – då skulle husen vara mycket dyrare i den byn… Och du trängs gärna på GeKås, jag gillar att det är luftigt inne i märkesbutikerna…

    Svara
  17. Caroline Lundqvist

    Tycker ändå är du är riktigt ostjysst nu. Som vanligt klankar du på människor som inte ens är i närheten av din egen ålder.
    Ibland känns det som om det du skriver handlar om ren avundsjuka. Är det inte dags att du börjar snacka om hästarna många undomar får helt allmänt av sina föräldrar för hundratusen kronors belopp? Eller kavajerna B ponny ryttarna har för 6000 kr, vart kom de pengarna ifrån?
    Det handlar inte om ”fjortis kommentarer” Ger du dig in i leken får du leken tåla.

    Svara
    • Birgitta

      Då ska du läsa kommentarerna på tjejen blogg- för hon har varit vänlig nog att publicera det inlägg jag skrev igår på MIN blogg på SIN egen blogg.

      Jag är enligt hennes läsare både en missunnsam hästkärring och en klimakteriekossa.

      Svara
    • Isabella

      Detta inlägg som Birgitta har skrivit tar jag som en riktig fjortiskommentar!
      Ex ”enligt mig är den jätteful” yadayada och att klanka ner på något som någon fått?! Om du Birgitta skulle få en fin present för en hög summa pengar skulle du då gömma denna present?!

      Svara
  18. Jenny

    Kan man så är det väll absolut inget fel på att köpa dyra saker? Vill man köpa en hjälm för 9500 och har råd med det, så är det väll ens eget val?!! Samma sak vill man köpa Kingsland ridbyxor istället för ett par nobody som ändå går sönder efter ett halvår, varför får man inte då göra det utan att folk ska börja snacka om det?!!! Gud så trött jag är på denna avundsjuka som finns i ridsporten. Acceptera vem du är och vilka förutsättningar du har och sluta jämför er med andra!!!

    Svara
    • Matilda Bäck

      Håller med dig Jenny! Om man har råd med att köpa märkes saker, varför ska man då inte göra det? Tycker inte att det är något fel med det! Självklart skulle jag inte lägga ner de pengarna, eftersom jag inte har de pengarna, men om jag hade så skulle nog också jag göra det! 🙂

      Svara
  19. Matilda Bäck

    Jag tycker det är onödigt att du Birgitta behöver i huvudtaget ”lägga ut” någon i huvudtaget.. Om du inte tycker om märkes utrustning osv osv så kan du väl skriva det att du inte tycker om det, istället för att skriva att en ungdom har en si och så dyr hjälm! Omoget, riktigt omoget!
    Jag tror i själva verket att du är avundsjuk.. kanske inte på just den hjälmen, men om du inte hade varit det hade du inte skrivit detta inlägg som du gjorde det!
    Skit i va andra gör och sköt ditt skulle jag säga. Om du har tillräckligt bra med självkänsla så ska du kunna göra det!
    Tjejen i fråga har sett detta inlägg och jag tror hon blev väldigt sårad! Var glad för andras skull är ett tips!

    Svara
  20. Frida

    Det här är så typiskt svenska avundsjuka. Varför kan hon inte få vara stolt och glad för sin hjälm. Skit samma om den kostar 900 eller 9000. I hennes ögon är det en fin gåva och varför ska någon som inte har ett skit med henne att göra få förstöra detta?

    Svara
  21. Anonym

    Det har väl ingen betydelse om vem som fått vad hit o dit , detta är birgittas blogg där hon ( utan att hänga ut någon) säger sin åsikt om saker o ting . Passar det inte nämnd eller onämnd bloggerska spelar det väl mindre roll . Här finns ingen länk till vem det gäller men anledningen att jag hittade hit är för jag följer den onämndas blogg o trodde här stod massa skräp och länkning o namn nämnda. Totalt fel alltså , jag ser det snarare som den onämnda bloggerskan är ute o reser nu faktiskt o mkt omoget beteende

    Svara
  22. AnonyM

    Ojojoj, har det utan min vetskap skett en hemsk inflation i landet som jag helt och hållet missat!? 😉 Jag minns när JAG tyckte att en hjälm som kostade 700:- var på tok för dyr, och nu handlar det alltså om 9500:- för hjälmarna..?!

    Ja, se denna inflation, Den får de se till att sätta stopp för i brådrasket, annars kostar snart brödlimporna 50 000:- stycket… 😉 Fast det är klart, dagens unga hade väl sett till att be mum ´n ´dad till matsäcken för dagen, inget konstigt med det, eller…?! 😉

    Skriv vad du tycker och tänker Birgitta, det är precis det din blogg är till för, anser jag!

    AnonyM

    Svara
  23. Mamma 1

    Men shit vilka flickor….ja jag vill omnämna er så… har en bortskämd flicka själv…fy fasen vad jag ångrar det, duktig ryttare men vilken djävla tillställning!!! Nu får hon klara sig själv…det har varit för mkt dyrt ditten o datten.Blir förbannad på sådant skitsnack…verkligen Ilands problem. Tjäna pengarna själv flickor! Tänk er för..

    Svara
  24. Catrine

    Det roliga i denna fantastiska historia är att det är bloggerskan Birgitta SJÄLV i hög person som skrev på X blogg att hon har bloggat om henne och lämnade dessutom givetvis sin blogglänk, annars hade nog ingen annan än hennes mamma och de närmast sörjande sett detta. Nu har damen fått 700 nya besökare tack vare hennes ”smarta drag”.
    Hela diskussionen är löjlig och jag ger mig inte in på detaljerna men skäms å Birgittas vägnar!

    Svara
    • Birgitta

      Men snälla Catrine, var har du fått detta ifrån?

      Jag skrev inte på tjejens blogg men såg att något tipsat henne Anonymt och lagt en länk till min blogg.

      Först när bloggägaren själv länkade till min blogg skrev jag EN förklaring på hennes blogg.

      Ta reda på FAKTA innan du uttalar dig!

      Så i stället för att skämmas å MINA vägnar kan du skämmas å dina egna- som jag skrev i en annan kommentar ljuger jag aldrig på bloggen.

      Och att jag skulle ha fått 700 nya läsare bara för att de går in här en enstaka gång är också fel. Jag hoppas du inte tror att det var därför jag skrev inlägget- även om jag är Birgitta 12 år ibland så är inte ens hon så barnslig!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>