Stall-lindor vs stallbandage

stallbandage

 

Idag tänkte jag att vi skulle diskutera det här med stall-lindor vs stallbandage.

Jag brukade själv tidigare använda de förstnämnda då och då men sedan jag upptäckte stallbandagen finns det inte på kartan att jag skulle lägga tid på att linda på och av lindor.

Själv har jag back-on-tracks stallbandage som var tämligen dyra när de köptes (kostar väl uppåt en tusenlapp numera) men jag har också sett kopior som bara kostat några hundralappar.

Just kostnaden skulle väl vara det enda som talar till stall-lindornas fördel eller kan ni komma på något annat?

För det går ju supersnabbt att sätta på stallbandagen, man riskerar inte att som med lindor ”göra fel” (linda för hårt, för löst) och ramlar de av så kan inte hästen trassla in sig på samma sätt som i en linda.

Så vad säger ni, den samlade läsekretsen; har ni också förpassat lindorna till soporna eller föredrar ni dom framför stallbandagen? Varför i så fall?

Ett tips förresten om man tycker att back-on-tracks stallbandage är för dyra är att kolla efter begagnade dito. Jag köpte ett par jättefina på Blocket för runt 300:–.     

Och om någon undrar; jag använder mina stallbandage efter lite mer ansträngande träningar/ tävling- inte dagligdags.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag släpper ju ut hästarna före jobbet, i kläderna jag ska ha på jobbet – så minimum arbete med hästarna då gäller. När Am hade sin ligamentsskada hade hon BoT-paddar på nätterna, lätta att dra av. Vi byter för övrigt inga täcken på morgonen heller.

    Svara
  2. rackemarie

    Om någon av våra hästar skulle vara lindade eller stå med bandage över natten skulle jag nog få åka upp och ta av dessa själv innan utsläpp är jag rädd. Vi har också rationaliserat bort täckespåklädning på morgonen. Funkar bra med dagens täcken som andas.
    Men skulle jag vara tvingad att välja mellan lindor och färdiga bandage väljer jag färdiga. Lindar inte när jag rider heller numera. Skydd/damasker duger bra till vardags.

    Svara
  3. Madeleine

    Förra hästen hade BoT med kardborrband. Nuvarande använder jag inga bandage på. (Peppar, peppar).
    Byter inte täcke heller. För övrigt ett ord som jag är allergisk mot , PYJAMAS till hästar !

    Svara
  4. Johanna

    Lindar med BoT paddar vid behov. Tycker de sitter bättre och blir definitivt billigare i längden då min häst ibland själv plockar av dem under natten…trots att jag dränker dem i antibit. Använder färdiga bandage med kardborre och boots vid transport.

    Svara
  5. Sandra

    Har vanliga stallbandage där jag har bytt ut de medföljande paddarna mot BoT-paddar. Använder de dock bara vid hårdare ansträngning, då tar jag själv av dem vid morgonfodringen.. inte alltid så pigg på att pyssla med sådant varje morgon 🙂

    Svara
  6. G

    Här kommer ett sent inlägg ang BoTs bandage. Jag läste nyligen i nån buke-tråd om en tjej som diskuterat dessa med en försäljare som menade på att effektiven av tyget är kraftigt försämrad efter ett halvår. Det är ju jädrigt dyrt det för ett par bandage som sen är praktiskt taget som ett vanligt tyg efter 6 månader. Har du hört något om det?
    De är ju jäkligt praktiska som du skriver, så man slipper linda, men behöver man något värmande under sen när effektiven gått ur tyget? I samma tråd tipsades det om att linda med gladpack runt benet och sen linda som vanligt över. Kanske går att köra med gladpack under BoTs?

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag har inte hört att effekten avtar över tid. Det jag kanske skulle kunna gissa är att effekten avtar om man tvättar skydden väldigt ofta men det är rena spekulationer från min sida.

      Jag har ett BoT-nättäcke och har haft detta i säkert 3 år. Det används sporadiskt och kan bli liggande i flera månader. Jag tycker att det alstrar en otrolig värme men har å andra sidan inte direkt jämfört med andra täcken. Kanske värmer ett tjockt vinterräcke lika bra?

      Skydden har jag inte i tron att de alstrar MER värme än stall-lindor men benen är i alla fall LIKA varma när jag tar av skydden, de få gånger jag använder dom. Och dom är också flera år gamla.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>