Stallplatsförfrågan

Fick nyligen en förfrågan från en läsare (som jag aldrig träffat IRL) om jag inte kan rekommendera någon bra uppstallning med ridhus kring mina egna trakter (Malmö-Lund-Staffanstorp-Dalby) och tänkte slänga ut frågan till er läsare.

Jag är inte ute efter att använda bloggen som någon slags ”utpekare av dåliga stall” utan snarare motsatsen men alla synpunkter mottas givetvis även om jag kanske redigerar eventuella kommentarer.

Att världen är liten bekräftades förresten åter då den frågande läsaren berättade om flera stall som även jag känner till- både bra och dåliga.

Vi konstaterade att det är bra med referenser från folk som står/ stått i olika stall och själv skulle jag också tillägga att i alla fall jag skulle vara väldigt försiktig med att flytta till stall som ständigt annonserar att de har lediga boxplatser.

Sedan tycker man givetvis olika och värderar framför allt olika saker olika högt, för exempelvis mig är ridhus något jag aldrig hade kunnat ge avkall på, varken med denna häst eller hans föregångare.

Så har ni några tips så skicka en kommentar eller maila om ni hellre vill det så lovar jag att vidarebefordra era åsikter.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Jag kan varmt rekommedera Skanör-Falsterbo Ridkubb. 2 halv mil söder om Malmö.
    Fint stall, bra utrymmen för foder och sadlar. Stort bra ridhus som är ledigt ofta. Bra paddock att rida i när vädret tillåter. Helt makalös utredning.
    Det enda som inte får full betyg är hagarna. Dom är ok men inte jätterolig för hästarna.
    2300 per månad och då ingår in och uttag vardagar. Man har ett fodringstillfälle ungefär var tolfte vecka.

    Svara
  2. Titti

    Grymt svårt det där med stall, speciellt om man vill ha allt och till ett rimligt pris!
    Jag vet att det är många som tycker att jag är galen som har min häst på LCR, Lunds Civila rf, men det är det stall som har fungerat allra bäst för mig. Det är ett kollektivstall, med många mindre stallenheter, man hjälps åt med allt som ut/insläpp, fodringar mm. Hagarna är inte optimala men rider du din häst ordentligt så tycker inte jag att det gör något. Goda uterittsmöjligheter, trot eller ej, där det finns möjlighet att både klättra och galoppera! Bra ridhus med bra underlag och förvånansvärt få ryttare som rider samtidigt. På sommarhalvåret finns det dessutom två stora utebanor. Man har full koll på foder och halm då man köper in allt själv, hösilage köper man in sig på i olika system. Det bästa är att det är som att ha ett eget stall fast man slipper den tunga biten att ha ansvaret för allt!! Går något sönder säger man till så fixas det! har du dessutom en häst som är renlig och äter lite så blir det även ganska billigt! Pluss för att man kan komma dit utan bil!!

    Svara
    • Birgitta

      Kreon har faktiskt stått på LCR ett kort tag som unghäst när han var utlånad :).

      Jag kan absolut se fördelar med att stå på en ridskola- gjorde ju själv det i 20 (!) års tid.

      Hade man inte begränsat hagtiden till 3 timmar/ dag samt drastiskt förändrat mina möjligheter att rida innan jobbet hade jag troligtvis inte flyttat även om det med facit i hand var tur att jag trots allt gjorde det.

      Just Kreon hade aldrig klarat av miljön på den ridskolan; för många hästar, för långt till hagarna och framför allt för stökig utemiljö med travare och galoppörer som man hade riskerat att ”få i häcken” när man är ute och rider. Men mina andra, mycket lugnare hästar trivdes hur bra som helst så vitt jag kunde bedöma.

      Svara
      • Titti

        Jag har sett Kreon IRL faktiskt! Tyckte han var en fin häst redan som unghäst, han var dock inte den lugnaste att rida in om jag inte minns helt fel, bralla som en rodeohäst kunde han minsann;)!

        Svara
          • Titti

            Han var nog inriden men hade stått ett längre tag efter det tror jag. Han betedde sig som om han nyligen var inriden. Jag har fått hjäpa till någon gång när han inte ville gå framåt och min kompis, som är kamikaze pilot, fick sitta upp och då hade han värsta rodeon med henne! Kul att det går så mycket framåt nu;)!

            Han verkade inte helt lätt att ha och göra med när han stod på LCR, men snygg var han och fint rörde han sig:) Säger man inte att det är dom besvärligaste hästarna som blir dom bästa när man väl kommer igenom!!

            Vi har faktiskt fler beröringspunkter, jag fick stallplats i stora stallet hos er, jag stod även i kö på att komma in i ditt lilla stall. Samtidigt som jag fick plats i ert stora stall fick jag även stallplats på LCR och valde LCR då det blev en lägre kostnad för mig där. Jag och tidigare nämnda väninna har därför varit inne i ditt stall och då såg vi att Kreon stod där och konstaterade att han hade stått på LCR. Jag har ävern periodvis tränat för din hyresvärd i ert ridhus. Denna lilla värld vi lever i;)!!

          • Birgitta

            Ja, att i princip alla känner alla kan faktiskt nästan skrämma mig ibland :).

            Då har vi kanske också träffats? Har ett svagt minne av att någon kom på besök till vårt stall och kände igen Kreon?

  3. jannike

    Har stått på flera olika ställen men kan faktiskt rekommendera http://www.bjorkarf.se/ står där själv och hagarna är bra, finns 20 hektar stor året runt hage som 10-15 hästar går i, håller även för sommarbete om man inte har en allt för svårfödd häst. Helt ok ridhus som endast används av de som står på anläggningen. Kanon uterittsmöjligheter. Stallet drivs som kollektiv men man kan köpa morgonfodring-utsläpp samt intag vardagar.

    Svara
    • Birgitta

      Hi hi…världen är liten :). För…tja om inte ”tusen år sedan” så i vart fall…typ nästan 30 så var jag tillsammans med en travkille som hade haft någon häst på Björka.

      Fast det är säkert mycket upprustat sedan dess :).

      Det jag hört är att det är mest hobbyryttare utan direkta tränings/ tävlingsambitioner som står där- stämmer det?

      Vad betalar du i stallhyra?

      Svara
      • jannike

        Alltså vi är inte många men ett fåtal har iaf träningsambitioner, sen en del sällskapshästar mer än rena träningshästar. Så ett renodlat tävlingsstall är det inte. Min kallhyra ligger på 1600kr, då jag har en av de största nybyggda boxarna till min häst. Sen tillkommer utsläpp/morgonfodring, kvällsfodring och då ev intag, vi är några som samsas om intaget på vardagarna. Strö köps in tillsammans likaså hösilage. 3 tränare kommer regelbudet, 2 dressyr en AR sedan finns där hopptränare på plats. Vi är iaf ett glatt gäng som samsas oavsett inriktning och ambitioner.

        Svara
        • Birgitta

          Enligt din bloggpresentation bor du i Vellinge? I dom trakterna verkar det finnas mängder av bra stall -Gamlegård, Vellinge Hästsportförening, Lundegård (tidigare iaf, nu ska det tydligen säljas exekutivt) osv.

          Svara
          • jannike

            Jag har stått på gammelgård och stall+ridhus toppen, men ridbanans material(paddex) säger många hästar aj aj om och enligt mig är där för få hagar för alla hästarna. Det var (då iaf) tvunget att 4 hästar gick ihop eller om man hade hästen ensam så var det liten hage som gällde. När jag stod där gick det inte riktigt ihop hästmässigt med att ha 4 hästar som trivdes ihop i alla hagar och då fanns där inga alternativ. Men bryr man sig inte så mycket om det så är där ju bra. Inga uterittsmöjligheter heller dock.

  4. Thomas

    Hej.

    Jag bor i Vellinge och kan svara lite på VHF och Gamlegård.
    Gamlegård – Bra skött inackorderings-stall med stora hagar, ridhus med mycket bra underlag. Foder hanteras av ägaren Cecilia.

    Vellinge Hästsportförening (VHF) – 3 välskötta stall för ridskola, ridgymnasium samt privathästar. 3st ridhus. på dagtid är 2 av ridhusen ofta lediga, det 3’e används då av gymnasiet. På kvällstid används 2 ridhus av ridskola, det 3’e finns då för privatryttare eller träning. Både hopp- och dressyrträning samt en del tävlingsverksamhet.

    Svara
  5. Birgitta

    En bloggläsare står på Gammelgård och trivs utmärkt.

    Jag vet inte hur deras hagar ser ut men tänker spontant att man som stallägare MÅSTE kunna erbjuda alternativet att hästar kan gå själva.

    Dels kan det ju bli så att hästar som tidigare fungerat ihop plötsligt inte gör det och dels finns det (väl?) hästar som andra hästägare inte vill ha sin häst ute med- som Kreon som JAGAR andra hästar. Jag skulle i alla fall inte vilja släppa ihop min häst med honom då han både jagat ut sin bror ur hagen och jagat sin mor så hon blev kroniskt halt.

    Svara
    • jannike

      Hagarna är helt ok, finns sommar och vinterhage till alla hästar som kan gå ihop men när jag stod där iaf så fanns inte så många hagar till de som var tvungna att gå ensamma, 2-4 st bara. Vet att det inte är Cissis filosofi att ha hästar själva så därför prioriterar hon nog bort de inackorderingarna och föredrar nog hästar som kan gå ihop, men det är inte alltid att man kan hitta 4+4+4+4 fungerande grupper, därför jag tog beslutet att flytta för att jag tyckte att det blev lite som ett tvång om man ville ha sällskap åt sin häst.

      Svara
      • Birgitta

        Förstår dig.

        Även om jag I SAK förespråkar att hästar ska gå ihop så har jag ibland själv haft mina hästar ensamma. Archie gick ensam i slutet eftersom våra hagar här är så små och Kreons små ”idéer” hade nog ingen hästägare ställt upp på å sin hästs vägnar.

        Svara
        • jannike

          Nä håller fullständigt med dig, två och två är inte min häst rolig då han är uppvuxen med 20tal hästar på lösdrift som kunde underhålla honom, finns väldigt få hästar som orkar med att underhålla honom dag ut o dag in så jag är lycklig så länge vår 20 hektar kuperade hage är brukbar( inte just nu pga all snömodd/is) för han blir odräglig, är som en valp som bara vill leka heeeeela tiden. Så länge det fungerar är jag för att hästarna har sällskap men inte under orimliga omständigheter,

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>