Lite om hur jag dressyrjobbar, del 1

Eftersom jag har förstått att en del läsare tycker om lite mer förklarande dressyrinlägg, dvs inte bara ”idag red jag mycket skolor och övergångar” utan VARFÖR man rider som man gör tänkte jag i 2 delar ge MIN mycket kortfattade  syn på det jag arbetar med MIN häst och varför.

Så detta kommer alltså inte att vara en manual för andra att ”om du gör precis som jag så får du precis samma resultat”- som jag ser det så är hästar för olika för att samma approach ska fungera på alla djur och olika hästar har också olika styrkor och svagheter som man behöver lägga mer eller mindre fokus på.

Dessutom är man ju som ryttare mer eller mindre skicklig på olika saker och kan själv ha väldigt svårt för vissa saker och det påverkar ju givetvis också.

Men så här tänker jag:

Så jobbar jag med traven:

Medan Kreon har en naturligt bra skritt och galopp är hans trav av svagare kvalité.

Den kan bli springig- dvs om man begär en ökning så får man bara 4 ben som trummar på snabbare, inte det ”häng”/ svävmoment man eftersträvar.

Jag arbetar mycket med att kunna variera traven och få just det där svävmomentet- både i ökningar och minskningar.

När man minskar traven ska det inte kännas som att hästen liksom ”hackar fram” eller ”skritt-travar” utan jag vill att benen ska förbli mjuka och ”bara” trava långsammare.

Samma sak i ökningarna- benen ska inte pinna på SNABBARE medan man som ryttare känner att inälvorna håller på att ramla ur utan det ska fortfarande vara mjukt och gungande.

För att träna upp/ förbättra traven använder jag mig väldigt mycket av övergångar mellan trav och galopp. Jag upplever att man i avbrottet ur galopp kan få det där gunget jag vill ha och sedan gäller det att försöka hålla kvar det så länge som möjligt. Viktigt är då att man inte bromsar för tvärt i avbrottet utan att man får ett tydligt FLYT mellan galoppen och traven, dvs galopp och direkt trav, inte galopp, hack där hästen bromsar upp och sedan trav.

Jag tränar också på att växla tempo i traven på volten då det av mig upplevs som lättare än på raka linjer.

Jag rider korta sekvenser, ökar tex och tar sedan tillbaka INNAN gunget försvinner och ersätts av de trummande benen.

Så jobbar jag med galoppen:

Ett av problemen jag haft med Kreons galopp har varit att han gärna galopperat som i ”en dålig sluta”, dvs lite halvkrokig eller som om man tänker sig en jätte-banan.

För att råda bot på detta har jag ridit mycket förvänd sluta i galoppen eller i vart fall TÄNKT förvänd sluta.

Fokus på att verkligen ha hästen på yttertygeln och hellre motställa ibland eller ha honom rak i halsen även på volten.

Så; det var allt för idag, imorgon ska jag berätta om hur jag jobbar med ökad stryka, olika rörelser och lösgjordhet.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. CeciliaL

  Intressant! Och mkt roligare att läsa än ”jag gjorde litet slutor” typ av inlägg. 🙂

  Svara
 2. Dagge

  Kan du inte berätta hur du jobbar med utbildningsskalan?? Takt, lösgjordhet, kontakt, raktiktning, schwung, samling :-). Det blir lixom en annan skärning ….

  Svara
  • Birgitta

   Jo, så kunde jag ha valt att beskriva mitt arbete, dvs utefter utbildningsskalan men nu har jag redan skrivit färdigt del 2 i mitt inlägg och tror att man kan utläsa en hel del av hur jag arbetar med denna (utbildningsskalan) även om jag inte har spaltat upp det som du hade önskat.

   Hur jag tex jobbar med takten framgår ganska tydligt av ”hur jag arbetar med traven”, i skritten arbetar jag aldrig direkt med takten (min häst har en fantastisk skritt) och knappast heller i galoppen som också är mycket taktmässig. Sedan kan man så klart träna på att förändra takten och det gör jag också men mitt fokus ligger inte på detta just nu.

   Det jag beskriver i dessa 2 inlägg är det jag FOKUSERAR/ lägger tonvikt på JUST NU och det förändras så klart över tid.

   Men jag lovar att göra några tillägg i del 2 som kanske ännu tydligare förklarar vad jag jobbar med och då utifrån utbildningsskalan

   Svara
   • Dagge

    Jag skulle precis lägga till en kommentar och säga att det verkligen var roligt att läsa lite mer specifikt om hur ni jobbar!!! Det kom lixom bort i min iver att veta mer :-D. Ser fram emot del 2!!! 🙂

    Svara
    • Birgitta

     Den kommer imorgon och jag har lagt till en del nu. Men fortfarande får man betänka att detta är kortfattade tankar- jag är inte så bra på att förklara saker i skrift kring min ridning vilket bidrar till att jag inte gör det så ofta.

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>