Dagens (sporr)fråga

Med anledning av en diskussion jag deltog i nyligen skulle jag vilja höra er syn på det här med att rida med sporrar på unghästar.

Tycker ni att det är bra, egalt eller förkastligt att rida med sporrar på en 3-åring? Varför?

När tycker ni i allmänhet att man ”ska” börja rida med sporrar?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag rider normalt inte med sporrar på en treåring. Ofta är ju en så ung häst rätt vinglig, och jag vill ju inte riskera att råka vingla in sporren i sidan på hästen. Sporren är för mig i första hand ett sätt att göra hjälperna mer distinkta. Jag tycker t ex att jag får bättre precision i bytena med sporrar. Den precisionen behöver jag inte på en unghäst. Min 08-a fick några istadighetsanfall förra året, som fyraåring. Inte heller då såg jag sporrar som en lösning, bättre att använda spöt i lagom grad för att tala om att inget annat än framåt är acceptabelt. Jag börjar alltså använda sporrar vid den utbildningsståndpunkt när jag känner att hästen är välbalanserad och jag själv vill kunna rida med ökad precision. Någonstans mellan LB och LA brukar det vara.

    Svara
  2. Prick

    Är det en duktig (beridare) ryttare spelar det ingen roll. Sporren används inte om den inte behövs. En sämre (amatör/hobby-) ryttare kanske ska tänka ett varv till, dvs sporren kan göra mest skada.

    Sporrar kan man lägga till när hästen är ordentligt grundriden och förstår alla hjälper. Exakt hur gammal hästen är då är ju individuellt.

    Svara
  3. Emma

    Jag har sporrar på min fyraåring. Började med det för att kunna trycka till när han inte tar skänkeln. Bättre att han lär sig från början att skänkel betyder fram. Använder de inte när han går av sig självt utan är då still med skänkeln. Ser inget fel med att använda det på unga hästar, om det behövs och ryttaren kan inverka korrekt med dem.

    Svara
  4. rackemarie

    Nja, man kanske inte börjar med sporrar direkt på unghästen, men om det sedan behövs så ser jag inget fel om man som ryttare har koll på sina skänklar. Det finns mer eller mindre känsliga individer. Har för mig att vår unghäst reds ganska tidigt med sporrar och det var inget han reagerade på. Hellre att kunna ge en tydlig, distinkt hjälp än att behöva gnata. Däremot inga sporrar vid uteritt på den unga hästen i mitt tycke.

    Svara
  5. johanna

    tvärnej, behöver man använda sporrar på en treåring har man gjort något fel. en treåring är i inlärningsfasen och ska befästa gas, broms och svänga!

    Svara
    • Birgitta

      För mig känns det också märkligt att börja med sporrar under INRIDNING och det är inget jag själv har anammat.

      Svara
  6. Emma

    Beror helt och hållet på ryttaren NÄR man börjar med sporrar, skicklig eller inte skicklig. Tyvärr, är jag rädd, misstänker jag att de som är minst lämpade ofta börjar tidigare – man kan åstadkomma väldigt mycket utan sporrar MEN med bra ridning. men med DÅLIG ridning, tja då kanske sporrarna tas till även då behov ej föreligger…

    Dock just under inridning (oavsett hur gammal hästen är då den rids in) är det väl aldrig till någon som helst nytta, skicklig eller inte, och själv har jag aldrig ens tänkt tanken.

    Men när grunderna är klara och befästa – och beroende på ryttare, häst och mål, så tja, rätt använda är det inte fel med sporrar. Men det är ganska många MEN att ta i beaktning och hur många gör det? Vet ej, men både hoppas och tror att de flesta är rätt vettiga…

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig och tycker också att det är väldigt sällan (knappt någonsin) som man ser någon rida(in) 3-4 åringar med sporrar.

      Just därför reagerade jag- för mig är sporren en förfining av hjälperna liksom exempelvis kandaret och man skulle väl aldrig rida in en häst på kandar?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>