Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du står i ett kollektivstall där de 10 hästägarna hjälps åt med in och uttag av hästarna.

En dag när det är någon annans tur att ta in hästarna kommer du på en tid då du vanligtvis inte är i stallet och blir då vittne till hur en av de andra hästägarna rycker tag mycket hårt i din häst (som är iförd grimma och grimskaft)  som hoppar omkring runt den som leder den.

Hur reagerar du:

* Jag tycker att det är utmärkt att hästägaren markerar kraftigt- det är inte ok med hästar som far omkring.

* Jag skäller ut hästägaren då jag är emot hårda tag i denna typ av situationer.

* Jag säger ingenting men kokar inombords då jag är emot hårda tag i denna typ av situationer.

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    För det första så måste jag påpeka att det inte skulle vara MIN häst som hoppade omkring. Jag uppfostrar mina hästar. OM hon hoppade omkring skulle det vara av en anledning, och då skulle jag nog bli sur över korrigeringen (min häst!)

    Men ur ett rent generellt perspektiv: har man ställt sig i kollektivstall där andra, ofta mindre kunniga hästägare har hand om din häst så får man stå ut med lite fel hantering. Att rycka i grimman är inget jag själv skulle göra, det finns långt bättre sätt att korrigera på, och det hade jag nog talat om för personen ifråga. Sättet jag sa det på hade nog tyvärr varit avhängligt min egen dagsform…

    Svara
  2. Titti

    Om det hade varit den hästen jag äger i dag hade jag nog inte brytt mig om det så mycket eftersom han gärna vill dra pennor och fjanta sig och gärna försöker det med alla nya personer han råkar på! Grimma och grimskaft hade säkert inte bekommit honom så mycket! Hade det varit en känsligare häst hade jag frågat vad som hänt och tagit in hästen själv.

    Jag har varit med om ett liknande scenario men då slog vederbörande min häst som gick helt lugnt och snällt brevid!! Jag sa naturligtvis till henne att det inte var ok och att jag inte ville se eller höra att det upprepades igen! Sen bad jag andra ha lite uppsikt när jag inte var där. Jag tror jag sa till i en ganska lugn men vass ton:)!

    Svara
  3. Betty

    Gosh, skulle få spel!
    Men sen när jag lugnat ner mig skulle jag frågat varför och sen sagt till ordentligt på skarpen. Man rycker inte i grimskaftet på huvudet som är så extremt känsligt om det inte är absolut nödvändigt och hästen är en direkt livsfara för människan!
    Av denna anledningen sköter jag hellst min häst så mycket själv som det bara går.

    Kram!

    Svara
  4. Madeleine

    Jag hade frågat varför? Om det hade varit för att min häst bar sig dumt åt, (vilket alla hästar är kapabla till. ) då hade det varit befogat med en tillrättavisning. Och om jag har kommit överens att någon annan ska ta in så överlämnar jag ett ansvar att dom beslutar vad som är riktigt.
    Men jag ber inte heller vem som helst att hantera min häst.

    Svara
  5. rackemarie

    Verkligen ett svårt dilemma. Jag tycker inte att något av de tre svarsalternativen var så bra egentligen. Jag skulle nog fråga vad det var som hade hänt när personen väl fått in min häst eller kanske lugnt gått fram och erbjudit mig att ta över och sedan pratat om situationen när hästen väl kommit in. Hur jag sedan tagit behandlingen av min häst är helt avhängigt av förklaringen och också vilken häst det hade gällt. Hade någon gjort så mot Mollis som är väldigt lätt att göra upprörd och skrämma hade jag gett bättre altarnativ om det skulle hända igen. Nozze hade nog inte förtjänat en sådan behandling heller då han är väldigt väluppfostrad, men också tryggare så han hade nog inte tagit skada . Med en en bråkig, trotsande, tuff unghäst däremot kan det behövas lite tuffa tag tillbaka. Nu händer det väldigt sällan att våra hästar leds in då haginsläppen görs med uppsatta linor (1-3 hästar i varje hage). Hade det varit jag själv som gjort detta vid ett insläpp och blivit utskälld efter noter utan att ägaren tagit reda på orsaken hade jag nog sagt till ägaren att själv ta in sin ***** häst själv hädanefter!

    Svara
  6. Ann

    Enkelt. Om min häst tramsar och hoppar runt (oavsett anledning) SKA den som leder den säga till på skarpen. Mina hästar går ofta »i givakt« till och från hagen. Kanske just för att jag inte accepterar nåt annat. Väl lösa i hagen får de pyssla med exakt vad de vill. Inte när jag leder.

    Svara
    • Anna

      Håller med Ann.
      Skulle däremot bli mer irriterad om jag ser min häst bete sig dumt och ingen säger till honom.

      Svara
      • jannike

        >Håller med Ann och Anna, jag har super pli på min dominanta valack (vi misstänkte klapphingst när jag fick honom) som numera alltid får beröm för att han går så fint trots att han kanske var sist in, hästarna galopperade runt omkring osv. Han är lärd att ”gå fot” oavsett vad omgivningen bjuder på.

        Svara
        • Birgitta

          Och så här tycker jag:

          I den bästa av världar skulle alla ha sådan pli på sina hästar att ANDRA inte skulle behöva ”uppfostra”/ korrigera dom men så ser verkligheten långt ifrån alltid ut.

          Min egen häst tex läser folk mycket bra och kan absolut passa på att hoppa till och/ eller dra iväg om han blir upprörd över något om han känner ”att det går”. Honom får man vara väldigt bestämd mot- jag skulle tex inte låta ett barn gå med honom.

          Jag håller honom själv väldigt kort och skulle han göra något försök till dumhet så ryar jag på honom och rycker eventuellt tag i grimskaftet.

          Skulle jag se någon annan göra detsamma eller till och med rycka tag i honom hårdare än vad jag skulle gjort hade jag tyckt att detta var BRA- så länge vi inte talar om något ”övervåld” eller hur jag ska uttrycka mig.

          Men hästar är stora djur och de ”uppfostrar” VARANDRA också med ibland rejäla tag (som det ser ut för oss människor i alla fall).

          Jag vill inte ha någon ”mjäkis” som låter min häst göra som den vill- just eftersom han läser folk skulle han säkert kunna utnyttja detta och orsaka en olycka.

          Själv tolererar jag inte heller att andras hästar drar iväg med mig, försöker bitas (!) när man leder dom, kastar sig iväg eller vad det nu kan handla om.

          Då rycker jag absolut tag i grimskaftet precis som jag skulle göra med min egen häst.

          Men det är svårt att i ord exakt beskriva hur man bäst korrigerar både den egna och andras hästar- det kan bero så mycket på situationen man hamnar i. Ibland är det mer befogat att agera på ett visst sätt- ibland inte.

          Kan dock i sammanhanget nämna en händelse som lite inspirerade mig till inlägget: det var något en hästägare råkade ut för på ridskolan för många år sedan.

          Hon råkade komma ”oanmäld” vid ett hagintag och får då se hur en annan hästägare sparkar till hennes lilla ponny i magen med en trä-toffla?!?!?!!?

          Det var definitivt inte OK!!!!

          Svara
  7. Johanna

    Det beror på. Om jag vet att hästen kan vara lite svår och behöver tillrättavisningar så tycker jag det är helt ok. Hästen ska kunna gå att leda in från hagen utan att någon ska behöva vara rädd. Det tycker jag är en säkerhetsfråga och lite ryck i grimman är helt ok med mig. Hästen ska också respektera dem som leder den in. Men om jag vet att den vanligvis är lugn och aldrig något problem, så skulle jag såklart fråga vad som hänt.

    Vi hade en häst i ett inackorderingstall, som till trots av hingstkedja och att den alltid fick gå in först, ofta stod på två ben och försökte slita sig…inte så kul för de som skulle hantera den. En gång lyckades den till och med slita sönder en jacka med broddarna när hon reste sig. Det hände också att någon tappade henne när hon gjorde sådär för de blev rädda. Fullt förståeligt men det fick ju bara beteendet att förstärkas. Jag tycker inte ägarna tog sitt ansvar där med att försöka lära hästen att det inte var ok, alt hitta ett annat stall med större hagar där det kanske fungerat bättre. För nästa samvetsfråga är ju; ska man bara ta för givet att alla förväntas hantera en sådan häst och inte ta sitt ansvar som häsägare?

    Min häst var lite svår i början när jag hade honom. Men mer åt det hållet att han blev klaustrofobisk om någon tog för tätt och hårt i grimman. Hade man bara ett grimmskaft och gav honom lite plats följde han med som en hund. Reglerna i det stallet var att ALLA hästar leds in med grimmskaft. Alla visste att han var lite svår och hur de skulle göra. Trots det kommer jag ut en dag och hittar en tjej som fått problem med honom då hon försökt ta honom i bara grimma. Den gången sa jag till henne för jag tyckte det var otroligt dumt at först ignorera regel om grimmskaft, och riskera säkerhet, med en häst hon visste kunde vara lite svår. Ursäkten var att det var ju så kort bit från hage till stall. Nu går han för det mesta fint och kan istället bli lite väl på ibland, då har jag inget problem med att den som hanterar honom korrigerar på lämpligt sätt.

    Svara
    • Birgitta

      Skulle bli mycket arg om jag fick höra att någon ledde min häst i enbart grimma oavsett hur kort avståndet är mellan stall och hage. Snacka om bristande säkerhetstänkande och hur svårt är det att ta ett grimskaft?

      Svara
  8. Betty

    Måste tillägga också: Om jag vet att någon annan än jag ska ta in min häst visar jag hur min häst leds, jag vet ju att han är så väluppfostrad att det värsta han skulle göra är att bli rädd och då korrigerar han sig själv när han är i sina sinnes fulla bruk igen.
    Ingen ska behöva vara orolig eller rädd när de tar in eller ut min häst, det är ju ett ansvar jag har om jag ska låta någon annan hantera honom.

    Därför hade jag fått spel om någon ryckte honom i grimskaftet, detta resulterar att han blir döv och stänger av och det tar någon vecka innan han är normal igen. Detta har hänt tidigare och det är ingen glad, positiv häst jag möter i hagen efteråt.

    Sen tycker jag att man kan visa som sagt hur man hanterar hästen om den blir rädd eller är stissig, det ska vara säkert och gå lätt att hantera ALLA dagar, oavsett om hästen är lugn eller lite stressad.

    Kram!

    Svara
  9. Liv

    Förstår inte varför alla blir så upprörda över lite tillsägelser i ett grimskaft som hänger i en grimma!?!? Helt och hållet ofattbart enligt mig. Om en häst stimmar runt kring mig är det en ren livsfara om jag inte säger till ”på skarpen” (kan knappast kalla ryck i grimskaft på skarpen). Vad ska man göra i detta läge då? Stå och hytta med näven? Säga till hästen (som troligtvis är rätt okontaktbar) att ”nu fååååår du minsann sluta med detta hemska uppförande”? Eller ska man släppa hästen? Hur hade ni gjort? Hade hästen haft ett stigbett i munnen så hade jag däremot blivit både upprörd och arg om jag sett någon stå och slita och dra i hästens mun. Men ett grimskaft… vad är det för djur vi har att göra med? Inte är det små toy-pudlar? Hur i herrens namn tror ni att hingsthanteringen ser ut på vilket stuteri som helst? SEDAN är en HELT annan diskussion att hästar ska kunna gå fint vid sidan, men ALLT kan hända och som de flesta hästägare fått erfara kan alla hästar bli skrämda och i dessa lägen är i alla fall inte jag rädd för att rycka tag i grimskaftet! Sådan hästmisshandlare är jag, haha!

    Svara
    • Lina

      Jag håller helt med dig Liv. Det ät hästar vi hanterar och inte små mini hundar. De tål en hel del, titta på den i hagen och i stora flockar.

      En häst som bråkar kan bli livsfarlig och måst hållas på plats och då måste man ta tag i grimskaftet och kanske tom rycka i det några gånger om hästen är dum. Inte annars så klart.

      Jag jobbar med hästar och vi kräver att alla hästar ska ha kedja och den har vi över nosen på de flesta. 90% av gångerna tar vi inte i den, men den gången det blåser hästarna är stimmiga då behövs den. Och tro inte att just er häst är perfekt bara för att den är det med er. Den kan vara tvärtom när den leds av nån annan eller med en annan häst.

      Svara
        • CeciliaL

          Instammer ocksa! Avskyr nar folk duttar med hastar som om de var sma knahundar. Ett ryck i ett grimskaft kan ju omojligen skada en hast eller ha nagon speciell varaktig effekt – da far man allt ta i for kung och fosterland med en kedja om det ska vara olampligt?! Ett vanligt grimskaft och ett ryck ar ju inte samma sak som att laxa upp hasten och backa den femtio meter medans man hysteriskt ryar at den och skrammer slag pa den. Det finns ju nyanser daremellan!
          Jag skulle tycka det var dumt om nagon ryckte i min hast nar den inte fortjanade det, men skulle inte grina for den sakens skull. Daremot kanner jag mig fortfarande sur pa hovslagaren som slog till en kompis unghast i magen med hammaren nar den sprattlade litet. HUR skulle det hjalpa?! DET tycker jag ar overvald.

          Svara
    • AnnH

      Jag håller med dig till 100% Liv. Accepterar man att andra hanterar ens häst (som det vanligen är i alla inackorderingsstall) får man också acceptera att man använder vanlig normal tillsägning. Har man väldigt mycket special-ideer om hur ens häst ska ledas, eller blir upprörd om någon rycker den lite i grimman, så är det nog bäst man gör det själv. Jämt.

      Bråkar hästen får den ett ryck i grimman, trycker den emot mig smäller jag till den på bogen etc. Verkligen inget övervåld men de är som sagt inte små keldjur.

      Jag vill helst att när andra leder mina hästar (vilket sker varje vecka) ska de ha kedjan under hakan – för extra respekt och minimera risken att något händer. Däremot får man ju vara lite försiktig om man har kedja under eller över nosen. Dels kan man kanske skada hästen dels så kan hästen svara HELT fel om det gör för ont. Ryck i grimman i är ju bara lite »HALLÅ, skärp dig« men med kedja kan det ju orsaka smärta och hästen kan resa sig som följd. OCH då skada den som leder.

      Jag blir galen på en kvinna som ibland hjälper mig som talar med bebisröst med hästarna och ALDRIG ryar tag med dem, även om de släpar runt på henne. Vilket de ibland gör då de inte respekterar henne för fem öre.

      Svara
    • Betty

      Men min pojk går inte att ta i om man rycker och sliter i honom om han råkar bli rädd.
      Han är uppfostrad på ”slag och ryck” och jag ser inget positivt av det.
      Rör man händerna för fort så ryggar han, inte okej ….

      Det är det jag säger. Jag säger inte att en del hästar som är vana vid ryck och slit och inte ”bryr sig” längre så går det kanske lite bättre att göra så men hästens huvud är ju inte av stål och de nerver som sitter på huvudet är ju SUPERkänsliga.
      Menar bara det att vill man ha en mjuk, följsam, harmonisk häst kanske man ska behandla den mjukt, följsamt och harmoniskt också.

      Som jag tidigare skrev för de som missade det: Är hästen en fara, galopperar runt, reser sig på bakbenen eller bits eller så så gör man det man måste för att minimera risken för skada hos ALLA. Ibland måste man.

      Men jag förespråkar att man ska hitta ett bättre sätt än att skrika och använda våld.
      Då kan du inte skylla på hästen när den använder våld tillbaka, liksom.
      Och det är väl det sista vi vill?

      Kram!

      Svara
  10. Serafim

    Jag håller med de flesta här. Problemet är snarare alla ouppfostade hästar som inte har någon respekt för den som leder. Titta på Ponnyakuten och hur många fall handlar inte brister i hanteringen. Tydligt kroppsspråk och lite koll på hur man gör. Nu är min häst väluppfostad men jag har inget emot att den som tar in eller ut påminner henne om att ”du ska även uppföra dig här” skulle det vara ett ryck i grimskaftet är det ingen fara. MEN nu är det ett dominant sto som tål det. Har varit med om känsliga hästar som man absolut INTE kan korrigera på samma sätt. Så det gäller att ha koll på vilken individ det är och hur man kan korrigera dem. Sedan brukar jag ta den minst uppfostade hästen först in som har en tendens att börja springa i hagen… för att undvika att ha total kalabalik på stallgården.

    Jag har stått i stall där ägararna tagit in hingstar i grimma och grimskaft.. för de är ju så snälla. Visst. Säkert. Är ju hingstar, missat det? Så sen kom ju dagen då ena hingsten inte var snäll längre… då hade vi en lös hingst. Så varför inte ha kedja men man måste inte ANVÄNDA den när det inte behövs.

    Svara
  11. Sara

    En häst får ALDRIG gå och trycka på mig med bogen eller passera förbi mig. Då får den ett HÅRT ryck i grimman tills den backar av och när den går ”på sin plats” så är grimskaftet hängande. Jag blir galen på folk som går och smådrar eller trycker tillbaka på en ouppfostrad häst. Hästhantering för mig är att vara som ett elstängsel, innanför ramarna är det bekvämt att vara, försöker man gå utanför så säger det PANG följt av total eftergift när hästen är innanför ramarna igen. Så leder jag ALLA hästar, även din.

    Svara
  12. Lena

    Min prinsessa går som ett ljus när man leder henne. Men skulle man få problem ändå, vill jag gärna att man korrigerar på mitt sätt – genom att backa. Jag tycker att det ser väldigt illa ut när folk i tid o otid rycker tag i hårt i hästarna. Verkar som det är helt andra krav som ställs på andras hästar än sin egen. Ni vet som ”mitt barn å andras ungar”. Jag tycker också att det ser illa utbär man sparkar hästar. Men kanske är det fakti

    Svara
    • Fille

      Men att rygga hästen är väl för guds skull ingen korrigering? Det är ju bara att be hästen att lämna mig utrymme och det skall den göra både framåt, bakåt och åt sidorna om jag begär det. Inte för att straffa den. Men alla har vi våra metoder 🙂

      Svara
    • Lena

      Fille, du får gärna upplysa mig hur man enligt dig korrigerar en häst som dansar runt en pga stress/rädsla/iver/felhantering. Jag tycks behöva det efter 30 år med hästar 🙂
      I senaste ponnyakuten kan du själv se en professionell hästtränare använda metoden, att korrigera en häst genom att den får backa (behöver inte just backa, men man tar över kommandot över hästen, kan lika bra flytta bakdel). Det ger faktiskt flera effekter, häst känner sig lugn för han känner igen ”jobbet” och kan koncentrera sig på det. Det blir jobbigare att ”busa runt” , för då blir det jobb (backa). Du stärks som ledare, du flyttar hästen (precis som i hagen, där ranghög flyttar de ranglåga).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>