Dagens (hästhårs)fråga från Birgitta 12 år

Jag har ibland märkt att jag har chockat andra dressyrryttare svårt genom att inte fläta mina hästars pannlugg när de tävlar.

Birgitta 12 år tycker att det är finare när pannluggen är utsläppt som på en busponny medan många vuxna inte kan fatta varför man inte flätar hela hästens hår.

Så idag undrar 12-åringen om ni också tycker att hästens huvud ser så naket och oproportionerligt stort ut utan hår i ansiktet eller om ni håller på traditionerna?

Flätad pannlugg eller ej?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Personligen tycker jag att det ska knoppas även i luggen i dressyr.. Är lite konservativ där då jag anser att man ska hålla den ” stilrena” modellen på både häst o ryttare. När vi tävlar hoppning knoppar vi inte alls, men har matchande utrustning på häst o ryttare. På tävling visas ekipaget ju lite extra o oavsett vilken nivå du är på , så mottot ” helt, rent o snyggt” gäller för oss. MEN detta beror kanske på att reglerna i dressyr/hoppning inte förändrats särskilt mycket under mina 36 år jag hållit på. O manen kan vara bra att ha när man sitter på en pigg ponny som anser att efter mat är hoppning det bästa som finns! Mvh Linda

    Svara
  2. JohannaB

    Flätar inte pannluggen. Tycker min häst har så vacker färg på taglet (ljusare än kroppen, flaxfux) och tycker därför att hon är snyggare i utsläppt pannlugg!

    Svara
  3. Anja

    Usch!!!! Fullkomligen avskyr icke knoppad pannlugg. Antigen knoppar man allt eller inget. Ser mycket slarvigt och schavigt ut enligt mig. Gillar för övrigt inte när man inte fixar till sitt eget hår, utan det hänger och slänger.
    Tilläggas att jag är hoppryttare och gillar till exempel alla nya färger på kavajer och dylikt. Har för övrigt inga problem med att inte knoppa hopphästen. Men som sagt allt eller inget =)

    Svara
  4. Anna-Carin

    Ena hästen ser inte klok ut med flätad pannlugg så hon får ha utsläppt medan den andra hästen är supersöt med sin knopp i luggen så han får ha 🙂

    Svara
  5. Cia

    Jag flätar pannluggen, men har funderingar på att låta den vara då Winston också har tjock och fin pannlugg.
    Vad sjutton kunde Kyra rida Matador i VM och OS med oflätad pannlugg så kan man väl få göra som det faller en in.
    Dilemmat med att ha pannluggen oflätad ’är att pannbandet inte kommer till sin fulla rätt och det vill jag ju gärna göra reklam för 🙂

    Svara
  6. Minstral

    Antingen flätar man allt eller inget. Ser väldigt amatörmässigt ut med utsläppt pannlugg, funkar på lägre ponnyklasser och pay and ride möjligtvis men sen är det flätad pannlugg som gäller. Jag gillar det enhetliga, samma med hjälm och frack – ser inte klokt ut. Håller med Minna Teldes ord om att skippa fracken om man ska skippa hatten, att kombinera hjälm och frack blir lite varken eller, detsamma gäller för flätningen. Tycker jag alltså:)

    Svara
  7. Blomman

    Min häst har så litet huvud så han ser verkligen ut som en ponny om pannluggen är utsläppt, alltså knoppar jag alltid. Dock kan jag absolut tycka att det är fint med utsläppt lugg, beror helt på häst.
    /Lisa

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    Det beror på hur hästen ser ut. Min Ax såg ut som en ko med en stor bula mellan öronen med flätad lugg – hon fick ha utsläppt. Am har tunn babylugg som är svår att fläta, men oftast gör jag det. X (som jag är frisyransvarig för när maken tävlar) som har lång och tjock pannlugg tycker jag är finast med knopp, även om den blir nästan kanelbullestor. Husse är inte lika övertygad. När han tävlar WE blir det oftast en fläta som inte är ihoprullad i luggen. I dressyr får han finna sig i att det är knopp.

    Svara
  9. Betty

    Tycker det beror på hästen och ryttarens personlighet 🙂
    Men jag tycker att det är få saker som kan få min gullighets-nerv att rycka som en ponny med yvig pannlugg som nästan hänger i ögonen som struttar runt med en liten tjej med håret på ända under hjälmen 😉
    Dock tycker jag att det kan vara väldigt snyggt med flätat och knoppat på en större häst med mycker hals, och då tycker jag som ovan: antingen knoppar man och flätar allt hår eller så låter man det helt enkelt bara vara.

    Kram!

    Svara
  10. Liv

    Alltid oflätad pannlugg. Ser vackert ut, i synnerhet om hästen riktigt rejäl pannlugg. Jag tycker att det ser för strikt och naket ut med knopp. Fult dessutom 🙂

    Svara
  11. Birgitta

    Oj, snacka om att denna fråga verkligen delar läsarna i 3 läger: alltid flätad pannlugg, aldrig flätad pannlugg och ”beror på” :).

    Ska jag vara helt ärlig så är jag inte total motståndare mot att fläta luggen men alla mina hästar utom Archie har haft sådana klena luggar att det knappt gått att få ihop en fläta (Kreon framför allt) och Archie hade tvärtom så tjock bus-ponnylugg att det klädde honom att ha den utsläppt.

    Svara
  12. Lisa

    Flätad pannlugg. Har hästar som inte har många strån till pannlugg men det går ändå att få till en hyfsad inbakad fläta som i sin tur blir en liten knopp och man bara lär sig tekniken. För mig ser det lika slarvigt och ovårdat ut att rida med oflätad pannlugg (eller man!) som att låta ens eget hår ”hänga och slänga” utanför hjälmen.

    Svara
  13. Emma

    Flätad! Samma gäller för ryttarens hår, sätt upp det. Ser så mycket trevligare och prydligare ut och förhöjer helhetsintrycket tycker jag 🙂

    Svara
  14. rackemarie

    Araben var fin med såväl oflätad som flätad pannlugg. Men annars tycker jag generellt att det är tjusigast med knoppad lugg.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>