Skilda världar

Ibland när jag vill läsa om hästhållning som kan skilja sig diametralt från min egen på alla möjliga sätt och vis går jag in och läser på Bukefalos olika forum.

De är ofta fulla av sådant som jag skakar förundrat på huvudet åt- av alla möjliga anledningar.

Och ofta finns det ju inte ett rätt eller fel- bara olika sätt att resonera och agera på.

Dagens ”oh my” kom när jag läser om en hästägare som ger sin häst stråfoder 6 (SEX) gånger om dagen.

Min spontana undran måste bli om personen LEVER i stallet och även om den gör det; snacka om att binda upp sig något enormt ( i alla fall om man har eget stall som i detta fallet).

Nog för att jag själv är oftare i stallet än många som står inackorderade men detta tyckte jag verkligen var overkill och inget jag skulle ägna mig åt- så otroligt jobbigt! Men som sagt…man är olika och prioriterar därefter….

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    En tanke dyker ju upp lite sådär.. Går hästen ute i hage om dagen? O hur mycket/lite får den åt gången? Och framför allt, varför sex ggr om dan? Men som du säger, alla gör vi olika!

    Svara
  2. Åse

    Tja.. Våra herrar får hösilage 5 gg/ dygn. Frukost ute 5.30, lunch ute vid 11 tiden på em ca 15.30 i samband med att dom kommer in, vid 19-tiden kvällsmat och natthö ca 22.00. Dom äter ca 8-10 kg på vinterhalvåret. Mindre övriga tider eftersom de bara går i gräshagar. I övrigt äter de 3 stora Herrarna ca 2 kg havre fördelat på 3 mål, betfor på kvällen. Dom mår sååå bra med denna rutin. Men som sagt vi är olika och har olika möjligheter:)))

    Svara
    • Birgitta

      Betvivlar inte att det är bra att fodra många gånger- tvärtom, men jag skulle inte själv vilja binda upp mig så pass mycket som 6 fodringar kräver.

      Jag är glad att jag har en långsamätare som får de 3 fodringarna att räcka i princip dygnet runt.

      Svara
  3. Madeleine

    Jag har börjat med småmaskigt hönät vid em. Då räcker det målet åtminstonde längre.

    Svara
  4. Linn

    Fast vad är det att ojja sig över, att någon väljer att fodra 6 gånger per dag? Ja hon väljer att göra det, och? Det finns väl tonvis med exempel på dålig hästhållning att ägna sina bryderier åt.

    Svara
    • Birgitta

      Ingen ojar sig och jag konstaterar bara att hästmänniskor ibland gör väldigt OLIKA, inte FEL.

      Hade jag velat ”leta fel” finns det helt andra exempel man kan ge, om man vill (vilket inte är inläggets avsikt).

      Och jag ser inga fel att ibland påtala olikheter- de kan få en att tänka till hur man själv gör och varför.

      Svara
  5. Lena B

    Min får hö fem ggr/dag, ibland mer… först frukost hö, sen är personalen snäll och tar med en påse till hagen, sen när hon kommer in. När jag kommer till stallet så fyller jag ett finmaskigt nät och sen ger personalen kvällhö. Vi gör så här för att försöka undvika att hon får kolik igen. En av veterinärerna jag pratade med föreslog på allvar att jag skulle ge hästen en högiva varannan timme!! Då hade jag nog fått sluta jobba helt…

    Svara
  6. Marie

    Där jag har min häst (ägaren och 2 inackorderade ) får hästarna hö 4 om dagen morgon, middag, em, kväll. Morgon och kväll fodrar ägaren och middag och em hjälps vi åt med !

    Svara
  7. rackemarie

    Så här gör vi. Frukosthö vid 7.00 i hagen. Lunch ca 12.00 i hagen. Middag ca 16.00 inne. Kväll ca 19.00 i stora stallet. I lilla stallet där alla andra hyresgäster står utom min röde kan kvällsgivan variera mer i tid. Siste man kvällsfodrar. Därför får Mollis alltid rejält med hö i sitt hönät innan vi åker hem och lite mindre i kvällskassen. Skulle jag av någon anledning behöva fodra riktigt ofta skulle jag definitivt testa med SMH-nät i hagen och boxen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>