Lördag- hingsten har talat!

Idag åkte jag och Kreon till Dagstorportens ryttarförening där vi mötte upp X för att de 2 sistnämnda skulle rida en LA:4.

Jag var väldigt positivt inställd till tävlingen redan från början; Kreon har varit mycket lugn hela veckan, känts jättefin och när vi kom fram till tävlingsplatsen lufsade han bredvid mig som en hund.

Även framridningen gick mycket städat tillväga, i alla fall de 40 första minuterna.

När det var 5 minuter kvar kände sig Kreon nog tvungen att visa att de gamla takterna inte hade gått ur HELT, från ingenstans sparkade han bakut 3-4 gånger (AJJJJ sa Dagstorps sarg!!!) men sedan lugnade han ner sig hyfsat igen.

”Plötsligt händer det” sa X lite skämtsamt fast medan man i reklamen får en plötslig miljonvinst så kan jag inte påstå att Kreons plötsliga ”anfall” är något positivt.

Som lök på sparka-bakut-laxen började 2 andra hästar (från samma stall) att vrålgnägga till varandra på tävlingsplatsen och Kreon, som i princip ALDRIG gnäggar åt andra djur, kom plötsligt på att han en gång i tiden varit HINGST och hur dessa kan låta.

Så han svarade dessa 2 hästar för full hals (AJJJJ sa mina och X:s öron) och tyvärr fortsatte han med detta under säkert halva programmet inne på banan.

Och när en häst hingstgnäggar BLIR den lite per automatik spänd vilket kommenterades i ungefär 50 % av protokollet men X red ändå ihop 62,5 % OCH lyckades hålla Kreon på den icke-konstrande mattan.

Idag syntes ingen hård-piskande svans och det blev inte ett enda byte i galoppen (halleluja!!!), inte heller var någon fattning av ”skjuten-ur-en-kanon-karaktär”.

Men djurets superskritt som han utan ansträngning kan visa 8-9-mässigt var för spänd för att få några högre siffror, en bakdelsvändning gjordes i princip inte (pga lyssnandet efter de andra hästarna) och sedan var det som sagt SPÄND, SPÄND, SPÄND lite överallt.

Tråkigt så klart men ska jag vara ärlig tar jag tusen gånger hellre SPÄND än MUPPIG om ni förstår vad jag menar; jag vill hellre att Kreon genomför det han ska med ”bara” spänd kropp än att han far iväg, byter galopp, sparkar bakut- det skrämmer mig mer och ökar mycket sannolikheten för att jag ska ramla av.

Jag TROR faktiskt inte att detta hingstgnäggande kommer att vara någon ny grej på Kreons repetoar- jag ”skyller” på de andra 2 hästarna som drog igång detta och dels är det ganska ovanligt att hästar skriker så efter varandra och dels så är Kreon ”i sig själv” ingen häst som har dessa ljud för sig.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dreesyrtant

    Jag ler igenkännande varje gång jag läser om dina bravader både på tävlingsplats och ute i naturen. Våra hästar är väldigt lika och jag tror det är att de är lite hingstiga. Jag glömmer aldrig en tävling när min gnäggade sig igenom ett helt program för att svara en hingst utanför. Han gnäggade så han skakade i kroppen. Ingen rolig känsla… men det har han inte gjort igen. Min är nu nio år och nu känns det som om han har blivit redo i knopp och kropp. Kan numera rida ut både med sällskap och själv utan att ramla ner för stup, fastna i gärsgårdar, backa 200 m, stå på bakbenen eller snurra nitton varv för att få djuret att gå fram. Jag har alltid kallat min en resväska och jag älskade din liknelse med att man stoppar ju en del energi, engagemang och tålamod i den där väskan men så håller den längre och ger faktiskt fler upplevelser än en handväska.
    Kämpa på, jag har som sagt haft min sedan han var 2,5 och nu ska vi debutera MSV:B, men framför allt så är han lugnare. Det kommer bli så bra när Kreon är redo!

    Svara
    • Birgitta

      Nu är det min tur att nicka igenkännande- EXAKT så är det!

      Att Kreon hittills inte ramlat ner för stup, fastnat i saker mm får jag tillskriva både TUR och hans extremt goda balans vilken också TYVÄRR gör att han VÅGAR ställa sig och balansera 2 millimeter från ett stup, stegra sig rak som ett streck i kroppen och ur detta göra en halvpiruett utan att tappa balansen osv- han vet att han kan så att säga. Nu var det ju länge sedan han var riktigt otäck ute men jag har inte glömt….

      Jag förstår mer och mer att Kreon faktiskt ÄR just hingstig och även X har ju berättat att han var ”väldigt hingstig när han VAR hingst”.

      Så mycket av det han pysslar med är väl olika former av flock-grejer som han helt enkelt pysslar med eller försöker pyssla med.

      Det låter mycket lovande med din häst och jag hoppas innerligt att även Kreon stannar kvar på den fina väg vi numera slagit in på.

      Svara
  2. Dagge

    Roligt att läsa att han inte ”muppade” sig idag, även om han var spänd!!! Hejja!!! 🙂

    Svara
  3. JohannaB

    Jag tycker DU imponerar stort med din positiva attityd och ditt tålamod! 🙂
    Bra jobbat!

    Svara
    • Birgitta

      Det beror ju på att jag tycker så mycket om hästen och vill tro på den.

      Men även mitt tålamod kommer att ha ett slut- precis som det hade med föregående hästar, även om det tog flera ÅR.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>